Brood

Brood is een écht Nederlands product. Als coeliakiepatiënt mag je dit absoluut niet eten omdat het bomvol zit met tarwe. Toch eet ik bijna iedere dag brood, maar dan wel  glutenvrij en zelfgemaakt uit de oven. Na een lange zoektocht ontdekte ik de bakmix van Semper.

Ik gebruik de witte bakmix van Semper met de naam Jauhoseos. Mijn moeder nam deze mix zo’n drie jaar geleden voor mij mee uit Noorwegen. Nadat het pak een tijdje in de kast stond, probeerde ik de mix uit en ik was dolgelukkig met het resultaat. Een heerlijk zacht wit brood, dat niet meteen uit elkaar valt, kwam uit de oven. De smaak vind ik moeilijk te beschrijven, maar werkelijk álle beleg er op is lekker. Het is een vrij neutrale smaak, mijn vriend, die niet glutenvrij eet, vindt het op wit stokbrood lijken, maar met een minder heftige nasmaak en zachter in de mond.

De ingrediënten voor dit brood:

  • De mix
  • Olie (ik gebruik op dit moment zonnebloemolie, maar olijfolie kan ook)
  • Gist (verse of gedroogde het kan allebei)
  • Warm water

Overige benodigheden:

  • Een oven
  • Mixer met twee deeghaken
  • Brood bakblik (ik gebruik silicone vormen)
IMG_0058
IMG_0059
IMG_0061
IMG_0066
Na alles gemixt te hebben, doe ik het beslag in de bakvormen. Ik vet de vormen niet in, er zit namelijk al olie in het beslag waardoor het brood in z’n geheel zonder plakken uit de vorm komt. Ik zet die altijd op het gasfornuis terwijl de oven er onder aan het opwarmen is. Het beslag rijst dan sneller door de warmte van de oven. Over de bakvormen trek ik wat vershoudfolie en daar overheen een theedoek. Na een halfuur zijn de broodjes gerezen en kunnen ze de oven in.
IMG_0067
IMG_0068
Na 25 minuten in de oven is dit het resultaat. Heerlijk warm zacht brood. Nadat het afgekoeld is, snij ik het brood in sneetjes en vries ik alles meteen in. Dan blijft het brood het lekkerste. Iedere ochtend pak ik dan het aantal sneetjes dat ik die dag wil eten uit de diepvries. Eventjes ontdooien in de magnetron en ik heb een heerlijke boterham. Het brood valt niet uit elkaar, wat ik heel belangrijk vind, want ik wil het brood ook mee kunnen nemen in mijn tas. Ik doe dit gewoon in een boterhamzakje. Eerder vervoerde ik mijn brood altijd in bakjes omdat het na een tikje al helemaal verkruimeld was. Dit brood blijft soepel, één geheel en is heerlijk! Ik wil geen andere brood meer.

Het enige nadeel is wel dat ik iedere week weer opnieuw dit brood sta te bakken. Het kost tijd en ik heb er niet altijd zin in. Vooral het rijzen en laten afkoelen neemt wat tijd in beslag. Even snel een brood bakken zit er dus niet in, je moet er wel bij blijven en het ook niet te lang laten afkoelen, want dan wordt de korst weer te hard. Maar ik heb dit allemaal over voor dit geweldige brood.

Ook leuk om te lezen

34 Comments

  1. Herman R. Schippers

    Leuk hoor zo’n blog en dat van m’n oudste dochter. Er komt weer van alles boven drijven, want 22 jaar geleden zag het er niet zo best uit met je. Je was doodziek, maar nu ben je een topper, weet wat je wil en je hebt de ambitie van een tijger. Gelukkig maar! Ben blij voor je met je blog, hoop dan ook op veel reakties.

  2. Leuke blog!
    Ik het zo’n zelfde pak broodmix staan. Kun je mij vertellen hoeveel droge gist er in moet?
    Op het pak staat alleen vermeld hoeveel verse gist je moet gebruiken.
    Groet Monique

    • Hoi Monique,

      Dank je wel! Ik gebruik 1 heel zakje gist van dr. Oetker. Dat is de groene uit de supermarkt. Ik kan je het brood echt aanbevelen. Succes!

      • Bedankt voor je snelle reactie. We gaan het brood snel testen en we zijn heel benieuwd. Ik laat je even weten of het is gelukt!

        Groetjes Monique

      • Hoi

        We hebben het brood vorige week uitgeprobeer en het viel goed in de smaak. We hebben er ook tosties en wentelteefjes van gemaakt. Zo lekker, echt heerlijk!

        Bedankt voor de goede tip!

        Groetjes Monique

  3. Hoi Harmke,

    Wat een geweldige blog. We hebben bijna twee maanden geleden te horen gekregen dat onze dochter van 6 coeliakie heeft en we hebben al heel erg veel tips van je blog gebruikt.
    Ik heb een vraag over deze bakmix. Ik heb het brood gebakken en mijn dochter vind deze tot nu toe het lekkerst. Maar nu las ik dat er glutenvrij gemaakte tarwe in zit, is dat dan niet slecht voor Coeliakiepatiënten?

    Bedankt!

    Groetjes,
    Suzan

    • Hallo Suzan, lekker is ie he. De gluten is uit de tarwe gehaald, het zit er dus niet meer in. Het zou dus niet schadelijk moeten zijn, maar bespreek dit even met de kinderarts van je dochter of diëtiste, die kan hier beter antwoord op geven of dit voor háár ook schadelijk is.

  4. HiHi,

    Dit meel koop je dus ook gewoon in Nederland? Is het ook geschikt voor de broodbakmachine? Als dat zo is, zou dat jou echt heel veel tijd schelen. Dan kun je het ook ’s nachts bakken en heb je ’s ochtends vers brood. Ik eet pas twee weken glutenvrij, ben nog erg aan het zoeken. Maar heb dus wel al van Schär een broodje in de broodbakmachine gemaakt. Lukte niet helemaal, maar ik weet uit ervaring met het bakken van glutenbrood dat de ingredienten nauw luisteren.

    Groetjes, Marjon.

  5. Ik heb het inmiddels al online gevonden, behalve de info of het in de broodbakmachine kan. Maar dat ga ik er wel een keertje op wagen.

    Groetjes, Marjon.

    • Ik heb geen idee of het in de broodmachine kan, ik zou zeggen: probeer het een keer. Als het lukt ben ik erg benieuwd. Ik vind alleen dat gat in je brood altijd zo irritant en dat je brood vierkant is. Dat is mijn beleving tenminste. Maar misschien moet ik me er weer een keer aan wagen.

      • Het geeft wel veel gemak hoor! Je zet dat ding aan en je gaat weer andere dingen doen. Ik word dan ’s ochtends gewekt met de geur van brood. Dat vierkante valt wel mee (vind ik), maar het heeft natuurlijk niet die mooie amateuristische vorm die het heeft als je het zelf maakt. Ik vind een nadeel dat er onderin zo’n gat zit, waar de deeghaak heeft gezeten. Er is een broodbakmachine (ik dacht Electrolux) waarbij de deeghaak wegklapt als hij niet meer nodig is, maar toen mijn vorige broodbakmachine kapot ging, was die nergens te koop. Ik heb heel lang gezocht en het is een Russel Hobb geworden. Ben er erg blij mee.

        Ik ga binnenkort de broodmix bestellen en het uitproberen. Ik zal je hier vertellen hoe dat ging.

        Groetjes, Marjon.

      • Ik heb vandaag het Semper-brood (ik had de fin-mix) in de broodbakmachine gemaakt. Ik heb me gewoon aan het recept gehouden (alleen boter in plaats van olie, dat gaat beter in de broodbakmachine). En ik heb er een eigen instelbaar programma voor gebruikt (met 40 minuten rijzen en 40 minuten bakken). Het brood is fantastisch gelukt! En omdat ik nog niet zo lang geleden brood at, kan ik je vertellen dat het echt brood behoorlijk benadert!

        Ik kan je een broodbakmachine aanraden, maar dan wel met ook zelf instelbare programma’s. Je kan – als je tijd en zin hebt – het brood nog altijd met de hand maken en in de oven afbakken. Je kan het ook laten mixen en rijzen in de broodbakmachine en in de oven afbakken (doe ik ook wel, ik heb een mooie gasoven).

        Ik heb zo lekker gegeten vanavond, voor het eerst in mijn leven pompoensoep gemaakt en dan dit brood erbij, zalig!

        Fijne avond!

        Groetjes, Marjon.

  6. Hallo, waar is de broodmix te koop? Alleen via internet of ook gewoon bij de ah of Deen? Ben namelijk nog steeds op zoek naar een lekkere mix voor wit brood en deze ziet er wel heel erg goed uit :) groetjes, Isa

  7. Jammer dat er tarwezetmeel in zit. Ja glutenvrije, maar als je heel erg gevoelig bent dan is dat zelfs teveel. Jij lekker genieten van je heerlijke brood. Ziet er super uit.

  8. Pingback: Glutenvrije markt 2013 | Miss Glutenvrij

  9. Lisa Bong

    Hoi Harmke, zou je mij kunnen vertellen wat de verdere ingredienten zijn van de mix? Mijn dochter heeft geen coeliakie, maar wel een allergie voor gluten waar ze gelukkig wel vanaf kan komen mits we alles waar ze allergisch voor is uit haar voeding elimineren. Ze is ook allergisch voor mais en rijst en daardoor kan ze geen enkel glutenvrijbrood eten wat er is. Het enige wat ze mag zijn 1 soort crackers die haast hetzelfde smaken als de kartonnen verpakking. En ze eet zo graag een lekker broodje.
    Ik heb wel al het een en ander aan receptjes van je site geplukt, ben heel erg blij met je. Maar nog wel even 1 vraag, zou je bloem kunnen vervangen door meel (quinoa of boekweit in dit geval) ?

    • Lisa Bong

      Eigeel…….trouwens ook zo’n lastige die ze niet mag.

      Groetjes Lisa

      • Marjon (Uitgelezen)

        Lisa, ik ben zelf niet allergisch, maar heel erg gevoelig voor veel dingen (ook vaak voor combinaties). Ik heb heel veel aan dit boek: http://www.bol.com/nl/p/basiskookboek-bij-voedselallergie-en-intolerantie/1001004006199639/ Alle soorten voedselallergieën en -intoleranties komen aan bod en per recept staat er bij hoe je het kan vervangen. Het gaat wel om hele ‘basic’ recepten, maar je vindt er echt alles in. Van stamppotten tot bitterballen en van vla tot taart.

        Heel veel sterkte met en voor je dochter.

        Fijn weekend (ook jij natuurlijk, Harmke)!
        Marjon.

      • Lisa Bong

        Hoi Marjon, dank voor je reaktie.
        Ik heb eerlijk gezegd nog niet gekeken naar het boek, maar dat ga ik zeker nog doen.
        Tot nu toe gaat t redelijk goed en probeer ik het een en ander aan recepten aan te passen.
        Met soms als resultaat dat t goed smaakt maar ook soms dat ik dan even snel nog wat simpele pannenkoekjes moet bakken omdat ze anders niks te eten heeft.
        Maar dat vind ze geloof ik niet zo’ straf hoor ;-)
        Ik ga vandaag cakejes bakken maar dan alleen met de eiwitten, ik weet niet of je voor zo’n beslag ook de gelen nodig hebt, maar dat merk ik vanzelf wel.
        In de recepten waar maar weinig ei in hoeft (en het niet voor de ‘smeuigheid’ dient vervang ik het ei door no-egg. (Wat overigens echt een uitkomst is, mijn neefje en nichtje mogen helemaal geen ei en nou kunnen ze ook eens wat gezelligs bakken)
        We doen zo allemaal weer ons best en maken zoveel mogelijk een feestje van het eten, dan is t allemaal wat minder moeilijk voor d’r
        Groetjes Lisa

      • Marjon (Uitgelezen)

        HiHi Lisa, Goed van je om zo je weg te vinden! Het blijft lastig in deze wereld vol allergenen. In ieder geval heel veel succes!

    • Hoi Lisa,

      Ik heb de mix op dit moment niet in huis, maar ik weet dat van Voorst en Hardeman in Ede de mix verkoopt. Je zou contact met hen kunnen zoeken, wellicht dat zij het je kunnen vertellen. Ik hoop voor je dat je dochter er overheen groeit dat zou het voor jullie een stuk makkelijker maken :).

      • Lisa Bong

        Hoi Harmke, ik heb de mix inmiddels gevonden en helaas mag ze het niet.
        Maar ik heb wel een aantal broodmixen gevonden bij http://www.glutenvrij-lepoole.nl
        Zelfs wat koekjes gevonden :-D
        Ook heb ik al 2x ‘jou’ pizza bodem gemaakt. 1e keer wel lekker maar iets minder succesvol dan de 2e keer.
        Ketanmeel mag ze niet, is rijst. Ik gebruik boekweit- en quinoameel.
        Gaat prima. Maak ik zoete en ongezoete (wraps) pannenkoekjes van.
        Quinoa is er ook gepoft, als je dat even in een droge koekenpan bakt worden ze krokant en zijn ze heerlijk bij het ontbijt met wat yoghurt en vers fruit. Je kan ze dan ook gebruiken ipv croutons bij een salade oid.
        Zijn van nature crops en is te verkrijgen bij de tuinen.
        Maar waarschijnlijk wist je dit al hihi.
        Van de ‘gewone’ quinoa maak ik een salade en dat vinden de andere kids gelukkig ook lekker.
        Het is best ingewikkeld zo omdat ze zoveel niet mag, maar tot nu toe gaat het eigenlijk nog best goed en werkt het hele gezin goed mee.
        Ik zoek me suf op internet naar lekkere dingen en mede dankzij jou site heb ik al een klein receptenboekje kunnen maken.
        Groetjes Lisa

  10. Pingback: Glutenvrije souvenirs uit Canada | Miss Glutenvrij

  11. Pingback: Aldi’s witte puntjes | Miss Glutenvrij

  12. Pingback: GV blogweek: ‘Wat ik vandaag eet’ | Miss Glutenvrij

  13. Ik heb 3 maanden geleden gehoord dat ik coeliaki heb dus glutenvrij moet eten. Dat lukt me goed alleen brood vind ik heel moeilijk.
    Het bruine brood dat elke dag vers wordt verkocht bij de Jumbo is heel lekker maar ik hou van wit brood.Heb bij Drogisterij Herba vd Hooplaan 172 Amstelveen de broodmix van Semper gevonden en ga het dit weekend bakken.
    Heb daar ook Genius witbrood uit de vriezer meegenomen en dat is ook heel lekker.

  14. hoi miss glutenvrij,

    Leuk dat je dit doet, om het aan anderen te laten zien!

    Ik ben nog helemaal onwetend op dit gebied!!
    Sinds een paar dagen weet ik dat ik intolerantie heb voor gluten, kippenei en koemelk!!
    Kan ik dit brood dan wel gebruiken?
    Waar kan je dit kopen of bestellen?

    Weet jij voor mij nog goede sites waar ik kan zoeken?
    Ik heb echt nog geen idee hoe ik dit moet gaan doen!

    Groetjes, Anna

  15. kan ik dat dat bij u bestellen?

    groetjes Lara Boersma
    ik heb ook coeliaki

Geef een reactie