Glutenvrije hulpjes

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat is nou glutenvrij en wat niet. ‘Huh, er staat op dit etiket dat er tarwe in zit, maar ik weet (bijna) zeker dat het glutenvrij is.’ Je kunt voor elk product waarbij je twijfelt de producent mailen of bellen (zie ook dit artikel over de Codex Alimentarius), maar er bestaan handige hulpjes.

Livaad
Livaad is een database waarin je glutenvrije producten kan vinden. Je typt bijvoorbeeld in ‘nasi’ en alle producten met nasi in de productnaam én die glutenvrij zijn, laat ie zien. Je kunt zoeken op artikelnaam of een deel daar van, soort product, producent of winkel of een combinatie hiervan. Ook geeft Livaad aan welke producten altijd goed zijn zoals magere yoghurt zonder toevoeging en is er een lijst van non food artikelen zoals tandpasta die glutenvrij zijn.

Livaad heeft een app voor op je mobiele telefoon. Super handig. Zo kun je in de supermarkt even snel op je mobiel checken of je het product dat je wilt kopen, mag hebben. Mijn omgeving gebruikt de app ook graag. Ze hoeven mij niet (meer) te bellen of iets glutenvrij is (mag natuurlijk wel). Ik verwijs ze door naar de app en iedereen kan zelf kijken wat glutenvrij is.

Natuurlijk is check, check, dubbelcheck het beste. Soms veranderen producenten ineens de samenstelling van de ingrediënten en zit ineens gluten in je lievelingschips. Het is daarom belangrijk ook altijd de etiketten te lezen. De informatie van Livaad is nooit ouder dan een jaar en 75 procent zelfs niet ouder dan zes maanden. Niet álle producten zijn opgenomen in de database, maar heel veel wel.

De site heeft nog veel meer glutenvrije hulpjes zoals een restaurantvinder en een supermarktvinder voor Europa.

Albert Heijn glutenvrije lijst
Als je mij vraagt waar ik het liefst boodschappen doe, zeg ik: Albert Heijn. Deze supermarkt speelt goed in op de glutenvrije consument. Op de eigen merk producten staat vrijwel altijd of een product glutenvrij is of niet. Zelfs op een flesje water spotte ik de aren met een streep er door. Op de Albert Heijn glutenvrije lijst staan alle producten van Albert Heijn die glutenvrij zijn. Je kunt de verpakking n in de winkel bekijken, maar thuis alvast even checken of de AH datgene wat je zoekt, heeft vind ik ook erg handig.

Het klopt dat in sommige producten die Albert Heijn als glutenvrij bestempeld toch tarwe zit. Dit heeft te maken met de codex alimentarius.

Coeliakieforum
Op het coeliakieforum wordt van alles besproken wat met coeliakie en het glutenvrije dieet te maken heeft. Er worden recepten uitgewisseld, vragen gesteld en beantwoord, zorgen en nieuwtjes gedeeld en er wordt gezellig gekletst. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een zogenoemde ‘lurker’ of ‘meelezer’ ben. Ik post zelf niets, maar lees wel graag de berichten van anderen om op de hoogte te blijven van het glutenvrije nieuws.

Glutenvrij 
Glutenvrij.nl is de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Als coeliakiepatiënt wil ik je zeker aanraden lid te worden (of te blijven) als je ook coeliakie (of een glutenintollerantie) hebt. Vier keer per jaar ontvang je het blad ‘Glutenvrij’ waarin ervaringsverhalen staan van andere coeliakiepatiënten, maar ook nieuws over de onderzoeken naar coeliakie. Ook lees je er over goede en slechte glutenvrije ervaringen met restaurants en winkels en staan er de aankomende bijeenkomsten, baklessen, glutenvrije markten enz. in. Naast het blad check ik regelmatig de site van de NCV om up to date te blijven over glutenvrij nieuws.

Glutenvrij Eten
Op glutenvrijeten.nl delen coeliakiepatiënten hun ervaringen met restaurants. Zij laten weten waar je glutenvrij kunt eten en waar je beslist niet heen moet gaan omdat je toch met buikpijn thuis komt. Je kunt zoeken op trefwoord, per land, per provincie, wat voor keuken, soort eetgelegenheid, bereiding en prijsklasse. Ook kunnen bezoekers sterren geven om zo hun waardering aan te geven.

Dit waren mijn tips voor glutenvrije hulp. Mocht je nog een aanvulling hebben dan hoor ik het graag.

Ook leuk om te lezen

0 Comments

  1. Pingback: Braziliaanse Kaas Pizza | Miss Glutenvrij

Geef een reactie