Magriets tips om glutenvrij boodschappen te doen

Voor mij is het heel logisch om glutenvrij boodschappen te doen. Van de meeste producten weet ik of ze glutenvrij zijn (al is een snelle check altijd nodig om het zeker te weten, een producent kan maar zo de ingrediënten hebben veranderd) en anders scan ik in turbo-stand de ingrediëntenlijst. Mijn omgeving moet vaak goed zoeken en vindt het soms lastig het product dat ze zoeken glutenvrij te vinden. In dit artikel tips van mijn zusje Magriet om als niet-glutenvrij persoon glutenvrij boodschappen te doen.

Ik zal bijvoorbeeld nooit niet-glutenvrije mayonaise in huis halen. Het móet glutenvrij zijn, mijn vriend eet daardoor (onbewust) ook minder gluten, want die pot mayonaise delen we natuurlijk samen. Dat ik op deze manier boodschappen doe, komt natuurlijk omdat ik geen keus heb. Het is glutenvrij of niets.

Nadat ik het huis uit ging, was het voor mijn ouders omschakelen om ineens niet-glutenvrij boodschappen te doen en glutenvrij te koken. Opeens konden ze de Remia fritessaus die in de aanbieding is kopen. Eerder werd deze saus steevast over geslagen omdat ik die niet mocht eten en het wel zo handig was als we met z’n allen de sauzen delen. (Ik hoorde dat de sauzen van Remia binnenkort wel glutenvrij worden, maar dat nu nog niet zijn… ik wacht het af.)

Soms kwam het wel eens voor dat er iets niet-glutenvrij’s in huis was wat er ook wel glutenvrij is, maar dan werd voor mij apart het glutenvrije artikel aangeschaft. Vaak had dit er mee te maken dat het product dat wel glutenvrij is een stuk duurder en/of minder lekker is en de rest liever de gluten-variant at.

Tips van Magriet
Natuurlijk kom ik geregeld nog bij mijn ouders eten en dan is het weer even terug naar de oude gewoonte. Zo ook voor mijn zusje Magriet. (Lees hier wie Magriet is.) Als zij weet dat ik kom eten, speurt ze goed de supermarkten af om alles (op enkele uitzonderingen na) glutenvrij te krijgen omdat zij wil dat we met z’n allen hetzelfde eten en ik me niet bijzonder of anders hoef te voelen. Hier vertelt Magriet hoe zij boodschappen doet wanneer ze weet dat ik (ook) mee-eet.

“In bijna elke supermarkt heb je wel een schap met glutenvrije producten. Als ik een maaltijd met een broodje wil maken of iets met bloem, zoek ik in dit schap naar brood en glutenvrije bloem voor Harmke. Het is wel eens voorgekomen dat dat brood echt niet lekker was, dat is dan jammer. Dan weten we dat ook weer en ga ik op zoek naar een beter product. In ditzelfde vak staan vaak glutenvrije koekjes. Die neem ik mee voor bij de koffie.

Glutenvrije toastjes en chips kun je gewoon in de supermarkt kopen. Zo zijn de toastjes van Van der Meulen glutenvrij, die zijn namelijk van rijst gemaakt. Veel chips is glutenvrij, maar paprika-smaak is nooit glutenvrij. Naturel is altijd goed en Bugles mogen ook. Ik kijk altijd naar de ingrediëntenlijst of op de verpakking staat dat het product glutenvrij is. Zie ik dit niet staan dan kijk ik of er tarwe of gerst in zit. Zit dit er in, dan koop ik het artikel niet.

Als ik in de supermarkt de producten die ik zoek niet kan vinden, speur ik verder in de natuurwinkel. Glutenvrij bladerdeeg haal ik bijvoorbeeld bij Eko Plaza in Veenendaal. Helaas zijn glutenvrije producten soms nog erg duur, maar ik weet dat je goedkoop zelf dingen kunt maken en dit doe ik dan ook graag.”

Dank je wel Magriet! Nog wat extra tips van mij: De Tuinen is ook een prima winkel voor glutenvrije producten en via internet, (www.glutenvrijewebshop.nl bijvoorbeeld) is ook veel te krijgen, maar dan kun je het niet à la minute kopen. Koop je vlees in de supermarkt of bij de slager dan kun je aan het personeel vragen of het product glutenvrij is. Als het goed is, weten zij precies wat er in het vlees zit. Kom je er niet uit laat het dan liggen. Je kunt beter op safe spelen er is vast wel een vervangend product dat wel glutenvrij is.

Ook raad ik je aan de (gratis) Livaad App te installeren (zie dit artikel over glutenvrije hulpjes). Zo kun je gemakkelijk een product op zoeken op je mobiel en kijken of het glutenvrij is. Kom je er helemaal niet uit, bel dan degene waarvoor je glutenvrij boodschappen doet. Ik word bijvoorbeeld wel eens gebeld door familie of vrienden met de vraag welke nasikruiden nou glutenvrij zijn. Dit vind ik echt niet erg. Ik ben blij dat iedereen rekening met mij wil houden zodat ik mee kan eten.

De tips op van Magriet en mij op een rij

  • Zoek naar het glutenvrije schap in de supermarkt en ga daar los
  • Kijk of er op de verpakking staat dat het product glutenvrij is. Zo niet: check de ingrediëntenlijst op gluten, tarwe en gerst
  • Ga voor safe. Naturel chips is bijvoorbeeld (vrijwel) altijd glutenvrij
  • Bezoek eens een biologische supermarkt of De Tuinen
  • Zoek naar glutenvrije producten op internet als je wat meer tijd hebt om van tevoren iets te kopen
  • Vraag het personeel van de winkel of een product dat zij verkopen glutenvrij is
  • Installeer de Livaad App
  • Zoek contact met degene waarvoor je glutenvrij boodschappen doet

Succes met glutenvrij boodschappen doen voor een ander. Ik waardeer het altijd heel erg als iemand speciaal voor mij iets glutenvrij’s meeneemt of daar de maaltijd op afstemt. Het is toch even flink schakelen en extra je best doen als je zelf niet glutenvrij eet.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie