Tips voor familie en vrienden

In het artikel over mijn zusje Magriet lazen jullie al hoe zij het vindt om een zus te hebben die coeliakie heeft en glutenvrij moet eten. Zij en ik gaven in dit artikel ook tips om voor een glutenvrij persoon boodschappen te doen. Maar hoe ga je in het algemeen om met iemand die glutenvrij moet eten? Niemand die coeliakie heeft, is een vreemd wezen, maar er zijn wat tips die ik graag wil geven aan de partner, een familielid of vriend(in) van iemand met een glutenvrij dieet.

 • Benadruk niet te vaak en teveel dat iemand glutenvrij moet eten. Diegene weet het zelf (vaak) donders goed en het is zijn/haar eigen verantwoordelijkheid het dieet te volgen.
 • Wees niet te angstig of bang dat iemand gluten binnenkrijgt. Dit kan per ongeluk voorkomen en is heel vervelend, maar geen ramp.
 • Leg niet teveel nadruk op de beperkingen door coeliakie, maar bekijk de mogelijkheden.
 • Bemoei je er niet mee als iemand een keer smokkelt. Het mag niet en is absoluut niet goed, maar o zo begrijpelijk.
 • Behandel een volwassen coeliakiepatiënt niet als een kind door bijvoorbeeld gluten bevattend eten bij hem/haar weg te houden. Diegene kan prima zelf aangeven dat hij/zij iets niet mag eten.
 • Wees geïnformeerd. Als een coeliakiepatiënt weet dat jij op de hoogte bent van het glutenvrije dieet en wat de gevolgen daar van (kunnen) zijn, dan zal hij/zij op zijn/haar gemak bij je komen eten.
 • Zorg er samen voor dat er glutenvrije producten meegenomen worden tijdens een uitje of een dagje weg.
 • Probeer uitleg te geven over coeliakie aan de omgeving als degene met coeliakie zelf hier (even) niet toe in staat is.
 • Wees een ondersteuning, maar neem niet de verantwoordelijkheid over als diegene dat prima zelf kan.
 • Ga mee naar de dokter, specialist, diëtiste enzovoort. De coeliakiepatiënt zal zich gesteund voelen en niet het idee hebben er alleen voor te staan.
 • Zeg nooit: ‘door jouw glutenvrije dieet konden we niet naar die lekkere pizzeria, maar zitten we bij deze stomme tent een zwarte hamburger te eten’. Door zo’n zin kunnen bij mij de tranen in de ogen springen. Ik heb dit meerdere keren meegemaakt en voel me dan zo enorm klote! Ik heb er absoluut niet om gevraagd glutenvrij te moeten eten. Het is geen keuze, maar het enige redmiddel dat ik gezond blijf.
 • Last but not least: Laat het leven niet overheersen door coeliakie!

Ik wil niemand verplichten (al) deze tips op te volgen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het als naaste persoon van iemand met coeliakie ook even uitzoeken is hoe je met deze ziekte omgaat. Het blijft een keuze of je begrip toont en solidair wilt zijn, maar ik word altijd heel blij van mensen die met mij meedenken en geïnteresseerd zijn in hoe ik moet eten.

Ik vind coeliakie absoluut niet zielig en wil ook niet zo behandelt worden! Ik heb daarom ook niet altijd zin te praten over hoe erg deze ziekte mij beperkt. Ik heb het liever over de mogelijkheden. De vondsten in de supermarkt waarvan ik dacht dat ik ze nooit mocht eten of die lekkere taart die lukte met dat nieuwe goedkopere glutenvrij mail. Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips. Be positive en als je je afvraagt hoe een coeliakiepatiënt wil dat jij met hem/haar en zijn/haar ziekte omgaat, vraag het dan gewoon, dan weet je het meteen.

Ook leuk om te lezen

0 Comments

 1. Goede tips! Ik zou er nog eentje aan willen toevoegen. Mijn man heeft coeliakie en ik heb er altijd een punt van gemaakt om gewoon mee glutenvrij te eten. Ook als hij bij mijn ouders of grootouders op bezoek komt, wordt er met iedereen glutenvrij gegeten, zodat hij zich niet anders hoeft te voelen. Ik eet dus mee glutenvrije pasta, bak alleen glutenvrije cake, koekjes, taart en pannenkoeken, en heb een jaar of 3 mee glutenvrij brood gegeten. Met dat laatste ben ik onlangs wel gestopt, maar alleen omwille van financiële redenen (glutenvrij brood is erg duur). Zorg er gewoon voor dat de persoon die glutenvrij moet eten zich zo normaal mogelijk kan voelen.

Geef een reactie