Recepten Soep & Sauzen

Glutenvrije pindasaus

Bij de nasi of een stukje vlees van de barbecue lust ik graag een flinke schep pindasaus. Helaas zijn de meeste kant-en-klare pindasauzen en ook degene die je nog moet aanlengen met water, niet glutenvrij. Daarom maak ik mijn pindasaus het liefste zelfs. In dit artikel laat ik zien hoe ik mijn pindasaus maak.

Natuurlijk is er wel een glutenvrije pindasaus te vinden in de supermarkt, maar in de meeste varianten zit tarwe, dit komt voornamelijk door de sojasaus (met tarwe) die gebruikt wordt. In de (kant-en-klare) pindasaus zitten vaak nog extra toevoegingen en e-nummers die je helemaal niet in je eten wilt hebben omdat ze niet zo gezond voor je zijn. Je eigen glutenvrije pindasaus is snel gemaakt met ingrediënten die de meeste mensen wel standaard in huis hebben.

Ingrediënten

 • 3 eetlepels glutenvrije pindakaas (ik gebruik Calvé)
 • 2 eetlepels glutenvrije ketjap (Inproba is glutenvrij)
 • 1 ui
 • 1 theelepel sambal oelek (Conimex is glutenvrij)
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
 • 150 à 200 ml water
 • Scheutje (zonnebloem)olie

collage

 1. Bak de ui in een scheutje olie;
 2. Doe de sambal erbij en bak deze even mee. Pers de teentjes knoflook en doe die ook in de pan. Doe de suiker en de ketjap er bij. Roer alles even goed;
 3. Doe de pindakaas erbij en roer goed;
 4. Voeg het water erbij en blijf roeren tot de pindakaas begint de bubbelen. Zet het vuur uit en roer nog even goed.

Deze saus is voor 3 à 4 personen. Als je meer wilt maken, verdubbel dan de ingrediënten. Pindasaus koelt snel af dus zet het met een deksel op tafel of op een warmhoudplaat.

Binnen een paar minuten zet je je eigen gemaakte pindasaus op tafel. Eet smakelijk!

13 Comments Add New Comment

 1. Chantal says:

  Oh dit maakt mij blij. Ik ben echt dol op satesaus en vond het al zo balen dat ik het niet meer kon eten. Nu dus wel. Thanks!

 2. Yvonne says:

  Ziet er lekker uit! Ik ga het meteen proberen te maken. Ikzelf heb al wel een keer glutenvrije pindasaus gemaakt die ook hartstikke lekker was, maar altijd leuk om het een keer op een andere manier te proberen!

 3. Mieke says:

  Hebben jullie al eens de satésaus van AH eigen merk geprobeerd. Smaakt als die van Wiko. Even aanlengen met water en klaar.

 4. Miss Glutenvrij says:

  Kan bij beiden. Inproba heeft bijvoorbeeld gv ketjap en sambal oelek van Conimex is bijvoorbeeld ook glutenvrij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *