Glutenvrij eten in Turkije

IMG_0022Ook tijdens mijn vakantie in Turkije moest ik mij aan mijn glutenvrije dieet houden. In dit artikel vertel ik hoe ik het (glutenvrije) eten daar heb ervaren.

Van 30 augustus tot 9 september ben ik met mijn vriend Mees naar Gümbet, Turkije geweest. Wij verbleven in een appartement met keukentje zonder ontbijt, lunch of diner inbegrepen. Wij aten niet in het hotel, maar hebben onze zelf meegebrachte etenswaren gegeten,  in de supermarkt het een en ander gekocht en zijn uit eten geweest.

Glutenvrij eten mee van huis
Zoals jullie hebben kunnen zien in het filmpje in mijn vorige blogpost nam ik flink wat brood, crackers en beschuitjes mee in mijn koffer. Ik nam zelfs mijn broodrooster mee. In het appartement waar wij verbleven was geen oven of magnetron. Ik was dus erg blij dat ik mijn broodrooster mee had. Het rozijnenbrood van Liberaire was heel erg droog en viel uit elkaar. Ik wist dat dit brood iets droger is, maar ik ken ditzelfde brood van andere glutenvrije merken en van hen is het brood minder droog. Ik heb het brood met heel veel pindakaas erop opgegeten. Ook de ontbijtkoek van Liberaire vond ik heel erg droog terwijl ik beide producten afgesloten in de koelkast bewaarde. Ik heb de helft van de koek dan ook weggegooid omdat het na twee dagen zo hard was als een baksteen. De volgende keer haal ik mijn rozijnenbrood van een ander merk en laat ik de ontbijtkoek liggen.

Het toastbrood bleef goed, de crackers smaakten (zoals altijd) prima en de beschuitjes ook, al waren die laatsten wel helemaal kapot gegaan in mijn koffer. Pindakaas wil ik iedereen aanraden mee te nemen van huis. De volgende keer neem ik ook nog vlokken mee (in een ijzeren blikje) en misschien een homp kaas. Ik hoorde namelijk van andere Nederlanders dat zij dit ook gewoon deden en dat de kaas in het vliegtuig en daarna in de koelkast goed blijft. Aan blikjes leverpastei en andere buiten de koelkast te bewaren vleeswaren denk ik ook nog.

IMG_0162

In Turkije glutenvrij eten kopen
In supermarkt Carrefour zag ik een schap met glutenvrije producten van Schär: meel, crackers en biscuitjes. Ik heb hier niets van gekocht. Ik had mijn brood en crackers namelijk zelf bij me. Ik verwachtte in Turkije genoeg kaas en vleeswaren in de supermarkt. Dit viel me nogal tegen. De kaas was heel erg duur (import waarschijnlijk) en de vleeswaren durfde ik niet aan. Ik kon niet goed zien wat wel en niet glutenvrij is en het personeel in de supermarkt sprak amper Engels. Wanneer ik mijn Turkse dieetpasje liet zien, zeiden de meesten na een korte blik meteen dat ik het niet product niet moest eten. Zeiden ze dit omdat er gluten in het product zit, omdat ze mij niet snappen of uit voorzorg? Zelf de ingrediëntenlijst ontcijferen was geen doen.

Ik heb uiteindelijk als broodbeleg bloemenhoning gekocht en (import)kaas. De kaas deed ik op het Pan Carre brood van Schär en dit bakte ik met wat boter in een pan, tadaa: een tosti. Ook bakte en kookte ik eitjes in ons appartement. Tussendoor at ik fruit (watermeloen), naturel chips, nootjes of nam ik een ijsje (Magnum Almond).

IMG_0171

Glutenvrij uit eten Turkije
Wat was ik blij met mijn Turkije dieetpasje! ‘s Avonds uit eten gaan, ging aardig. Helaas kreeg ik de eerste dag mijn aardappelpuree geserveerd  met een stuk brood erin. Ik heb alleen de puree die niet in aanraking was geweest met het brood opgegeten. Ook kreeg ik een keer mijn kip op een stuk brood geserveerd. Meteen stuurde ik het hele bord terug naar de keuken. Ik kreeg toen vrij snel mijn gerecht zonder het brood. Ik vraag me nog steeds af of dit dezelfde kip was als die op het brood had gelegen. Ik werd die avond namelijk erg misselijk en heb (na een vinger in mijn keel te hebben gestoken) overgegeven.

Voor de rest heb ik veel salades, vis en frietjes gegeten. Door de meest gangbare rijst doen de Turken een soort spaghetti, dit kon ik dus vrijwel nergens eten. Ik heb me, op die ene keer overgeven na, niet meer ziek gevoeld. Wel had ik een dag diarree, maar wie heeft dit niet op vakantie ;-). Ik had niet het idee dat dit door gluten kwam, maar meer doordat ik in een ander land was en olierijk at.

Ik vind Turkije geen prettig land om lekker uit eten te gaan als je geen gluten mag. De Turken zijn niet goed bekend met het glutenvrije dieet en serveren (bijna) alle gerechten met brood. Ik sprak toevallig een Zweeds meisje in een eettentje in het dorpje Milas, waar wij die dag een markt bezochten. Zij moest ook glutenvrij eten, maar had dit maar opgegeven en zat een Turkse pizza naar binnen te happen. Ze vond het dieet volhouden in Turkije veel te lastig :  ‘It’s so hard!’

Ik zou mijn dieet nooit opgeven (tenzij ik in een rampgebied zit waar écht geen glutenvrij eten is en ik moet overleven). Ik heb alleen mezelf er maar mee. Dan eet ik maar wéér een saaie salade met peterselie en wat frietjes. Mijn gezondheid staat voorop ook tijdens mijn vakantie.

IMG_0054 (2)

Ga je op excursie en is een maaltijd inbegrepen? Neem dan toch een complete maaltijd voor jezelf mee. Dan weet je zeker dat je glutenvrij kunt eten en kom je niet voor verrassingen te staan. Ook zijn de Mac Donalds of Burger King twee opties om te gaan eten. De medewerkers spreken vaak aardig Engels en de producten zijn bekend. Check toch nog even of echt álles glutenvrij is. Een Turkse Mac kan soms ander voedsel inkopen of anders bereiden.

Benut die 15 kilo extra
Soep, kant-en-klaar maaltijden, kaas, worst, nootjes, ik neem het voortaan allemaal mee. Als coeliakiepatiënt mag je (van veel vliegtuigmaatschappijen op aanvraag) 15 kilo extra bagage meenemen. Ik nam alleen brood en beleg mee, maar snakte na een paar dagen naar een avondmaaltijd zonder friet of salade. Nu zijn die kant-en-klaar maaltijden die je buiten de koelkast kunt bewaren geen culinaire hoogstandjes, maar ze zijn wel glutenvrij en op een bepaald moment een welkome afwisseling.

Ook zit ik er aan te denken een koekenpan mee te nemen. Dan heb ik zeker weten een schone en goedwerkende pan om mijn tosti’s en eitjes in te bakken.

 

Tips op een rij

 • In Turkije is een glutenvrij dieetpasje een must! (verkrijgbaar via www.glutenvrij.nl)
 • Vraag die 15 kilo extra bagage aan bij je vliegmaatschappij.
 • Neem zoveel mogelijk eten en hulpmiddelen (broodrooster, koekenpan) mee uit Nederland.
 • Blijf heel goed opletten tijdens het uit eten gaan dat er geen gluten in of op je eten komt.
 • Neem genoegen met een saaie niet zo lekkere, maar wel VEILIGE maaltijd.
 • Eet verse vis en verse salades.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn ervaringen hebben.

Ook leuk om te lezen

19 Comments

 1. Super leuk om te lezen! Bij mij is coeliakie pas net ontdekt dus weet er nog niet heel veel van en ik vind deze tips dan ook echt super.

 2. Ik ben geen echte vakantieganger. Maar als ik ooit nog eens ga, dan staan Spanje en Engeland hoog op mijn lijstje. Die twee landen zijn prima voor glutenvrije gerechten. Voor mij geen landen waar ik de kans loop om ‘vergiftigd’ te worden. :)

 3. verse vis & salades zijn ook niet altijd goed. Ze bereiden het in hun kraan water, waar wij niet tegen kunnen.

  • Dan blijft er wel heel weinig over. De Turken zelf eten het ook en geen gluten is voor mij het belangrijkste. In het buitenland reageren mijn darmen sowieso anders dan thuis, maar dat hebben de meeste mensen. Geen pijn en je echt ziek voelen van gluten, dat maak ik sowieso niet graag mee, maar al helemaal niet op vakantie.

 4. Ik weet nog maar sinds kort dat ik een gluten allergie heb en alles is echt nog nieuw voor mij, in juni ga ik ook voor enkele dagen naar Turkije en had al eens rond gekeken op die site en vraag me nu af hoe je aan zo een pasje geraakt. ik zag staan voor kinderen tussen 0-10 jaar. Ik zelf ben wel niet van Nederland weet niet of dit er ook iets toe doet. Trouwens super blog, heb er al veel uit geleerd voor mezelf verder te helpen.

 5. Kirsten M.

  Hoi, ik ben 2 jaar terug ook op vakantie geweest in Turkije, wij gingen toen vaak naar Nederlandse kroegjes en eettenten waar ook Nederlanders werken. Dat maakt het uit eten gaan echt stukken makkelijker! Ik vind het wel super goed dat jij je niet laat tegenhouden door je coeliakie!!

 6. Ik vond het ook heel lastig om glutenvrij uit eten te gaan in turkije. De mensen snappen niets van wat er op het kaartje staat en spreken gebrekkig Engels. Maar je moet je vakantie daardoor niet laten tegenhouden vind ik, er is altijd wel een oplossing mogelijk :) Gelukkig is mijn vriend ook heel bewust er mee bezig en wil alles zo goed mogelijk voor me regelen, dat scheelt heel veel!

 7. Hi, ik zag dat je als tip gaf om bv. naar de Mac of naar de Burger King te gaan.
  Burger King is ook niet glutenvrij. De wedges zijn bv niet glutenvrij en deze worden in dezelfde bak gebakken als de patatjes. Wij zijn toen maar met de kids weggaan.. helaas..
  Gr. Edith

 8. Wij gaan aanstaande zondag met onze dochter naar Turkije op vakantie. Zij moet ook glutenvrij eten, jouw tips zijn ons goud waard, bedankt. Xx Rene

 9. harriet

  in oktober waren wij ook met onze 2 kinderen (3 en 4 jaar) met coeliakie naar Turkije geweest. Het hotel waar we verbleven had van tevoren aangegeven dat het eten geen probleem zou zijn, maar dat viel erg tegen. De verschillende koks interesseerden zich niet voor het dieet, terwijl we ook de dieetpasjes bij ons hadden. Het werd dus fruit, kaas, witte rijst, aardappelen en gekookte groenten en vis voor de kinderen. Gelukkig hadden we brood bij ons wat we in toast bags die we meegenomen hadden konden roosteren in de broodrooster wat er aanwezig was. Wij vonden het vreselijk zielig voor onze kinderen dat ze zo weinig konden eten, maar de kinderen willen het liefst weer terug omdat het zwembad en de zee zo geweldig waren.

 10. Marianne

  Ik vind het helemaal geen probleem om in Turkije uit eten te gaan. Als je er op let dat je alleen gegrilld vlees/vis besteld, erbij vermeldt dat je geen brood mag of wilt, dan gaat het bijna altijd goed. Ik heb Coeliakie en ben behoorlijk gevoelig, maar je moet gewoon goed uitkijken en je verstand gebruiken. Bij de salades vraag ik altijd om olie en azijn ipv de normale dressing en van het kraanwater heb ik nog nooit last gehad. Je kunt het jezelf heel moeilijk maken, maar over het algemeen valt het best mee. Ook in de minder toeristische streken.

 11. Hoi Miss Glutenvrij,

  Ik ben 15 jaar en heb sinds kort Coeliakie. Deze zomervakantie ging ik naar Turkije met mijn ouders en zusje. De dag nadat we aankwamen in Turkije ontmoeten we een Fries gezin. Zij waren hier al veel vaker geweest en toen ze hoorden van mijn allergie wilden ze direct helpen. Ik had ook zo’n pasje mee in het Turks van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en daarvan maakten zij een kopie en een foto zodat ze die naar de ober van een restaurant konden whatsappen. Het was geen probleem om daar te eten. Die ober was er heel erg op gebrand dat ik glutenvrij eten kreeg. Het restaurant heet Umut Pide in Side. Dit is een link van een site met een aantal beoordelingen. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!

  http://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g297968-d2024532-Reviews-Umut_Pide-Side_Turkish_Mediterranean_Coast.html

  Groetjes Manon

 12. Hoi!

  Ik ben afgelopen zomer op vakantie geweest naar Turkije en mijn ervaringen zijn positief. Ik had het voordeel dat wij in een All Inclusive hotel zaten met een lopend buffet waar je ogen wijd open van gingen staan. ZOvéééél eten. Er zat altijd wel iets tussen wat voor mij geschikt was. Ze hadden een ‘dieethoek’ met rijst, groenten, vis etc. zonder sausjes of andere toevoegingen. Ook hadden ze een salade hoek waar je je eigen salade kon samenstellen. Voor het ontbijt was er voor mij vers fruit, vijgen en eieren. Ik had mijn eigen glutenvrije brood mee en nog wat andere lekkere dingetjes die ik thuis had gebakken maar die heb ik bijna niet hoeven te gebruiken. Eén avond werd ik wel misselijk na het avondeten en spuugde ik alles er uit. Ik had die avond groenten met kruiden en sushi (zonder sojasaus) gegeten. Of het nou de kruiden van de groenten betrof of, zoals ik net geleerd heb, de soort spaghetti die de Turken door de rijst doen, ik weet het niet! Gelukkig is het bij die ene keer gebleven. Voor mij is het dus erg meegevallen! Ik ben dan ook niet de moeilijkste ;-)

  Groetjes Ilonca

 13. Hallo Harmke, Heb je adressen van glutenvrije restaurants/bistro in Turkije waar je daar geweest bent. Merci, groetjes, Katrien

 14. wat ontzettend fijn dat je je ervaringen blogt, dit is zo ontzettend fijn, wij gaan in de grote vakantie naar Engeland en ben me nu al aan het bedenken wat ik mee moet nemen, die tip om een eigen pan mee te nemen vond ik super had ik zelf nooit aan gedacht haha, ik blijf je volgen, vind je helemaal geweldig en je site ook, DANK JE WEL!!! lieve groetjes uit Breda,
  Karyn en Danique (dochter van 7 die nét de diagnose coeliaki heeft gekregen)

 15. Pingback: Glutenvrij op vakantie in 2015 | MissGlutenvrij.nl

 16. Hi
  mijn glutenallergie wordt niet medisch erkend.
  wel via de alternatieve weg.
  Ik krijg dan ook geen doktersverklaring.

  ik ga nu zes maanden werken in Turkije. is het mogelijk om een kopie van jou kaartje met de Turkse vertaling erop te sturen? wist niet dat het bestond en bestellen is te kort dag denk ik.

  Ik hoor graag of je mij kan helpen

 17. Pingback: 25 Questions Tag - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.