Feesthapjes (iets meer moeite)

Een verjaardag is vaak een gezellige bedoeling en gaat (meestal) gepaard met de nodige hapjes en lekkernijen. Gebak, borrelhapjes, chips… Als je glutenvrij moet eten, is het flink opletten wat je wel en niet mag eten tijdens een feestje. In dit tweede deel van drie artikelen deel ik mijn tips om glutenvrije feesthapjes op tafel te zetten.

Glutenvrije lekkernijen op tafel zetten, hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet alleen weten wat wel en niet mag. In dit artikel besteed ik aandacht aan de feesthapjes waar je iets meer moeite voor moet doen dan dat je het kant en klaar op tafel zet. Dus een paar kleine handelingen en je zet  heerlijke lekkernijen op tafel. Bijna alle hapjes zijn van tevoren klaar te maken zodat je ze alleen uit de koelkast hoeft te halen, op tafel hoeft te zetten en zelf gezellig met je visite door kan brengen.

collage hapjes

 

Gebak

Borrelhapjes

 • Runderrookvlees met ei: Snij een gekookt ei in vier partjes en rol deze in een (half) plakje runderrookvlees.
 • Boterhamworst met augurk:  Gebruik een augurk die in vieren is gesneden of snij een augurk zelf in vier parten. Rol deze in een plakje boterhamworst. (Albert Heijn en C1000 hebben glutenvrije boterhamworst in hun assortiment)
 • Salami/ Cervelaat met roomkaas: Snij het plakje salami/cervelaat in twee stukken en smeer dun wat roomkaas op één kant. Rol het plakje schuin op zodat je een soort puntje krijgt.
 • Komkommer met tonijnsalade:  Snij de komkommer in plakjes. Hol deze iets uit en doe hier een theelepel tonijnsalade op. (Aldi, C1000 en Jumbo eigen merk en Johma tonijnsalade zijn glutenvrij.)
 • Cherrytomaten met roomkaas of tonijnsalade: Snij het cherrytomaatje in tweeën, hol deze een klein stukje uit en doe hier een theelepel roomkaas of tonijnsalade op.
 • Galiameloen in serrano- of  rauw ham: Snij de meloen in partjes of stukjes. Rol hier de ham omheen.
 • Zongedroogde tomaatjes in serano- of rauwe ham: Snij de zongeroogde tomaatjes eventueel nog kleiner en rol hier (in stukken gesneden) ham omheen.
 • Italiaans stokje: Prik op een houten cocktail prikker in willekeurige volgorde cherrytomaatje, mini-bolletjes mozzarella of mozzarella in kleine stukjes en een blaadje basilicum.
 • Gevulde eieren: (recept)

Tip: Ik gebruik zelf het liefst wegwerp aluminiumschalen om de hapjes op te leggen. Nadat ik ze gemaakt heb, dek ik de schaal af met aluminiumfolie en zet ik ze in de koelkast of als het winter is zet ik ze op mijn balkon. Dit scheelt weer ruimte in de koelkast.

Warme hapjes 

Mini-worstenbroodjes (recept)
Mini- frikandelbroodjes:

Ingrediënten

 • Glutenvrij bladerdeeg
 • Frikandellen Glutenvrij
 • Curry van het merk Hela. (ander merk mag natuurlijk ook, maar deze is erg lekker)
 • Eigeel

Snij de frikandel over de breedte door midden zodat je twee kleinere frikandellen hebt. Leg deze in het midden van het bladerdeeg. Doe de curry in een lange streep over de frikandel. Klap de bladerdeeg dubbel over de frikandel heen en plak de randjes dicht door er in te knijpen. Besmeer met eigeel, voor een mooi glimmertje erop. Kijk op de verpakking van de bladerdeeg hoe lang je frikandelbroodje in de oven moet.

Mini-worstenbroodjes en -frikandelbroodjes zijn ook koud lekker te eten.

pizzaaMini-pizza’s met pizza quick (tosti quick) met ham/salami en kaas op glutenvrij stokbrood.

Snij het nog niet afgebakken stokbrood in stukjes en besmeer deze met Pizzaquick om ze vervolgens te beleggen. Dit kan met:

 • Kaas: raspkaas, mozzarella
 • Vlees: salami, ham
 • Groente: ui, paprika, champignons, ananas

Tip: Je kunt deze mini-pizza’s van tevoren al afmaken zodat je de broodjes alleen nog maar in de oven hoeft te doen als je visite er is.

 • Gemarineerde kipkluifjes.  Bak de kluifjes even in een pan zodat het velletje bruin wordt. Doe de kluifjes in een ovenschaal en bak ze zo’n 40 minuten op 200 graden. (Albert Heijn en Aldi verkopen glutenvrije gemarineerde kipkluifjes.)

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Natuurlijk zijn er nog veel meer glutenvrije hapjes, maar deze vind ik zelf erg lekker. In het volgende en laatste feesthapjesartikel behandel ik de hapjes waar je wel even voor in de keuken staat, maar die zeker de tijd en moeite waard zijn.

O ja:  Het is absoluut not done om glutenvrije hapjes samen in een bakje of op een bord te doen met eten dat niet glutenvrij is. Hierdoor kan kruisbesmetting ontstaan. Zorg er dus voor dat de glutenvrije hapjes apart staan van het niet-glutenvrije eten.

Bekijk hier (link) het artikel over feesthapjes (makkelijk).

Ook leuk om te lezen

7 Comments

 1. ellen romeijn

  bedankt voor de tips, ga morgen aan de gang. ik krijg visite met een gluten vrij dieet en wil zonder haar iets te vragen wat lekkers voor haar maken. met jouw ideeën gaat dit vast lukken, bedankt ellen

 2. Ik wil nog 2 extra tips geven. Wanneer je iets verwarmt in de oven of magnetron, zorg dan dat deze helemaal schoon is of dat het eten afgedekt is! Door de warmte komen de gluten die nog in de oven of magnetron zitten omhoog en zo dus in aanraking met het eten. Zorg daarnaast ervoor dat mensen met een glutenallergie een eigen bakje chips/ schaaltje hapjes hebben. Wanneer namelijk iemand met de handen aan dingen zitten die niet glutenvrij zijn (sommige chips, borrelnootjes, stokbrood noem maar op) en vervolgens met de hand in bijvoorbeeld het chips bakje/of aan het schaaltje met hapjes is deze niet meer glutenvrij. Verder vind ik het een super artikel! Ik krijg er al trek van :).

 3. Pingback: ‘t Stoepje glutenvrij | Miss Glutenvrij

Comments are closed.