Glutenvrije ovenschotel met andijvie, gehakt en spekjes

Deze glutenvrije ovenschotel met andijvie, gehakt en spekjes is heerlijk smaakvol en vult goed. Een recept dat ik doorkreeg van mijn moeder en ik graag met jullie deel omdat ie zo lekker is en niet moeilijk te maken. 

Toen ik net op mezelf ging wonen, maakte ik heel vaak een ovenschotel. Dit was toen echt mijn specialiteit en vriendinnen die kwamen eten vroegen ook altijd of ik weer zo’n lekkere ovenschotel wilde maken. Dit recept maakte mijn moeder al toen ik nog thuis woonde en ik maak ‘m nog regelmatig.

Ingrediënten ovenschotel (voor 4 personen)

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 kilo andijvie grof (het beste kun je een krop kopen die kun je goed grof snijden, ga je voor gemak neem dan een zak)
  • 250 gram spekjes
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 ui middelgroot
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 zakjes aardappelpuree (AH eigen merk) of zelfgemaakte puree van aardappels (dit duurt iets langer)
  • 1 zakje geraspte kaas
  • Zout
  • Zwarte peper

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C;
  2. Andijvie (grof snijden en) wassen, doe dit goed want er zit altijd veel zand in een krop andijvie;
  3. Gehakt rullen met peper en zout in een grote (wok)pan, voeg de tomatenpuree bij het gehakt. Doe de gehakt in een ovenschaal;
  4. Knoflook en ui samen bakken in dezelfde pan. Doe de knoflook en ui in de ovenschaal met gehakt;
  5. Andijvie in kleine delen roerbakken met flink wat zwarte peper tot het vocht er uit is. Doe de andijvie in de ovenschaal;
  6. Bak de spekjes en leg ze op de andijvie in de ovenschaal;
  7. Maak puree, dit kan met aardappelen door ze te koken en te stampen met melk en boter of je pakt een zakje en bereidt dit volgens de verpakking. De puree doe je ook in de ovenschaal;
  8. Strooi kaas over de puree;
  9. Zet de ovenschaal twintig minuten in de voorverwarmde oven.

Tip: Ik gebruik een wok om alles in te bakken. Tussen de ingrediënten door hoef je de pan niet af te wassen. De smaken verweven hierdoor met elkaar en dat maakt de ovenschotel nog lekkerder.

Tip 2: Je kunt de spekjes eventueel weglaten als je geen varkensvlees eet.

Ook leuk om te lezen

5 Comments

  1. Pingback: Eetdagboek februari | Miss Glutenvrij

Geef een reactie