Glutenvrij tussendoortje Recepten

Glutenvrije pepernoten (kruidnoten)

Pepernoten, ik houd van dit snoepgoed. Gelukkig kan ik ze heel gemakkelijk zelf glutenvrij maken. In dit artikel vertel ik hoe ik dat doe.

Wat zijn pepernoten lekker! Of kruidnoten, want dat zijn het eigenlijk, maar ik noem ze altijd pepernoten, zoals zoveel mensen. Als ik ze gebakken heb, zijn ze vrijwel altijd binnen een dag (soms twee dagen) op.

Pepernoten is van dat heerlijke doorvreet snoepgoed. Ik heb wel eens glutenvrije pepernoten gekocht, maar wat zijn die dingen belachelijk duur. Je betaalt gemakkelijk vijf euro voor een zakje van 200 gram. Om daar zoveel geld aan uit te geven, daar pas ik voor. Ik maak ze liever zelf. Vers, goedkoop en nog lekkerder ook. Want met weinig en goedkope ingrediënten maak je in een handomdraai heerlijke (glutenvrije) pepernoten.

Ingrediënten glutenvrije pepernoten/kruidnoten

 • 150 gram glutenvrije bloem (bijvoorbeeld mix C van Schär, maar ander meel kan natuurlijk ook)
 • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 90 gram boter (roomboter is het lekkerst, maar margarine kan ook)
 • 10 gram (koek- en) speculaaskruiden
 • 2 eetlepels melk (eventueel water, als je geen melk in huis hebt)

Pepernoten lukken met (bijna) alle soorten glutenvrij meel. Kijk dus even wat je nog in huis hebt en wat op moet. Ik gebruikte mix C van Schär, maar ik heb dit recept al met alle soorten meel gemaakt en het lukt altijd, kies wel voor witte basic mix.

IMG_0052

Weeg de ingrediënten af en snij de boter in kleine stukjes. Doe alles in een kom en kneed tot er een bal ontstaat.

IMG_0053

Leg bakpapier op een bakplaat en draai uit je deegbal kleine balletjes. Die leg je op de bakplaat. Zet je bakplaat in een voorverwarmde oven op 140/150 graden. De oven mag niet te warm zijn want dan ‘smelten’ je pepernoten en wordt het één grote koek. Je kunt de oven beter wat lager verwarmen en de pepernoten iets langer in de oven doen dan andersom. De pepernoten moeten zo’n 20 à 25 minuten in de oven.

Laat je pepernoten als ze klaar zijn goed afkoelen, want dan zijn ze het lekkerst. Ze worden dan lekker hard en knapperig.


En (vr)eten maar. Eet smakelijk!

Bewaar je pepernoten in een afgesloten bakje of een snoeppot met deksel, dan blijven ze het lekkerst. Het is erg leuk om met (je) kinderen pepernoten te maken. Zij kunnen dan de balletjes draaien. Ik herinner me nog goed dat ik dit als kind ook altijd mocht doen tijdens de Sinterklaasperiode.

Houden jullie ook zo van pepernoten? En heb je ze wel eens zelf gemaakt?

62 Comments Add New Comment

 1. Marjon (Uitgelezen) says:

  Ik heb wel eens kruidnoten (pepernoten zijn die taaie dingen) gemaakt, maar dat was nog met gluten. Ik ovcrwoog het al gewoon met glutenvrije bloem te gaan maken. Had het ook zo in gedachten :-D Ik ben niet zo’n zoetekauw. maar dit hoort er toch bij hè. Leuk dat er nog meer recepten komen!

  Groetjes, Marjon.

 2. Bianca says:

  Net van jou recept de kruidnootjes gebakken! Ze zijn overheerlijk. Dank je wel. Ik ben heel blij met jou site.

 3. Marie-José Christiaanen says:

  Ik heb zojuist kruidnoten gebakken met jou recept , had bakingmix van Peak’s maar smaken lekker.
  Had ze alleen nog kleiner dan soepballetjes moeten maken t zijn nu kruidmoppen, maar de smaak is er niet minder om.

 4. Klazien says:

  Ja ik heb wel eens pepernoten gemaakt en ga ze binnen
  kort ook maken en speculaas ik heb straks ook al 15jaar gluten maar deze site van jouw stimuleerd
  je ook

 5. Jackelien van Dijk says:

  Ik heb net het deeg gemaakt. Mijn twee dochters en ik gaan er zo balletjes van maken. Ben benieuwd! Ik lees je site al een tijd en haal er steeds goede tips vandaan! Bedankt en ga zo door. Oj ja, mijn dochter van 5 is helemaal blij met de gv snackbar ’t Pakhuis in Ede. Ze had nog nooit bitterballen op bij een snackbar en was dolgelukkig! Zo leuk om te zien hoe ze geniet.

 6. Miss Glutenvrij says:

  Ben benieuwd hoe de pepernoten zijn geworden. Dank je wel voor je leuke berichtje en leuk te lezen dat je dochter zo genoot van de bitterballen.

 7. Miss Glutenvrij says:

  Dat weet niet ik. Bij mij waren ze altij allang op voor ik ze kon invriezen ;). Je kan ze prima een paar dagen in een afgesloten bakje bewaren.

 8. M. van Hamersveld says:

  Wil heel graag voor mijn kleinzoon deze kruidnoten maken, kan jij mij vertellen welk merk speculaaskruiden glutenvrij is en welke jij gebruikt?

 9. Nell zevenbergen says:

  pepernoten noem ik ze
  ik maak een bolletje en dan knijp ik er aan een kant met mijn vingers in, zo lijken ze op pepernoten.
  de bolletjes noem ik kruidnootjes.

 10. Tasdelen says:

  Hoi wil ze nu *pas* gaan bakken ken ik ook witte bastard suiker gebruiken in plaats van bruine?

 11. cheyenne says:

  Nu in de oven…

  Mooi deeg en een goede hoeveelheid, had zelf 80 balletjes.
  Weet zeker dat ze goed lukken en goed zullen smaken.

  Top, dankjewel!

 12. cheyenne says:

  Helaas iets klef van binnen… had ze 25 min op 140 graden. Maar verder wel heel lekker!
  Misschien zijn ze morgen beter van textuur :)

  Had heel simpel de balletjes op de plaat neer gelegd alsof het kleine gehakt balletjes voor de soep waren, haha, maar er komt vanzelf een mooie vorm in zoals je vermelde in de pepernoot video! :) Erg makkelijk dus.

 13. Miss Glutenvrij says:

  Maak de balletjes iets kleiner en zet de oven 10 graden warmer. Als het goed is worden ze dan lekker knapperig. Met mijn huidige oven moet ie op 150 graden en balletjes zo groot als knikkers.

 14. Mathilde says:

  heerlijk, het is weer tijd voor glutenvrije pepernoten, mijn dochtertje van 7 vroeg al wanneer we dit weer gaan maken, vandaag dus, jammer dat ik er geen foto bij kan zetten, op en top genieten van dat gelukzalige smoeltje tijdens de voorbereiding ❤️

 15. Danielle says:

  Dank je wel voor je pepernoten recept én het handige filmpje!
  Mijn dochtertje heeft pas net coeliakie en was weer in tranen toen ze een handje pepernoten van Piet moest afslaan, wat zal ze blij zijn als we vanmiddag samen de keuken in gaan voor deze pepernootjes!!

 16. Evelyne says:

  Net gemaakt voor mijn man – zijn eerste glutenvrije Sint. Lekker hoor en heel makkelijk!
  Ik vind ze zelf wel heel zoet, kan er ook iets minder suiker bij of moet ik dan iets anders toevoegen?

 17. Alessia Silich says:

  Kan dit ook met tarwebloem? Ik had dit recept gemaakt en ze* vroeg me om dit recept aan haar te geven maar zij heeft geen glutenvrije bloem en heeft dat niet nodig.

  *Mijn vriendin

 18. Josine says:

  Super goed gelukt! Alleen zijn het bij mij kruidNOTEN geworden, veel te groot. Maar dat vind ik eigenlijk wel lekker.. Ze zijn daardoor aan de binnenkant nog een beetje taai maar dat is prima. Had alleen wat moeite om van het deeg af te blijven, dat was al zo lekker.

 19. Phebe says:

  Hallo ik wil ze graag gaan bakken maar kan het ook met kaneel of andere soort kruiden ipv koek- of speculaaskruiden ? Want die heb ik jammer genoeg niet in huis :/

 20. Miss Glutenvrij says:

  Voor de echte kruidnoten smaak heb je speculaaskruiden nodig. Even naar de winkel dus, andere kruiden geven niet de juiste smaak helaas.

 21. Cymbaline says:

  Dankjewel en ze zijn super!
  Helemaal blij en gelukkig want Sinterklaas zonder pepernoten/kruidnoten tja eeuuhhh
  Nogmaals super!!

 22. Kaat says:

  Hoi is het bloem of meel? Je schrijft bij ingrediënten namelijk beide

  Kan speltbloem ook ? Of moet ik juist speltmeel hebben?

 23. Irene says:

  Ik zie wel eens recepten met rijstemeel, kan dat ook? Ik heb geen coeliakie maar wil gewoon geen gluten eten. Ik wil daarom het liefst bakken met meel dat van nature glutenvrij is, i.p.v. meel van Schär. Heb je een tip?

 24. Milena says:

  Heerlijke pepernoten! Om dat ‘smelten’ te voorkomen, kun je margarine gebruiken in plaats van roomboter. Dan gebeurt dat niet. Zijn ze ook gelijk wat minder zacht van binnen!

 25. Met roomboter mag het lekkerst zijn (ik eet normaal gesproken niet anders) maar in het bakken maakt het wel degelijk verschil in structuur. Bij brosse koekjes zou ik derhalve zeker margarine aanbevelen, dus ook bij deze pepernootjes.

 26. @Asia, wel met een halfom mix. Ik vind boekweit juist wel lekker in kruidige baksels, de nootachtige smaak draagt bij. Doe je helemaal boekweit, dan kan het bitter worden en de structuur lukt niet goed. Gebruik bv. 1/3 boekweit, 1/3 bloem (rijstebloem, PAN maismeel, en 1/3 zetmelen (maizena, aardappelzetmeel, tapiocazetmeel).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *