Bio sausje zonder gluten

Op zoek naar een glutenvrij en biologisch verantwoord alternatief voor de met E-nummers volgepropte sauzen in de supermarkt? Dan zijn de nieuwe sauzen van Lima vast iets voor jou. Voor AirMagazine.nl testte ik twee varianten met de exotische namen Coriander & Wasabi en Roasted Sesame.

In Photo Diary 45 zag je al dat ik een wokgerecht maakte met de Coriander & Wasabi saus van Lima. Ik maakte Japanse wokmix met witte rijst en kipreepjes. Hier dan het artikel waarin ik de sauzen review.

Glutenvrije sauzen van Lima
Biologisch verantwoord merk Lima komt met een reeks nieuwe exotische bio sauzen op de markt. De sauzen zijn op basis van Tamari. Ik had nog nooit van dit ingrediënt gehoord, maar het is een glutenvrije saus volledig gebaseerd op soya. Sojasaus zonder tarwe (gluten) dus!  Een goed alternatief voor de vele sauzen waar soja in is verwerkt waar wél gluten in zit.

De looks
De flesjes bevatten per stuk 200 milliliter en met hun frisse kleuren en strakke lettertype zien ze er gestyled uit. De verschillende kleuren per soort zorgen ervoor dat elk flesje zijn eigen uiterlijk heeft.  Met een plaatje is afgebeeld welke ingrediënten het product bevat. De flesjes zijn gemaakt van glas en mogen als ze leeg zijn in de glasbak.

Beide sauzen hebben een olieachtige structuur. Roasted Sesame heeft een doorzichtige kleur en Coriander Wasabi is bruin van kleur. Tussen de ingrediënten van beide flesjes vind ik geen E-nummers en met een sterretje staat per ingrediënt aangegeven of het product gecontroleerd biologisch is geteeld. Ook vind ik het glutenvrij logo groot afgebeeld naast de ingrediënten. Hulde voor Lima, dit logo is niet missen.

Genoeg over het uiterlijk en de verpakking, waar het uiteindelijk om gaat is de smaak.

Tamari Coriander & Wasabivoor wok en groenten
Zoals de naam al doet vermoeden, zit er koriander en wasabi in deze saus. De saus is niet zo spicy als je zou verwachten, maar heeft een zoete smaak. En veel smaak, maar geen nare nasmaak, gewoon een lekkere woksaus zoals je ‘m bij het wokrestaurant ook krijgt. De wasabi en koriander proef ik niet expliciet terug. De saus is vrij mild door zijn zoete smaak, maar toch heftig door zijn intense smaak. Ik deed wat paprika en ui in een wok en daarbij schonk ik flink wat woksaus. De gewokte groente smaakt lekker bij rijst of mihoen in combinatie met runderreepjes. Ik ga Tamari Coriander & Wasabi zeker nog een keer eten.

Tamari Roasted Sesamevinaigrette voor salades
In deze saus zit naast tamari ook zonnebloemolie, geroosterde sesamolie en sesam. En verrassend ook wasabi. Ik at deze dressing bij een salade met eikenbladsla melange. Voordat ik de saus over de sla heen deed, proefde ik een druppeltje en toen vond ik de saus een wat muffige, ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen, smaak hebben. Maar door de salade proef je die muffigheid niet meer, en heeft de dressing een geroosterde sesamsmaak en dat is aan de naam van dit sausje te zien ook de bedoeling. Ik vond de dressing een goede smaaktoevoeger voor bij een pittige slasoort zoals rucola. Persoonlijk houd ik niet van olie achtige sladressings, maar voor wie dat wel doet en van sesam houdt, is dit zeker een lekkere dressing voor over je salade.

De nieuwe sauzen van Lima zijn door de biologische ingrediënten welkome nieuwkomers in het sauzenassortiment. Geen E-nummers meer door je eten, maar écht voedsel uit de natuur én glutenvrij. Je moet er wel voor naar de natuurvoedingswinkel, maar met een fles kan je weer even vooruit. De verkoopadviesprijs is €3.99.

De nieuwe lijn van Lima kent naast Tamari Coriander & Wasabi en Tamari Roasted Sesame nog drie andere sauzen: Tamari Hot Chili & Lemon – voor wok en marinades, Saké Tamari – klassieker uit de Japanse keuken en Shoyu Ginger Thai – voor wok en gril. Die laatste is NIET glutenvrij omdat deze op basis van Shoyu (saus gebaseerd op soya en tarwe) is gemaakt.

Dit artikel is ook te lezen op www.airmagazine.nl.

Geef een reactie