Glutenvrij tussendoortje Recepten

Glutenvrije ontbijtkoek met noten en rozijnen

Kruidkoek vind ik een lekker tussendoortje, maar er zit vaak wel veel suiker in. De glutenvrije ontbijtkoek die ik in dit artikel laat zien bevat weinig suiker en is toch lekker én voedzaam.

Laatst poste ik het recept voor een super makkelijke kruidkoek (klik), nul laat ik zien hoe je een gezonde ontbijtkoek kunt maken met gezonde ingrediënten en zo min mogelijk suiker. Ik schreef al eerder dat ik mijn meel aan het opmaken ben en maakte deze ontbijtkoek met rijstebloem en ketan meel. Twee glutenvrije soorten meel die vrij goedkoop zijn en te koop zijn bij de toko.

Ingrediënten

  • 200 gram rijstebloem
  • 50 gram ketan meel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 80 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 225 ml halfvolle melk
  • 100 gram rozijnen
  • 75 gram hazelnoten


Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat je rozijnen wellen, dit doe je door ze in een bakje met warm water te leggen. Dit zorgt ervoor dat je rozijnen niet verbranden in de oven. Meng dan in een kom alle droge ingrediënten. Hak de hazelnoten in stukjes.

IMG_0011Doe de melk, de rozijnen en de noten bij de droge ingrediënten. Doe je beslag zo snel mogelijk in een ingevet of met bakpapier beklede cakevorm en bak de ontbijtkoek in 45 minuten gaar.

IMG_0013Ik was te laat met het beslag in de vorm doen dus is mijn ontbijtkoek wat plat. Mijn bakpoeder was al gaan rijzen en is weer ingestort. En klaar is je gezonde ontbijtkoek. Ik vind ‘m vrij machtig, na twee plakjes zit ik bomvol, hij is dus zeker voedzaam. Ik vind de koek ook zoet genoeg, maar als je de koek zoeter wilt, kun je er 150 gram suiker extra in doen. De rozijnen en hazelnoten kun je vervangen door cranberry’s, walnoten en gedroogde abrikozen. Dat ga ik zeker binnenkort doen, met cranberry’s lijkt me erg lekker. Eet smakelijk.

14 Comments Add New Comment

  1. Inge says:

    Wat een lekker en makkelijk recept, dank voor de inspiratie! Ik heb vandaag een heerlijke ontbijtkoek gebakken. De rijstmeel was bijna op dus die voor de helft vervangen door teffmeel en wat dadels en gedroogde pruimen toegevoegd, smaakt ook heerlijk.

  2. raisa says:

    Ik heb dit recept net geprobeerd en het resultaat was geweldig!
    Ik heb een deel van de rijstbloem vervangen door boekweitmeel en gemalen lijnzaad en ook een deel van de suiker door honing.
    De halfvolle melk heb ik ook met succes kunnen vervangen door rijstmelk.
    Heel erg bedankt voor het recept! Ik ben hier vooral erg blij mee omdat het zo’n éénvoudig recept is. Het is niet altijd makkelijk om glutenvrije recepten zonder eitjes of melk te vinden :)

    Volgende keren zal ik zeker ook variaties met andere noten, dadels, pruimen of zelfs gedroogde abrikozen willen proberen!

  3. Marian Overbeek says:

    Gisteren de kruidkoek gemaakt en vandaag de gezonde ontbijtkoek met rozijnen. De laatste is een stuk droger. Als meel heb ik rijstmeel en een beetje boekweitmeel gebruikt. Voor de kruidkoek mix B en rijstmeel. Zou dat het droge kunnen verklaren? Of het gebruik van eieren in de kruidkoek?

  4. Marian Overbeek says:

    Gisteren de koek gemaakt precies volgens t recept. Moet m wel gelijk invriezen want vandaag is hij flink droog geworden. Hij is overigens wel lekker.

  5. […] Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Een tijd terug plaatsten we al een recept voor kruidkoek, maar nu vonden we opnieuw een lekker, maar vooral eenvoudig recept. Benodigdheden: – 200 gram rijstebloem of 200 gr glutenvrije meel – 50 gram ketan meel – 1 zakje bakpoeder – 50 gram palmsuiker – 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden – 1 snufje zout – 225 ml halfvolle melk of rijstemelk – 100 gram rozijnen – 75 gram walnoten Bereidingswijze: 1. Laat de rozijnen even wellen in wat water, zodat ze niet aanbranden in de oven. 2. Verwarm de oven voor op 175 graden en meng alle droge ingrediënten met elkaar. 3. Voeg melk, rozijnen en walnoten toe. 4. Meng snel en doe het mengsel snel in een cakevorm met bakpapier. 5. Bak de koek in ongeveer 45 minuten gaar. Originele bron: Miss Glutenvrij […]

Leave a Reply