Writing tag

tumblr_leknacfUgQ1qd5bkeo1_500

Bij Chantal las ik laatst de writing tag. Deze tag gaat over, de naam zegt het al, schrijven. En omdat ik een journaliste ben die bewust voor geschreven pers koos tijdens haar opleiding moest ik deze tag overnemen. Lees verder voor mijn antwoorden.

Ik interpreteer de tag misschien iets anders dan andere bloggers, maar ik zie schrijven ook als het vak dat een journalist uitoefent. En vanuit die gedachte beantwoord ik de vragen.

1. Wanneer ben je begonnen met schrijven?
Sinds ik kan schrijven, schrijf ik al. Op de basisschool schreef ik al in schriftjes, die verhalen leken dan op de meisjesboeken die ik las. Zoals Chantal en Inge, Floortje Bellefleur en Cindy. Later las ik boeken als Kruistocht in Spijkerbroek, maar aan dat soort verhalen waagde ik me niet. Ik maakte ook nooit een verhaal af, ik begon enthousiast, maar al snel had ik weer een nieuw idee en wilde ik met dat verhaal aan de slag. Ik kwam er vlot achter dat ik liever (korte) artikelen schrijf. Tijdens de middelbare school had ik een blog waar ik schreef over mijn persoonlijke leven. Ook begon ik met columns schrijven, waarvan een aantal op een goedbezochte site van een ander meisje werd geplaatst. Na de middelbare school koos ik voor de opleiding journalistiek, dit illustreert denk ik wel het beste hoeveel ik van schrijven houd.

2. Wat vind je leuk aan schrijven?
Ik ga niet ‘alles’ zeggen, want soms raak ik aardig gefrustreerd van schrijven. Ik vind het een uitdaging om op een creatieve, pakkende en beeldende manier te schrijven. Het mooiste vind ik als mensen geraakt worden door de woorden die ik schrijf of als het ze tot een goede daad aan zet. Het is sowieso altijd mijn doel om van begin tot eind te boeien en/of te vermaken. Een verhaal mag naar mijn mening niet inkakken.

tumblr_makotxYw1b1rf4881o1_500

3. Is er een specifiek genre waar je in schrijft?
Human interest. Het liefst maak ik een verhaal naar aanleiding van een interview dat ik met een bijzonder persoon heb gehad. Als ik zijn/haar verhaal zo op kan schrijven dat diegene zich er in herkent en zegt dat het zijn verhaal is dan heb ik het goed gedaan.

4. Wat is je favoriete schrijfplek en hoe ziet deze eruit?
Ik zit vaak, zoals ik nu ook doe, op de bank met de laptop op schoot. In mijn nieuwe woning krijg ik mijn eigen werkkamer met bureau en bureaustoel. Dat vind ik het prettigst schrijven. Als ik niet in de juiste houding achter de pc zit (en dat zijn nogal wat uurtjes), krijg ik een stijve nek. Als ik de juiste woorden niet kan vinden, loop ik even door het huis of ga ik iets anders doen. In mijn hoofd maak ik dan ruimte voor nieuwe creativiteit. Zo, dat klinkt wel heel zwaar, haha. Maar het werkt echt.

5. Schrijf je het liefst met de hand of op een computer?
Absoluut computer. Ik typ als een achterlijke zo snel (en HARD, sorry collega’s). Met de hand vind ik maar vermoeiend. Wel schrijf ik tijdens een interview met de hand in plaats van dat ik het opneem op een recorder. Ik vind dit veel prettiger met uitwerken en ik kan gezichtsuitdrukkingen van de geïnterviewde noteren bij het gene wat ik opschrijf, dit zie je niet als je de tape terug luistert. Ik heb er soms wel last van dat ik mijn handschrift niet meer kan lezen omdat ik zo snel geschreven heb…

tumblr_mby7znKbSs1rdz0bto1_500

6. Laat je door jou geschreven verhalen/gedichten aan anderen lezen?
Als mijn artikelen gepubliceerd worden, hoop ik natuurlijk dat ze gelezen worden. Maar dat worden ze gelukkig wel. Ik krijg vaak leuk reacties op de stukken die ik schrijf, dat vind ik ook het leukste aan schrijven. Ik schrijf een verhaal zodat het gelezen wordt, maar ga daarbij niet over mijn grenzen heen. Ik wil altijd dicht bij mezelf blijven.

7. Hoeveel tijd besteed je per week aan schrijven?
Veel! Ik blog natuurlijk op mijn site en daar gaan genoeg uurtjes in zitten. Toen ik nog voor de krant schreef, was dat nog veel meer. Ik zou nog wel meer tijd aan schrijven willen besteden, maar ik moet ook werken en mijn sociale leven onderhouden ;).

8. Heb je wel eens een Writers Block gehad?
Zoals ik hierboven al schreef, ga ik meestal even wat anders doen als het schrijven niet lukt. Doorgaan terwijl je de juiste woorden niet kunt vinden, heeft geen zin. Een echte Writers Block heb ik nog niet gehad. Ik heb nu gelukkig nog genoeg inspiratie om over te schrijven.

tumblr_medmskmiza1repxz9o1_500

9. Is er een boek van jou gepubliceerd (zo ja, waar kan ik deze kopen) of zou je dat in de toekomst willen?
Geen boek, maar wel al heel wat artikelen waar ik trots op ben. Mijn artikelen stonden, in kranten, (vak)tijdschriften en online. Het leukste vind ik schrijven voor internet omdat ik dan interactie met de lezer (jullie) heb. Ik heb geen ambitie om een boek te schrijven, zoals ik al schreef, houd ik er van artikelen te schrijven.

10. Heb je wel eens een schrijfcursus of workshop gedaan? Helpt dit jou met schrijven?
Ik heb vier jaar lang de opleiding Journalistiek gevolgd. Tijdens de opleiding heb ik heel veel geschreven. Mijn stages waren het meest leerzaam, daar leerde ik in de praktijk nog zoveel meer. Het moment dat mijn eerste artikel met mijn naam erbij werd gepubliceerd , vergeet ik niet meer. Ik was zo trots!

11. Op welk verhaal/gedicht ben je zelf erg trots?
Ik ben nu het meest trots op mijn blog. Dat is mijn plek op het internet waar ik kan schrijven wat ik wil. Voor een krant of tijdschrift ben je gebonden aan hun schrijfwijze en een x aantal woorden. MissGlutenvrij.nl is mijn plekje. Ik ben wel trots op een aantal artikelen. Ik heb als afstudeerproject aan een bijlage van het vakblad van de Nederlandse Vereniging Journalisten met een oplage van 20.000 exemplaren mogen meewerken. Ook heb ik veel bijzondere en leuke mensen mogen interviewen. Ik ben er gewoon trots op dat ik journaliste ben. Het zit in mij, het is een deel van wie ik ben. Ik houd van schrijven.

IMG_0010

Mijn handschrift

Ik hoop dat jullie het leuk vonden mijn antwoorden te lezen. Voel je vrij deze tag over te nemen, ik ben benieuwd naar jullie antwoorden, laat het me vooral weten in een reactie als je de tag overneemt.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Deze tag kende ik nog niet. Wel een hele leuke tag! Ik ‘schrijf’ het liefst ook op de computer (:

  2. Pingback: Writing tag

Geef een reactie