Recept: Glutenvrije oliebollen

 

sfeerbeeld01Ik deel graag het oliebollenrecept dat mijn moeder voor mij maakte toen ik nog thuis woonde. Ik typte het over van een handgeschreven briefje dat ik altijd heb bewaard. Ik vind ze namelijk heerlijk.

Verwarm de oven voor op 50 graden. Dit recept is voor zo’n 15 oliebollen.

Ingrediënten

  • 500 gram glutenvrije bloem (op mijn moeders recept staat het meel van Minderleinsmuhle, maar ander glutenvrij bloem kan ook zoals Mix C van Schär)
  • 440 ml warme melk
  • 375 ml warm water
  • 50 gram suiker
  • 16 gram gedroogde gist
  • Gewelde krenten en rozijnen naar smaak

Doe alle ingrediënten behalve de krenten en rozijnen in een kom. Mix dit goed met een mixer. Let op: het klontert snel. Doe je beslag in een kom die in de oven kan en laat dit in de oven rijzen tot het zich verdubbelt heeft. Roer het beslag na het rijzen goed door en doe de gewelde krenten en rozijnen erbij. Het zakt dan weer in elkaar.

Bak de oliebollen in een frituurpan op zo’n 180 graden. Het makkelijkste is om hiervoor een ijsbolletjeschep te gebruiken. Bak je oliebollen zo’n 5 à 6 minuten en keer ze op de helft van de tijd om. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet smakelijk.

Ook leuk om te lezen

78 Comments

  1. Oh wat leuk… Eindelijk een recept voor glutenvrije oliebollen! Ik ben er echt dol op en baal ieder jaar ervan dat je deze in duitsland nergens kan kopen. Dus dit jaar ga ik het eens proberen :) hopelijk lukken ze mij net zo goed als jou moeder! Gr. Isa

  2. Marjon (Uitgelezen)

    Lang leve jouw moeder… Geweldig, dit recept! Ik weet nog niet of ik het ga maken, maar ooit zal het er wel van komen.

    Ik wens jou en je dierbaren alvast een fantastische jaarwisseling!

    Groetjes, Marjon.

  3. En ik kon het niet weerstaan en heb zojuist twee schalen vol gebakken :-P Ik gebruikte glutenvrije meelmix van Schär. Ze zijn heerlijk geworden en mijn partner die niet glutenvrij eet vindt ze lekkerder… ;-) Ik heb wel het idee dat er wat zout door het beslag had gemogen, maar ze zijn absoluut lekker! Dus moeder van Harmke… Dank je wel voor dit recept.

    Fijne verjaardag verder!

    Groetjes, Marjon.

  4. We hebben gister de oliebollen geprobeerd te maken maar helaas mislukten ze compleet. Ze vielen uit elkaar in de olie en bleven niet drijven, het beslag werd ook veel te dun. Jammer! Nou was ik ook in Engeland en heb ik Engels glutenvrij meel gebruikt, misschien zit dat anders in elkaar en mislukte het daarom.

    • Wat jammer Nadia. Ik hoorde van een andere lezeres dat het met de Schär mix wel lukt. Misschien heeft het inderdaad toch met het meelsoort te maken.

  5. Helaas heb ik geen frituurpan anders zou ik dit echt gaan maken voor de jaarwisseling!
    Ik houd het nu maar bij de glutenvrije oliebollen van de eko supermarkt ;)

  6. Marian Overbeek

    Gisteren de oliebollen gebakken en ze waren erg lekker. Alleen de bollen die we nog over hadden zijn vandaag erg droog om te eten…. Jammer,is daar nog iets aan te doen als we ze de volgende keer gaan bakken?

    • Miss Glutenvrij

      Helaas heeft dit echt te maken met de gluten die niet in je beslag zitten. Gluten zorgen voor elasticiteit en dat je product houdbaar is. Ik piep ze altijd even op in de magnetron. Zijn ze weer warm en zacht.

  7. Ik weet pas net sinds een week dat ik coeliakie heb en ik was al verdrietig dat dit nu juist voor de feestdagen uitgekomen was, en dat ik o.a. geen lekkere oliebollen zou kunnen eten. Maar dit geeft weer hoop, ik ga ze proberen!

  8. Hallo, ik wil graag de oliebollen bakken maar nu heb ik de mix van schar kuchen & kekse. Kan ik deze gebruiken hiervoor?
    groetjes renalda

  9. Oh Harmke, wat ben ik blij met jouw blog!!Vandaag overheerlijke oliebollen gemaakt met meel van Schar,kuchen&kekse.Ze zien er prachtig uit en smaken heerlijk.Ook al ben ik geen super kok,al jouw recepten lukken goed en smaken heerlijk!Hiermee ga ik straks mijn zoon verrassen!Ook met jouw tip over het broodmeel wat jij gebruikt voor gewoon het dagelijks brood ben ik super blij,vooral als ik mijn zoon daar van zie smikkelen.Zo is coeliakie niet zo’n straf als wij dachten bij de diagnose een jaar geleden.
    Heel hartelijk bedankt.
    En een gelukkig nieuwjaar alvast met hopelijk weer lekkere recepten!

    Groetjes van Maartje ;-))

    • Als ik de oliebollen met de kuchen&kekse maak hoe warm moet de oven dan om he te laten rijzen en hoelang ongeveer?
      renalda

  10. Ik wil morgen voor het eerst glutenvrije oliebollen voor mijn man bakken met mix C van Schär.
    Nu valt het mij op dat de hoeveelheid vocht (440 ml warme welk én 375 ml warm water) in verhouding tot de hoeveelheid bloem/bakmix veel groter is dan de verhouding bloem:vocht in recepten voor gluten bevattende oliebollen.
    Mijn ervaring met glutenvrij bakken is dat het binden vaak een probleem is.
    Wordt het beslag met de genoemde 440 ml warme welk én 375 ml warm water niet te dun?

    • Hi Anita, misschien is het nu al te laat, maar goed: de verhouding melk/water was prima, zeker niet te dun. Succes!

      • Miss Glutenvrij

        Hier sluit ik mij helemaal bij aan! Recept klopt en is echt een aanrader :). Succes!

  11. Hoi Harmke,
    Ik ben net klaar met bakken en het zijn gewoon echte oliebollen geworden! Geweldig :)!! Vorig jaar had ik een recept waarbij het meer een moordwapen geworden was dan iets dat eetbaar was. Mijn dochter en ik zijn echt helemaal happy, onwijs bedankt dat jij dit recept gedeeld hebt.

    Ik heb overigens het Brot-Mix van Schär gebruikt (mix B) en het heeft ongeveer 15 minuten in de oven gerezen.
    Ik vond de vochtverhouding ook wat bijzonder en heb niet gelijk alles toegevoegd. Uiteindelijk toch al het vocht gebruikt en de oliebollen zijn geweldig gelukt.

    Fijne jaarwisseling!

  12. Ze zijn net klaar, prima gelukt, mijn zoon die coeliakie heeft had nog nooit verse oliebollen geproefd en zit nu enorm te genieten. Bedankt!

  13. Ik heb dit jaar de oliebollen van free off geprobeerd, uit de natuurwinkel.
    Hier mijn ervaring…. VET en niet echt lekker.
    Ik ben er gister erg ziek van geweest omdat ze zo vreselijk vet waren.
    Het vet liep langs mijn kin bij 1 hapje….. bahh

    wie had dit ook met free off olie bollen??
    en wie weet waar ik dat kan melden

    want ze kosten immers wel 6.45 voor 5 oliebollen

    groetjes Marrie

  14. wanda slaats

    Ik heb ze dit jaar (omdat dit mijn eerste jaar glutenvrij is) maar besteld op internet bij Le Poole. Ben benieuwd, want oliebollen horen er toch een beetje bij. Heb ook geen frituurpan, maar volgens mij moet het ook in een wok met hete olie kunnen…? Heb het recept opgeslagen en ik ga het volgend jaar gewoon proberen! Fijne jaarwisseling!!!

  15. hai hai ik heb Baking Mix universal van Peak’s kan ik deze ook gebruiken voor de oliebollen!
    Hoor graag van je , groet Monique

    • Miss Glutenvrij

      Ik denk het wel! Is voor van alles te gebruiken dus ook oliebollen denk ik :).

      • Hallo Monique,
        Ik ben erg benieuwd wat jouw ervaringen met Peaks zijn voor de oliebollen. Schär is mij vorig jaar prima bevallen en ga ik straks weer gebruiken, maar Peaks is net wat makkelijker te verkrijgen bij mij in de buurt.
        Fijne jaarwisseling allemaal!

  16. Hoi. Oliebollen goed gelukt met schär mix c. Denk alleen dat met minder gist ook wel kan. Beslag tot 2x toe verdrievoudigd in volume. Beetje te veel van het goede.
    Maar erg lekker met stukjes appel erdoor :)

  17. Zo ik ben ze nu aan het bakken, Ik gebruik witte broodmix van conzenza en ik vind ze heerlijk!!

  18. hoi ik heb even een vraag over het op warmen van de oven op 50 graden
    is dat voor om daar het deeg mengsel in te laten rijzen?

  19. Mijn eerste glutenvrije oud&nieuw… Ik heb echter alleen normale Mehl van Schar, zou dit kunnen?

    Ik ga het recept halveren… Omdat het anders veelste veel is!
    Kun je deze eventueel ook invriezen?

    Duurt nog een week of 2… maar ik ga ze uitproberen; ben erg benieuwd of het een succes is. Nog nooit een oud&nieuw zonder gehad haha.

  20. Net geprobeerd te bakken, helaas helemaal mislukt. Het beslag rijst prima maar is met de aangegeven verhoudingen dichter bij soep dan deeg, waardoor het volledig uit elkaar valt in de olie. Het lijkt me dat er te veel vocht bij de bloem gaat. Klassieke oliebollen gaan richting de 1:1 qua melk en bloem, bij dit recept gaat er nog eens een flink water bij. Iemand anders dit ervaren?

    • Miss Glutenvrij

      Wat jammer Ivo! Bij anderen lukt ie wel… Je kan het proberen met minder vocht.

      • Wij hebben precies hetzelfde probleem! Al extra meel en gist toegevoegd en opnieuw laten rijzen, maar het blijft dun en valt in kleine stukjes uit elkaar in de olie.

        Misschien omdat we amandelmelk hebben gebruikt ipv gewone melk? Of toch omdat we geen Schar meel hebben gebruikt?

        Dit was onze variant:
        250 gram rijstmeel
        250 gram boekweitmeel
        440 ml warme amandelmelk
        375 ml warm water
        50 gram kokosbloesemsuiker
        16 gram gedroogde gist
        Gewelde krenten, rozijnen en stukjes appel

  21. Elleke terweij

    Hallo harmke.
    Ik maak elk jaar zelf oliebollen enflappen.
    Zoals andere zeggen volgende dag hard .
    Op de dag zelf heerlijk .
    Ga het nu met schar broodmeel doen . En jou recept.
    Laat het weten .
    Fijne jaarwisseling.
    Gr ell.

    • Miss Glutenvrij

      Helaas een kwaal van glutenvrij. Alles word zo snel droog. Succes met bakken!

  22. Rianne en Leandro

    Hoi hoi, ziet er goed uit, ik gebruik onderstaande recept na zelf vogelen. Deze is ook lactosevrij en ze blijven een aantal dagen goed te eten ipv gelijk droog te worden :-)

    Oliebollen voor ongeveer 30 stuks
     1 kilo bloem Brodmix van Schar
     1 liter water waarvan 200 ml Spa rood
     42 gram instant gist
     20 gram zout
     50 gram suiker
     500 gram krenten
    1 uur beslag op een warme plek laten rijzen (ong. 25 graden)
    Olie (ik gebruik arachideolie) verwarmen op 170-175 graden. Bollen mooi rond maken (bijv. tussen twee natte lepels over smeren of een ijslepel) en dan 6 minuten bakken. Tussendoor een keer draaien.

    • Ik heb net een halve portie van de oliebollen gemaakt.
      Wat een lekkere bollen zeg.

      We hebben er door een aantal nog een scheut kaneel gedaan, dat is ook een aanrader vinden wij.
      Alleen doen we volgende keer wat minder krenten / rozijnen erdoor. Ik vind dat dat er nu teveel zijn.

      Dank je Rianne en Leandro voor dit heerlijke recept.

  23. Fantastische eerste keer glutenvrije oliebollen gebakken en gelukt.
    bedankt voor het delen van het recept.

  24. Geweldig recept! Ik heb net een hele schaal vol gemaakt en ze zijn niet van “echt” te onderscheiden! En heel fijn dat het ook een eivrij recept is. Ik ben allergisch voor ei en glutenvrije, eivrije oliebollen zijn echt nergens te krijgen. Dank je wel hiervoor!

  25. Ze zijn heerlijk geworden! Heb 220 schär mix C gebruikt en aangevuld met bloem van lieke is vrij. En heb de gist in het warme water gedaan en toen met de meel en melk en suiker. Hebben nu ca. 25 oliebollen! Dat wordt smullen! ?

  26. Hoi Harmke, Mijn oliebollen zijn gisteren niet goed gelukt.. Het beslag was te dun waardoor de oliebollen uit elkaar vielen in de olie. De smaak was wel goed maar het werden geen bollen. Ik ben er schijven appel doorheen gaan halen en heb er appelflappen van gebakken. Vandaag begin ik opnieuw maar dan met minder water. Ik hoop dat het nu beter gaat en ik toch nog bollen op tafel kan toveren. Fijne jaarwisseling!

    • Bij een nieuwe poging heb ik 200 ml minder water gebruikt en wat zout toegevoegd en toen werden het prachtige en vooral heerlijke bollen. Ik heb er appel en rozijnen aan toegevoegd. Het hele gezin heeft ervan gesmuld. Bijna niet van echt te onderscheiden volgens hen ;) Een aantal bollen heb ik ingevroren voor later en ook die waren na opwarmen in de magnetron erg lekker en niet droog. Bedankt voor dit recept!

  27. Hallo!
    Ze zijn hier de 31e (2015) gemaakt…
    Ik heb ca. 150 ml minder water gebruikt, en toch mix C gepakt!
    Prima beslag, maar ben ook van mening dat de hoeveelheid vocht teveel is (vandaar de 150 ml water minder).
    Prima bolletje! Iets flauw/smaakloos. Maar met poedersuiker erop merk je dit niet meer.
    Ik had naturel bollen, omdat ik geen rozijnen/krenten lust.
    Kwamen bij mij 15-20 bollen uit het recept.
    Proef wel echt verschil met de “normale” , deze mocht ik vorig jaar nog. Maar mensen die wel gluten aten vonden ze zeker niet vies.
    Vind ze lekker en dit recept ga ik zeker bewaren tot volgend oud&nieuw. Hmmm! :)
    Super!

  28. Beste Allemaal,

    Met het aankomende O&N hebben we net bovenstaande recept uitgeprobeerd.

    Echter had onze AH vandaag alleen de B-mix.
    Verder hadden we spa rood gebruikt ipv water, en nog een snufje zout toegevoegd.

    We waren blij verrast met het resultaat.
    Onze zoon (7) heeft coeliakie en vond ze erg lekker.

    Ze waren erg licht en luchtig.

    Bedankt!

  29. Ik heb nog nooit oliebollen gebakken, maar voor mijn zoontje doe ik het graag!
    Kun je de melk vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk?
    Mijn zoontje mag geen gluten,melk en soja.

  30. Dit recept heb ik vorig jaar gebruikt, ze waren super lekker. Zelfs niet glutenvrije personen hebben ervan genoten. Door de husk/vlozaad en het gebruik van broodmix B ipv C krijg je meer luchtigheid en ook een dag later waren ze nog lekker.
    1 kg B-mix van Schar
    2 eieren
    22 gram droge gist
    2 eetlepels fiberhusk/vlozaadpoeder (maakt deeg luchtiger)
    1 liter warme/lauwe melk (lactosevrije bollen maken: gebruik lactosevrije melk)
    1 eetlepel broodaroma Lepoole of een theelepel zout
    1/2 liter spa rood

  31. Hoi miss glutenvrij
    wat ben ik blij met dit recept
    ik heb coeliakie en een koemelkeiwitallergie
    maar reageer ook wel op glutenvrije tarwe
    zouden mij oliebollen lukken als ik mix c van schar gebruik en de melk vervang door soyamelk ?

    • Miss Glutenvrij

      Ik begrijp uit de reacties van andere lezers dat mix b heel goed werkt. De soyamelk kan je zeker proberen. Ik ben benieuwd of ze lukken. Succes!

    • ik ben ze nu aan het bakken met amandelmelk, dat gaat goed. Ik bak ze 5-6 minuten in zonnebloemolie. In de meeste recepten kun je soyamelk en amandel melk 1:1 vervangen.

  32. Hoi. Bedankt voor dit recept maar kun je het deeg ook buiten de oven laten rijzen en hoe lang duurt dat dan?

    • Buiten de oven leg je er een vochtige theedoek overheen of plastic folie, het is om wind of tocht tegen te gaan. Het moet wel op kamertemperatuur staan. Ik maak al jaren zelf goede oliebollen en laat ze buiten de oven reizen.

  33. Gelukkig bijna alleen goeie verhalen maar welke olie gebruiken jullie in de pan? kon het in de reacties niet echt vinden.

  34. Vraagje: waarom laat je het beslag weer “in elkaar zakken” en niet direct al de rozijnen/krenten erin?
    Ik maak ook elk jaar glutenvrije oliebollen en door ze uit het gerezen beslag te scheppen hou ik ze (jawel ook na een paar dagen nog ;-) ) erg luchtig!

    • Miss Glutenvrij

      Omdat het tweemaal rijst. Maar als jouw manier werkt, zeker gewoon zo doen ;).

  35. Pingback: Ik ben vandaag jarig! - MissGlutenvrij.nl

  36. Anne-Marie

    Hallo,

    Hoe lang moet het mengsel rijzen in de oven? ben benieuwd of mijn zoontje dit jaar ook lekkere oliebollen mee kan eten ????

  37. Sanne fiere

    Hey harmke, Hartelijke gefeliciteerd! Ik heb vandaag glutenvrije oviebollen gemaakt. (oliebollen uit de oven) in een cupcake papiertje. Ik wou deze toch even met je delen omdat ze zo simpel zijn! En ook erg lekker! Ik had de oliebollen mix van peak’s. Beschrijving op het pak gevolgt. Na het rijzen heb ik het in de cupcake papiertje gedaan. En op 175 graden 15 minuten afgebakken. Fijne verjaardag! Groetjes sanne.

  38. Hoe lang moet het dan in de oven staan om het te laten rijzen en op hoeveel graden, want dat staat nl nergens vermeld. En in wat voor olie moet je het bakken daarna?

  39. Heel fijn recept. Ik moest de oliebollen ook lactosevrij maken, daarom wilde ik dit toch even delen. In plaats van melk heb ik sojamelk gebruikt, hiernaast nog 1 ei toegevoegd. Dit tezamen met de Schar C mix maakte een succes recept!

Geef een reactie