Mijn goede voornemens voor 2013

Ik heb geen desastreuze goede voornemens voor aankomend jaar. Ik neem de meesten mee van vorige jaar en heb door de lessen die ik het afgelopen jaar leerde (dat klinkt wijs) er een paar bij gekregen. Ook staat er genoeg op mijn persoonlijke planning. Lees verder voor mijn plannen voor 2013.

Dat hebben we ook weer overleefd: het jaar 2012. Genoeg gebeurd, genoeg gezegd, gehuild  maar ook veel gelachen en mooie momenten beleefd. Ik begon in mei aan een nieuwe baan en de daarbij horende opleiding. Ik ging voor het eerst met mijn vriend op vliegvakantie (klik) en ik kreeg te horen dat onze woning wordt gesloopt.

En nu is daar 2013, een nieuw jaar, nieuwe kansen. Je kan er voor kiezen om op de laatste dag van het jaar hélemaal van god los te gaan om op 1 januari het braafste jochie van de klas te worden. Ik geloof daar niet in. Een andere weg inslaan en jezelf verbeteren kan iedere dag, ieder moment. En dus creëerde ik heel 2012 door al mijn goede voornemens.

1. Meer bewegen
Daar is ie weer… Januari 2012 nam ik fanatiek een jaarabonnement op de sportschool. In augustus ging ik voor het laatst en in oktober zei ik mijn abonnement op. Sporten is absoluut geen hobby van me en zo’n abonnement neem ik niet meer, weggegooid geld. Om deze luie actie te compenseren, wandel ik elke week een uur met mijn zusje Esther door Veenendaal. Ook pak ik tegenwoordig vaak mijn Diva, een gloedje nieuwe créme kleurige fiets met grote bakkersmand die ik in november kocht.

2. De dingen niet (blijven) uitstellen tot ik te laat bent om het nog fatsoenlijk zonder stress te kunnen doen.
‘Maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast heb’, luidt het spreekwoord. Voor mij betekent dat op tijd beginnen en tijd blokken in mijn agenda zodat ik niet ineens op het terras zit in plaats van met mijn neus in de boeken. Ik moet zeggen dat ik me al aardig aan dit voornemen houd, maar hij blijft op mijn lijstje staan.

3. Nog beter plannen voor een rustigere sfeer (vooral) in mijn hoofd.
Rust, reinheid, regelmaat! Ik kan niet anders zeggen dan dat het werkt, maar aan alle drie ontbreekt het wel eens in mijn leven.

4. Nee zeggen als dat het beste voor me is.
Dit voornemen sluit mooi aan bij de twee hierboven.Vaak ga ik te lang door, waardoor ik in een enorme stress rush kom, onrustig slaap, eng droom, en over honderd dingen tegelijk aan het denken ben omdat ik teveel hooi op m’n vork heb genomen. Ik kan van mezelf zeggen dat ik geen moeite heb met ‘nee’ zeggen en aardig goed kan plannen. Maar vaak wil té veel op een dag. Noem het ambitieus of enthousiast, ik kom soms toch de man met de hamer tegen en dan moet ik mezelf (of mijn omgeving) me terugfluiten.

5. Doorgaan met zoveel mogelijk foute e-nummers te bannen uit mijn voeding.
Halverwege juni 2012 las ik het boekje ‘Wat zit er in uw eten’, van Corinne Couget, lees hier het artikel er over (klik) en de update drie weken later (klik). Ik eet nog steeds zo min mogelijk foute e-nummers en wel om het volgende: Ik voel me gezonder en heb (naar mijn idee) meer energie . Ik eet geen aspartaam (E951) meer (hoofdpijn en buikpijn zijn vrijwel verdwenen) en de smaakversterker E612 (mononatriumglutamaat) heb ik definitief verbannen uit mijn voeding.

Er zijn gelukkig gezondere alternatieven en (bijna altijd) nog lekkerder ook, goedkoper helaas meestal niet. Zo koop ik mijn glutenvrij bouillonblokjes tegenwoordig bij natuurwinkel Eko Plaza, zonder kunstmatige smaakstoffen. Mijn champignon risotto proeft nu nog lekkerder. Chips met een smaakje (Bolognese, Bugles, Cheese Onion enz.) heb ik afgezworen, maar ik heb hierdoor nieuwe smaken leren kennen. Ik zal binnenkort een artikel online zetten over de glutenvrije chips zonder smaakversterkers die ik (cliché, but I’m just telling the truth) lekkerder vind. Mijn smaak ik sowieso intenser geworden sinds ik minder slechte E-nummers eet… Binnenkort meer hierover.

Zijn er nog E-nummer dingen waar jullie benieuwd naar zijn en vragen over hebben? Ik zie ze graag bij de comments zodat ik ze kan beantwoorden bij het artikel dat volgt.

Liefde is… samen de afwas doen
In de loop van het jaar kwam er (af en aan) een regel/ voornemen bij : ‘Na het avondeten áltijd afwassen ook al is het een klein beetje’. Onze mini-vaatwasser ging begin 2012 kapot  en tijdens de paar dagen dat we geen afwashulpje hadden, moesten we de vaat met de hand doen. Mij vriend was het zat en kocht precies een zelfde mini-vaatwasser toen ik een weekendje weg was met vriendinnen. Helaas liet dit apparaat ons begin november in de steek.  De hele keukenvloer (laminaat) stond onder water en door waterschade ging ook de wasmachine stuk, alle handdoeken die ik in huis had, gebruikte ik om die enorme sloot water op te ruimen. Een mini-vaatwasser komt er nu niet meer in.

Ik noem de afwas geen goed voornemen, maar een regel. We doen samen (bijna) elke avond de vaat met de hand en soms doe ik of hij het even snel alleen. Geen super vaat meer in 2013! Dit sluit ook mooi aan bij goede voornemens 2 en 3.

Mijn plannen voor 2013:

  • Verhuizen
  • Een  vaste aanstelling
  • Diploma halen
  • Een heerlijke zonvakantie
  • Mijn lieve vriendin Suus weer zien die momenteel in Australië aan het reizen is
  • Veel weekendjes weg

Ook hoop ik nog veel leuke artikelen te schrijven voor MissGlutenvrij.nl en dat iedereen waar ik van houd gezond mag blijven. En daar sluit ik mee af :). Happy New Year allemaal!

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2013 of vind je het maar onzin? Laat het me weten bij de comments.

Ook leuk om te lezen

2 Comments

Geef een reactie