Glutenvrije Vanille cake mix Jumbo

12Kant-en-klare mixen voor glutenvrije producten zie ik steeds vaker. En dan niet alleen in de reform- of natuurwinkel, maar ook gewoon in de supermarkt. Mijn moeder nam een pak glutenvrije vanille cake mix mee van  supermarkt Jumbo en maakte een cake voor mij. Graag deel ik haar ervaring met jullie. 

In de afgelopen Photo Diary (klik) liet ik zien dat mijn moeder voor mij als verrassing omdat ik ben verhuisd een glutenvrije vanille cake had gemaakt. Die cake smaakte super goed en ik was erg benieuwd hoe ze ‘m had gemaakt.

IMG_4755Over de benodigdheden volgens de verpakking zei mijn moeder: “Het viel me tegen dat ik nog zoveel ingrediënten waaronder ei en olie moest toevoegen. In een cake mix verwacht ik dit er al bij in, vooral voor het geld dat ik er aan uitgaf.” (Dit was tussen de €3,- en €4,- bij Supermarkt Jumbo.)

IMG_4758Volgens de verpakking moest mijn moeder 8 minuten mixen.

IMG_4762Maar toen gebeurde er dit: “Het beslag werd stopverfachtig en verdween in de mixer. Ik moest iedere keer stoppen en heb in totaal zo’n 3 à 4 minuten kunnen mixen, toen gaf ik het op.”

Mijn moeder vette een naadloze cakeblik in met roomboter en de cake ging in de oven. Ze zei hierover: “De cake ging gelijk heel erg rijzen, ik was bang dat ie over de randen van het blik zou gaan dus zette mijn man een braadslee onder het blik. Maar de cake bleef er mooi binnen en was precies goed omhoog gekomen. Ik heb de cake 5 minuten langer in de oven gehad dan op de verpakking stond. Ik heb ‘m halverwege wel afgedekt met aluminiumfolie omdat ik ‘m te donker vond worden. De cake oogde droog toen ie uit de oven kwam en ik was bang dat ie ook zo zou smaken.”

12Maar droog was ie absoluut niet kan ik jullie vertellen! Ik vond ‘m heel erg lekker en heb ‘m gezellig met familie en vrienden opgegeten en nam de twee dagen erna nog wat plakjes mee naar mijn werk. De cake viel goed in de smaak, totaal niet droog en hij viel ook niet uit elkaar.

Als laatste wil mijn moeder dit kwijt: “De cake mix is vooral prettig voor familie en vrienden die incidenteel een glutenvrije cake willen maken, mits ze schoon (dus zonder gluten) bakken en een schone bakblik hebben waar geen glutenbevattende producten in gebakken worden. Mensen die permanent een glutenvrij dieet moeten volgen, kunnen beter een cake maken met rijst- en ketanmeel. Dit is net zo lekker, maar een stuk goedkoper.”

En daar ben ik het helemaal mee eens. Een glutenvrij dieet volgen vraagt meer van je portemonnee. Een cake mix is fijn, maar zo kan-en-klaar was ie niet. Voor de smaak moet je ‘m zeker eens proberen, maar ik maak de volgende keer weer een cake met rijst- en ketanmeel, dan doe ik er een zakje vanillesuiker door en tadaa hetzelfde resultaat maar dan voor minder geld.

Hebben jullie wel eens een glutenvrije cake mix o.i.d. gebruikt tijdens het bakken?

0 Comments

 1. Mijn moeder en zussen gebruiken regelmatig de mixen van RUF, als wij op visite komen en zij dus iets lekkers (glutenvrij) voor onze kinderen willen serveren. Mijn familie woont in Zuid-Limburg bij de Duitse grens en daar krijg je deze mixen volop, voor ongeveer 2 euro (geen geld dus). De resultaten zijn heerlijk, ze hebben zowel citroen-cake als een marmercake, chocomuffins en koekjes. Ik zag ze laatst ook op de site van Le Poole. Ik ga zelf altijd ff in Duitsland winkelen als ik op familiebezoek ben, vooral de Kaufland heeft een enorm gv assortiment (helaas ligt alles verspreid in de winkel, oftewel deze cake mix ligt in hetzelfde vak als de gewone cake mixen).
  http://glutenfriehoorterbie.blogspot.nl/2010/12/rosanna-9-jaar.html

  http://www.ruf-lebensmittel.de/web/produkt.php?sprache=de&id=43&sid=323

 2. Ik heb nog nooit van ketanmeel gehoord. Wat is dat en waar koop ik dat? Zelf bak ik eigenlijk alleen maar cakejes of cupcakes, gewoon van Schar. Heb deze mix inderdaad zien staan maar vind hem ook erg duur. Voor nood heeft onze Jumbo trouwens ook kant en klare cake.. Makkelijk in gebruik en bijna net zo duur als
  dat pak. Je hebt dan natuurlijk wel veel minder. Goed om te horen dat het na een paar dagen nog eetbaar was!

 3. Oh, vergeten de prijs te noteren ;-)
  Ketanmeel (of kleefrijstmeel) is ca. € 1,25 per 500 gram.
  Vaak wordt het gecombineerd met rijstmeel, dat is ca. € 1,05 per 500 gram.
  Een groot verschil met bovenbeschreven cake-meel van Lhians kitchen voor € 2,99 per 500 gram!

 4. Ik heb de chocolade-versie van deze cake-mix wel gebruikt. Snel en makkelijk een lekkere cake!
  Vooral leuk in hartvorm, en versierd door de kinderen. – Helaas kan ik geen foto toevoegen aan reacties –

 5. Hey,

  Ja, ik heb de cakemix heel vaak gebruikt, voor cupcakes (daar lukt het erg goed mee), voor verjaardagstaarten en voor gewone cakes. Ik vind de cakemix echt super lekker en gebruik hem dan ook vaak. Wat ik het fijnste vind is dat hij gewoon bij de Jumbo de verkrijgen is! Ik heb nog nooit een cake gebakken met rijst- en ketanmeel, maar dat ga ik binnenkort wel een keer doen. Als laatste nog gefeliciteerd met je nieuwe woning!

  -xxx-

 6. Marjon (Uitgelezen)

  Ketanmeel is te koop bij Toko’s en is gemaakt van kleefrijst. Het ‘plakt’ wat meer in gerechten, wat belangrijk kan zijn omdat gluten een gerecht vaak bij elkaar houden en zonder dat iets al gauw uit elkaar valt.

  Klinkt niet echt als een aanrader, deze cakemix – en dan heb ik het over de prijs. Jammer hè, dat glutenvrij zoveel duurder is (begrijp dat wel, maar toch). Gelukkig is cake ook makkelijk zelf te maken inderdaad! En wat helpt tegen het droge: stukjes appel er doorheen. Dat heb ik laatst gedaan en dat voegde echt iets toe!

  Fijn weekend!

 7. Ik heb ook de cake-mix gebruikt en hij is helaas niet echt goed gebakken, dwz dat hij nog “nat” was, wel erg lekker, tsja heb hem ook geproefd, maar hij was speciaal gemaakt voor de “glutenvrije” visite, hihi
  mijn vraag, heb je ook een recept met de rijst en ketanmeel???

 8. Pingback: Glutenvrije markt 2013 | Miss Glutenvrij

 9. Sterretje

  Heb de chocomix nu ook 2x gemaakt. Erg verwarrend dat mix voor 2 cakes in 1 zakje zitten en niet staat in welk maat/soort blik het moet. Stopverfachtig gebeurd alleen als je de gehele zak 500gr mix bij de ingrediënten voor 1 cake (op de verpakking) doet. Dat deed ik ook de 1e keer. 2e Keer gemaakt zoals het officieel moet (wel langer in de oven omdat hij nat bleef) en beslag was gelijk stuk dunner. De cake is dan wel een stuk minder smakelijk en veel vetter. Dan toch liever gehele mix met ingrediënten voor 1.

  • Ik ben het helemaal met je eens. Mijn moeder heeft dus ook die ‘fout’ gemaakt. Ik maakte ‘m laatst zoals ie hoort, maar vond ‘m een stuk minder smakelijk.

Geef een reactie