I love sushi!

IMG-20130123-WA008Afgelopen woensdag stapte ik spontaan met mijn zusje Magriet binnen bij sushi restaurant Nakoyashi in Veenendaal . Door het all you can eat concept aten we onze buikjes meer dan vol en de eigenaren waren super behulpzaam met het kiezen van glutenvrije sushi gerechten. Lees verder voor mijn ervaring.

Zo’n drie jaar geleden toen het eerste all you can eat sushi restaurant in Veenendaal zijn deuren opende, at ik daar met mijn familie. Daarna voelde ik me helemaal niet lekker (ik vermoed gluten) en at ik lange tijd geen sushi meer. Jammer, want ik ben dol op sushi. Toen eind vorig jaar Nakoyashi zich vestigde in mijn woonplaats was ik benieuwd naar hun gerechten en ging ik met vriendin Idwer er eten. Na ons bezoek had ik geen klachten die ik krijg als ik gluten eet, maar ik was toch benieuwd of ik écht helemaal glutenvrij had gegeten.

Afgelopen woensdag fietste ik rond lunchtijd met Magriet langs Nakoyashi. We zouden bij mij thuis samen een lekkere lunch maken, maar onze buiken knorden zo hard dat we omdraaiden. Opeens zaten we op het rode meubilair lekker bij de kachel met een enorme kaart vol met plaatsjes van sushi gerechten. Omdat het nu rustig was, vroeg ik de eigenaren mij te helpen met mijn keus voor glutenvrije gerechten.

sushi

Maki sushi & Maki nigiri sushi en daarachter niet-glutenvrije loempia’s die mijn zusje bestelde.

IMG-20130123-WA015

Links glutenvrije kipspiesjes zonder saus voor mij en rechts voor mijn niet-glutenvrije zusje met saus.

No-go krabsticks
Het eigenaren echtpaar deed ontzettend hun best en zijn meerdere keren naar de kok gelopen om na te vragen of iets écht glutenvrij is. Over de surimi (krabsticks) hebben we het denk ik wel een kwartier gehad. De kok zei dat er meel in zat, maar ik wilde weten wat voor meel, was het tapioca- of maismeel (wel glutenvrij) of toch tarwe (niet glutenvrij). Uiteindelijk kwamen we er achter dat er tarwestijfheid in zit. Een nieuwe term voor mij, maar hulde voor Google op de smartphone, want dit is poeder van tarwezetmeel, weer wat geleerd. Surimi was dus een no-g0.

Ook de gerechten waar mayonaise in zit, zijn niet glutenvrij en de sauzen mocht ik ook laten staan. Op een gegeven moment, toen ik de zoveelste glutenvrije vraag stelde, merkte ik dat ik me bezwaard ging voelen. Gelukkig pepte Magriet me op en zei: ‘Harm, jij kan er niks aan doen dat je glutenvrij moet eten en deze mensen willen je graag helpen.’ Ook ik voel me HELAAS nog wel eens bezwaard na de zoveelste vraag over mijn dieet, maar dat gevoel wuifde ik (dankzij mijn lieve zusje) snel weg. Alles voor mijn gezondheid! Gelukkig kon ik nog heel veel andere gerechten bestellen zonder gluten en maakte de kok speciaal voor mij de gerechten waar standaard mayonaise in zit, zonder dit ingrediënt.

Magriet sushi

Magriet genoot vooral van de warme gefrituurde en gebakken gerechten met saus.

IMG-20130123-WA013

Jammie sushi :D

Glutenvrij sushi

Links: de kaart met plaatjes. Rechts: het invullijstje.

Eten zoveel je kan
Het all you can eat concept werkt als volgt: Je hebt 2,5 uur de tijd en krijgt per persoon een kaart met plaatjes van de gerechten met daarbij de naam en een nummer. Ook krijg je een lijstje waarop je aan kunt geven welk gerecht je wilt. Je mag maximaal zes gerechten bestellen per persoon per ronde (na 17.00 uur is dit vijf gerechten) en je moet alles opeten anders betaal je 1 a 2 euro per gerecht. Geen verspilling van eten dus. Op het invullijstje staan vijf rondes en dan zit je ook echt wel vol en is de tijd om. Magriet en ik hebben vier rondes besteld,maar namen niet elke keer zes gerechten. Ik bestelde vooral sushi rollen met rauwe vis; tonijn en zalm of groente; komkommer en avocado. Die bevatten sowieso geen gluten. Ook heb ik genoten van de temaki’s (de hoornvormige sushi’s) speciaal voor mij bereid zonder mayonaise. En ik bestelde heerlijke warme zalm en kipspiesjes zonder saus. De sojasaus (Kikkoman) die op de tafel stond, mocht ik niet eten, maar dit miste ik niet. De sushi smaakte heerlijk!

We betaalden met z’n tweeën inclusief twee drankjes per persoon €40,10.  Hierna zaten we bomvol! We hebben de volle 2,5 uur in het restaurant gezeten en ’s avonds hadden we allebei geen trek in avondeten. Ik heb de volgende ochtend ook pas weer gegeten. Ik vond het lekker en gezellig om met Magriet te lunchen bij het sushi restaurant. Ik was blij met de hulp van de eigenaren en de kok. Ze waren niet te beroerd om uit te zoeken of ik iets mag eten, daar houd ik van. Ook heb ik totaal geen klachten gehad van het eten. Binnenkort ga ik weer!

Hoe zijn jullie ervaringen met glutenvrij eten bij een sushi restaurant?

13 Comments

 1. Ik ben gek op all you can eat sushi! De laatste keer dat ik het heb gedaan is alweer een aantal maanden geleden en toen at ik nog niet glutenvrij, ik weet ook niet meer hoe ik er lichamelijk op reageerde…
  Ik zal er volgende keer wel wat meer op letten, ik had er bijvoorbeeld nooit op gelet dat krabsticks niet glutenvrij waren en die vind ik dus echt heel lekker. En ik wist ook niet dat er gluten zitten in sojasaus… etc.

 2. Hulde voor je doorzettingsvermogen, ik haak dan gewoon af hoor. Ik wil ook niet eten zonder een lekker sausje. Bv kilpsate zonder satesaus. Ben al een paar keer ziek geworden bij de Japanner. Waarschijnlijk door kruisbesmetting met de soyasaus.

 3. Lekker! Ik neem altijd mijn eigen kikkoman mee, verkrijgbaar bij toko oriental in arnhem (met groen etiket), is glutenvrij:)

 4. Ik ga ook graag (glutenvrij) sushi eten, dus geen sausjes, sojasausjes of gefrituurde hapjes. Maar dat mis ik ook helemaal niet, ik geniet van het pure van deze keuken.

 5. Pingback: Photo Diary – week 4 | Miss Glutenvrij

 6. Oh, wat geweldig jouw site! Ik kwam hier heel toevallig op en ik herken zoveel uit jouw blogs! Ik heb ook coeliakie en ook al is het vaak een ramp omdat je niet gewoon mee kan doen met de mensen om je heen als het gaat om eten, ik probeer te kijken naar de mogelijkheden ipv de problemen. Daar hoort natuurlijk de zoektocht naar lekkere gerechten bij die glutenvrij zijn. Sushi is mijn favoriet! Ik heb een restaurantje bij mij vlakbij waarbij ze exact weten wat ik wel en niet kan hebben, zo fijn! De sausjes blijven achterwege en er is een glutenvrije soja saus aanwezig.

  Ik blijf jouw blog zeker volgen! Leuk!

 7. Voor de glutenvrije sojasaus: Kikkoman, Gluten Free. Ken je iemand in de horeca? Probeer dan via diegene bij de Hanos dit item te bestellen. Slechts 3,23 per 250 ml.

 8. Nakoyashi is echt super! Bij Kiyoshi krijg ik ook altijd mega veel buikpijn (al weet ik niet of dit door de vis is of door gluten)

  • Miss Glutenvrij

   Kreeg van Kiyoshi ook buikpijn… Ga nu eigenlijk alleen naar Nakoyashi. Zijn ook zulke lieve mensen :).

 9. Danielle

  Sumo is ook echt een aanrader.
  Vandaag daar gegeten, en ze hebben zelfs een speciale glutenvrije kaart en glutenvrije sojasaus. Super goed geregeld!

 10. Pingback: Eetdagboek maart | Miss Glutenvrij

 11. Pingback: Eetdagboek: Augustus 2014 | www.MissGlutenvrij.nl

Geef een reactie