Recept: Homemade snert

IMG_0005Erwtensoep, ik ben er dol op! Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik tot dit jaar nog nooit mijn eigen pan snert had gemaakt. Daar moest verandering in komen dus dook ik de keuken in voor mijn eerste keer homemade erwtensoep.  

Vorige week was het groente pakket voor erwtensoep bij Albert Heijn in de aanbieding. Ik wilde al eerder mijn zelfgemaakte erwtensoep maken, maar nu de groenten die ik nodig had zo kant-en-klaar voor mij in een bakje waren gedaan en nog met korting ook, sloeg ik mijn slag. Mijn vriend zei dat ie mijn zelfgemaakte erwtensoep ook wel wilde proberen terwijl ik vrijwel zeker wist dat hij dit gerecht niet lust. Dubbele meevaller dus en het pakket ging mee naar huis.

Ik eet mijn hele leven al glutenvrij, maar sinds ik zo min mogelijk foute E-nummers wil eten, kan ik bijna geen geschikte erwtensoep meer vinden. Bij Albert Heijn vind ik geen glutenvrije en E621-vrije erwtensoep. Laatst kocht ik glutenvrije biologische erwtensoep bij van Voorst & Hardeman in Ede (klik), maar die vond ik niet zo lekker. Ik zocht niet verder naar iets kant-en-klaars, maar stak mijn handen uit de mouwen en ging voor het échte werk.

soepDe ingrediënten die in het pakket zitten: spliterwten, prei, ui, winterpeen, knolselderij, selderij en laurierblad. Allemaal glutenvrij en ze bevatten geen E-nummers.

IMG_0007Officieel moet er een homp spek in, maar dit had ik niet in huis dus gebruikte ik 500 gram spekreepjes. De Unox rookworst mocht niet missen, deze is glutenvrij.

IMG_0006De bereidingswijze die er bij zat. Die heb ik trouw gevolgd behalve dan het spek.

soep2Water, zout, spliterwten, het laurierblad en het spek deed ik in de pan. Ik zette mijn kookwekker op 10 minuten, toen kookte het water.

IMG_0013Ik kon het schuim er af scheppen. Dit bubbelt echt naar boven en schep je er gemakkelijk af met een grote lepel. Ik zette het vuur iets lager en zette mijn kookwekker op 45 minuten.

Ondertussen maakte ik de groente schoon en snee ik alles in kleine stukjes. Ik moest wel even googlen hoe je een knolselderij voorbereid, dit had ik nog nooit gedaan, maar dat was heel makkelijk: goed schoonboenen, in plakken snijden en dan in stukjes,

IMG_0016Toen de kookwekker ging deed ik alle groente in de pan en zette ik de kookwekker nog eens op 30 minuten.

IMG_0017Ik roerde tijdens die 30 minuten goed door de pan en zag die typische groene erwtensoep kleur ontstaan.

IMG_0019Ik sneed mijn rookworst in plakjes. Voordat ik dit doe, spoel ik de rookworst af met water zodat het kleffe spul dat er aan plakt weg spoelt. Toen de kookwekker ging, haalde ik het laurierblaadje er uit en deed ik zout en peper in de pan. Ik proefde en toen de soep goed op smaak was, ging ook de worst er bij in.

Mijn vriend was wat later thuis dus liet ik de soep nog zo’n 10 à 15 minuten op zacht vuur doorpruttelen. Af en toe roerde ik even en toen zette ik het vuur uit. Ik liet de soep even staan met de deksel erop, dan blijft ie goed warm.

De erwtensoep was heerlijk! Geen rare smaakjes, maar pure, verse soep. Zelfs mijn vriend vond ‘m heerlijk en gaf toe dat ie eigenlijk nog nooit een bord erwtensoep had geproefd (haha!). Het kost even wat tijd, maar wat is dit lekker. Geen blik of zak erwtensoep komt hier het huis nog in. Wij gaan voor de échte soep. Project erwtensoep is geslaagd. Door precies de stappen te volgen die op de werkwijze staan heb je in zo’n anderhalf uur een heerlijke pan erwtensoep voor zo’n 4 à 6 personen. Na elke keer dat ik iets in de pan deed, ging de deksel er weer  op. Er was nog wat soep over en die staat in een afgesloten bakje in de koelkast. Lekker als lunch of als avondeten 1 à 2 dagen later. Eet smakelijk.

Zijn jullie ook zo dol op erwtensoep? En heb je al een keer je eigen pan erwtensoep gemaakt?

11 Comments

 1. heb je de koolraap niet geschild? en idd. er gaat niets boven een zelfgemaakte erwtensoep. de soep is ook heel goed in (kleine Porties) in te vriezen voor als je een keer snel moet.

  • Je bedoelt denk ik de knolselderij. Ik heb ‘m goed schoongeboend onder de kraan, het was maar 1/4 stuk dus er zat nog maar een klein stukje schil op. Ik las op internet dat dit ook kan.

 2. Hoi, ziet er lekker uit! Spek in de soep is nieuw voor mij, ik doe er altijd een hamschijf in.
  Tip, als je nu een dubbele hoeveelheid maakt kan de helft de vriezer in. Altijd handig als je een keer geen tijd hebt om te koken en toch een gezonde maaltijd wil eten!

 3. Hé wat toevallig ik heb gisteren ook zelf erwtensoep gemaakt! En ook nog wat overgehouden voor de lunch voor vandaag. Zeker lekker. Ik heb het in de snelkookpan gedaan, zodat het wat sneller gaat, volgens dit recept: http://www.dekooktips.com/recepten/erwt-soep.htm is met ribkarbonade verder qua ingrediënten hetzelfde, ik heb ook zout+laurier gedaan ipv bouillonblokjes. Trouwens ik vraag me af, zit er in de unox rookworst en de spekreepjes geen E-nummers dan?

 4. Marjon (Uitgelezen)

  Ik maak al jaren mijn snert op deze manier. Heerlijk! Ik heb twee van die pakketten bij AH gehaald en heb zo’n 8 liter soep gemaakt. Dat is in porties de vriezer ingegaan. Ideaal. En ik ben er dol op!

 5. Lekker he? Erwetensoep! Ik heb deze gemaakt met kipblokjes ipv varkensvlees. Deze variatie smaakte ook erg lekker!

  • Heb je daarvoor kipfilet gebruikt? Mijn vriend lust helaas geen kip dus dat wordt ‘m niet voor mij, maar het is zeker een goede vervanger voor het ongezondere varkensvlees.

 6. Hee hallo, Wat een super soep zeg? En dat ik dat gemaakt heb hihi… deze ga ik vaker maken, nu eerst een pannetje naar mijn moeder brengen, die zal ook wel opkijken haa X Inge

 7. Op zoek naar “meukvrije” recepten voor onder andere erwtensoep kwam ik op je site terecht.
  Je zegt op zoek te zijn naar glutenvrije en E-621 vrije erwtensoep. Bij de ingrediënten van de spekjes en de rookworst zou ik echter wel vraagtekens plaatsen. E-621 heeft vele benamingen. Daarnaast heb je met deze ingrediënten E-250 en E-451 aan je soep toegevoegd. Met het boekje “Wat zit er in uw eten?” of met een goede E-nummer app kan je zien waarom het verstandig is om deze ingrediënten te vermijden. Ook de soepgroenten hoef je niet in zo’n samengesteld en verpakt pakketje te kopen. Voorgesneden groenten verliezen aan kracht en smaak, bovendien is al die verpakking ook nogal onnodig. Dit recept kan ik niet zien als Homemade Snert. De intentie om zelf soep te maken vind ik wel een goede zaak.
  Tip: Een vintage kookboek kopen als van de Amsterdamse- of Haagse Huishoudschool. Staat vol met recepten uit een tijd dat er niets overbodigs aan het eten werd toegevoegd.

 8. Pingback: Eetdagboek: Oktober 2014 - MissGlutenvrij.nl

Geef een reactie