Hoofdgerecht Recepten Soep & Sauzen

Glutenvrije Erwtensoep met karbonade en rookworst (snert)

Wat ben ik dol op erwtensoep. Een van mijn favoriete wintergerechten. Ik laat je zien hoe ik glutenvrije erwtensoep maak, lekker met karbonade en rookworst.

Als kind al at ik zo twee flinke borden erwtensoep op. Wat vind ik deze soep lekker. Door de jaren heen heb ik al heel wat keren erwtensoep gemaakt. Inmiddels heb ik mijn eigen favoriete variant ontdekt. Ik maak ‘m namelijk graag met karbonade en rookworst, dat vind ik veel lekkerder dan spek.

Als je me langer volgt, weet je dat ik geen fan ben fan kant-en-klaar. Zelfgemaakt is gewoon veel lekkerder en gezonder. Geen gekke toevoegingen of e-nummers, nee lekker puur en je weet wat je eet. Maak vooral direct een grote pan, want erwtensoep kan je heel goed invriezen. Het kost even wat (wacht)tijd, maar in die tijd kan je van alles doen. Je soep pruttelt wel lekker door op het vuur.

Ingrediënten glutenvrije erwtensoep (voor 6 personen)

 • 500 gram spliterwten
 • 2 liter water
 • Halve knolselderij
 • Flinke prei
 • Flinke winterpeen
 • 1 grote ui
 • Laurierblaadje
 • 1 aardappel (iets kruimig)
 • 3 takjes selderij
 • Zout en peper
 • 250 à 300 gr karbonade
 • 250 gr Unox gelderse rookworst (deze is glutenvrij)

Werkwijze glutenvrij erwtensoep

 1. Doe in een grote soeppan het water, de spliterwten, halve eetlepel zout, het laurierblaadje en de karbonade (met bot) en breng aan de kook;
 2. Schep het schuim weg en laat alles zo’n 30 minuten zachtjes koken;
 3. Haal de karbonade uit de pan en snij in stukjes, vis ook het laurierblaadje uit de soep;
 4. Maak de groenten schoon en snij in grove stukken en voeg samen met de karbonade stukjes aan de soep toe;
 5. Laat de soep nog zo’n 45 minuten zachtjes koken;
 6. Snij de rookworst in plakjes en voeg toe aan de soep;
 7. Breng op smaak met zout en peper.

Je kunt de soep prima een dag van tevoren maken. Ik vind ‘m stiekem de dag erna nog lekkerder, dan zijn de smaken zo heerlijk in elkaar getrokken.

Ik weet dat het gebruikelijk is bij erwtensoep roggebrood met katenspek te eten. Roggebrood is niet glutenvrij, diverse soorten katenspek wel. Ik neem er niks bij, de soep zo vind ik hartstikke lekker en daar eet ik dan liever wat meer van.

11 Comments Add New Comment

 1. T says:

  heb je de koolraap niet geschild? en idd. er gaat niets boven een zelfgemaakte erwtensoep. de soep is ook heel goed in (kleine Porties) in te vriezen voor als je een keer snel moet.

 2. Astrid says:

  Hoi, ziet er lekker uit! Spek in de soep is nieuw voor mij, ik doe er altijd een hamschijf in.
  Tip, als je nu een dubbele hoeveelheid maakt kan de helft de vriezer in. Altijd handig als je een keer geen tijd hebt om te koken en toch een gezonde maaltijd wil eten!

 3. Je bedoelt denk ik de knolselderij. Ik heb ‘m goed schoongeboend onder de kraan, het was maar 1/4 stuk dus er zat nog maar een klein stukje schil op. Ik las op internet dat dit ook kan.

 4. Laura says:

  Hé wat toevallig ik heb gisteren ook zelf erwtensoep gemaakt! En ook nog wat overgehouden voor de lunch voor vandaag. Zeker lekker. Ik heb het in de snelkookpan gedaan, zodat het wat sneller gaat, volgens dit recept: http://www.dekooktips.com/recepten/erwt-soep.htm is met ribkarbonade verder qua ingrediënten hetzelfde, ik heb ook zout+laurier gedaan ipv bouillonblokjes. Trouwens ik vraag me af, zit er in de unox rookworst en de spekreepjes geen E-nummers dan?

 5. Marjon (Uitgelezen) says:

  Ik maak al jaren mijn snert op deze manier. Heerlijk! Ik heb twee van die pakketten bij AH gehaald en heb zo’n 8 liter soep gemaakt. Dat is in porties de vriezer ingegaan. Ideaal. En ik ben er dol op!

 6. Marike says:

  Lekker he? Erwetensoep! Ik heb deze gemaakt met kipblokjes ipv varkensvlees. Deze variatie smaakte ook erg lekker!

 7. Heb je daarvoor kipfilet gebruikt? Mijn vriend lust helaas geen kip dus dat wordt ‘m niet voor mij, maar het is zeker een goede vervanger voor het ongezondere varkensvlees.

 8. inge says:

  Hee hallo, Wat een super soep zeg? En dat ik dat gemaakt heb hihi… deze ga ik vaker maken, nu eerst een pannetje naar mijn moeder brengen, die zal ook wel opkijken haa X Inge

 9. Anna M says:

  Op zoek naar “meukvrije” recepten voor onder andere erwtensoep kwam ik op je site terecht.
  Je zegt op zoek te zijn naar glutenvrije en E-621 vrije erwtensoep. Bij de ingrediënten van de spekjes en de rookworst zou ik echter wel vraagtekens plaatsen. E-621 heeft vele benamingen. Daarnaast heb je met deze ingrediënten E-250 en E-451 aan je soep toegevoegd. Met het boekje “Wat zit er in uw eten?” of met een goede E-nummer app kan je zien waarom het verstandig is om deze ingrediënten te vermijden. Ook de soepgroenten hoef je niet in zo’n samengesteld en verpakt pakketje te kopen. Voorgesneden groenten verliezen aan kracht en smaak, bovendien is al die verpakking ook nogal onnodig. Dit recept kan ik niet zien als Homemade Snert. De intentie om zelf soep te maken vind ik wel een goede zaak.
  Tip: Een vintage kookboek kopen als van de Amsterdamse- of Haagse Huishoudschool. Staat vol met recepten uit een tijd dat er niets overbodigs aan het eten werd toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *