Afdingen als een malle

i_love_discounts_sticker-p217520617718524479envb3_400Mijn zusje Magriet is echt een kei in afdingen, ze praat de euro’s er af waar je bij staat. Ook ik pas dit kunstje graag toe. Ik  deel onze ervaringen graag met jullie. Want wie wil er nu niet minder voor een product betalen dan dat het kost?!

Laatst kocht ik een mooie, grote zwarte postbak (klik) bij mijn favoriete woonwinkel Dok 2 in Veenendaal. De prijs: €39.95. Er stonden nog maar twee exemplaren; één waar de witte letters van het woord ‘post’ van waren beschadigd en één waar het ijzeren logo plaatje van was losgelaten en in de bak lag in plaats van op het hout geplakt. Há, dachten Magriet en ik, dat wordt afdingen. Nu zul je misschien denken, afdingen?! Dat is toch iets voor op vakantie in Turkije of op de zwarte markt. Nee hoor! Dit kan op veel meer plekken waaronder woonwinkels. Uiteindelijk nam ik de postbak met het losgelaten logoplaatjes voor €7,50 minder mee. Tevreden liep ik de winkel uit en thuis plakte ik het logootje weer vast met secondelijm.

Maar iets hoeft niet kapot te zijn om het goedkoper mee te krijgen. Ik kocht laatste een nieuwe batterij voor mijn telefoon. Toen ik de prijs hoorde, riep ik meteen dat ik dat te duur vond en dat ik de batterij dan wel op internet zou bestellen. Ik zaagde nog even door over de kwaliteit en bleef twijfelen terwijl de verkoper zijn product aanprees. Hij wilde blijkbaar toch graag verkopen en ik kreeg een tientje korting. Ik leg jullie graag onze trucs en tactieken uit, want als er korting te scoren valt dan gaan we er voor. Afdingen is net een spel. Je gaat voor de overwinning.

Tip: Schaam je niet!
Vragen staat vrij, nee heb je, ja kun je krijgen, brutalen hebben de halve wereld… En zo ken je vast nog wel een paar van die gezegdes. Trek dus vooral je mond open, schaam je niet en kijk wat er aan korting te halen valt. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je iets koopt en liever minder betaalt. Doe er je voordeel mee, want van het overgebleven geld kan je nog meer shoppen.

tumblr_lr4b5gIHXs1qlr39uo1_500De markt
Vrijwel iedereen kent wel een markt bij hem of haar in de buurt. Ze verkopen er groente, fruit, kaas, kleding en nog veel meer. Een tip die ik  vaak hoor; ga aan het einde van de dag naar de markt, want dan willen de marktlui van hun spullen af en geven ze je het voor een zacht prijsje mee. Vraag natuurlijk wel om korting anders laten ze je alsnog de volle pond betalen. Pas wel goed op voor eten dat rot is of spullen die kapot zijn. Je krijgt natuurlijk wel te maken met de afdankertjes die andere niet kochten.

Magriet kwam met een tip die ik nog niet eerder had gehoord: Ga voor 7:00 uur naar de markt. De weegschaal staat nog niet en de prijzen zijn nog niet bepaald. Een collega van  haar, scoort zo iedere week goedkoop zijn groente en fruit. Nog een tip: Word vriendjes met de marktkooplui. Blijf vriendelijk, zeg wat aardigs, geef je leukste lach en ze gunnen je vast wat meer. Natuurlijk kun je de hele dag door proberen wat van de prijs af te praten. Markthandelaren zitten niet zo vast aan hun prijzen als winkels.

tumblr_lfx4vs4uWe1qc6bmoo1_500De (biologische) supermarkt
Korting scoren op een pak hagelslag kun je proberen, maar ik  geef je weinig kans. In de (biologische) supermarkt moet je opletten en speuren. Zie je een product dat (bijna) zijn tht (ten minste houdbaar tot) datum heeft bereikt dan heb je beet. Bekijk eerst of het nog goed is en geef dan aan bij het personeel dat dit product aan of over datum is en dat je het wilt kopen, maar dan wel met korting. Bedenk voor jezelf of de korting voor jou genoeg is en je het wilt kopen. Laat je niet afschrikken door tht-data, vaak is het product nog prima te eten. Ook kun je veel etenswaren in de vriezer bewaren.

Ik pas dit trucje vaak toe in de biologische supermarkt waar ik mijn glutenvrije producten koop. Zij hebben vaker ‘over datum’-voedsel dan een reguliere supermarkt. Ik koop vaak afbakbroodjes en pizzabodems waarbij de tht-datum kort is verstreken. Thuis doe ik ze meteen in de vriezer en zo heb ik goedkoper mijn producten. Dat het eten over datum is, daar merk ik niets van alleen in mijn portemonnee

Restaurant
Het komt nog wel eens voor dat ik gezellig uit eten ga en dat ik veel langer op mijn maaltijd moet wachten dan mijn gezelschap. Een excuus is dan vaak dat dit komt doordat ik glutenvrij moet eten. Ik vind dit bullshit, want hier moeten restaurants inmiddels wel op zijn ingesteld. Ook gaat er wel eens wat fout met mijn bestelling waardoor ik langer moet wachten. Dit is natuurlijk niet leuk. Ik ben uit eten om sámen met anderen te eten en niet snel snel nadat iedereen al klaar is. Ik blijf gewoon vriendelijk, maar vraag wel of ik korting kan krijgen op het totaalbedrag, een kortingsbon kan krijgen of dat ik een (paar) drankje(s) gratis kan krijgen. Doe dit ook wanneer het eten niet goed is of de service te wensen over laat. Prima dat er fouten worden gemaakt, maar die moeten ook worden opgelost. Want waarom zouden we wel fooi geven voor een voortreffelijk maaltijd, maar geen korting mogen verwachten als dit niet zo is?

shoppingBij winkel X zag ik het voor 10 euro goedkoper
Het trucje dat je het goedkoper hebt gezien bij een andere winkel of op internet werkt meestal goed. Vaak willen winkels hun omzet halen of überhaupt iets verkopen en zijn zij bereid jou een paar euro korting te geven. Jij blij, zij blij. Je hoeft je ook echt niet rot te voelen dat je de winkel hebt afgezet. Zij zullen je heus geen korting geven als zij er verlies op draaien. Doe dit wel bij de exclusievere winkels of wanneer je elektronika of apparatuur koopt. Bij een H&M of C&A  gaat je dit niet lukken, maar misschien wel met de volgende tip.

Kapot = korting
Check altijd of een product niet kapot is. Kun je zelf of een handige vader/oma/broer/zus het product maken dan start het afdingen. Een winkel baalt vaak dat iets kapot is, zij kunnen het dan niet meer verkopen. Houd voor jezelf in gedachten hoeveel moeite het je kost het product te maken en bepaal in gedachten de prijs die jij wilt betalen. Een zwarte postbak repareren koste mij nog geen minuut werk, maar ik had wel ruim 15 procent korting, dat zijn mooie slagen om te slaan.

Mag het ietsje minder zijn?
Er zijn plekken waar je standaard kunt afdingen zoals de zwarte markt, bij een autohandelaar of wanneer je een nieuw interieur aanschaft. Ook weet ik dat Media Markt bijna altijd nog iets van de prijs af kan doen, dit probeer ik dan ook altijd. Vragen staat vrij toch!

Zet altijd lager in met afdingen dan je in feite wilt betalen. Houd een uiterste prijs in gedachten en stop dan ook. Blijf koel en laat niet teveel merken dat je het product graag wil hebben. Loop weg als je je zin niet krijgt. Komt de winkelier/handelaar je achterna dan kun je nog een laatste onderhandelpoging doen. Is de prijs dan nog te hoog, stop dan. Hopelijk kom je het product ergens anders nog goedkoper tegen en zo niet? Dan was je laagste prijs misschien niet zo realistisch en moet je je tactiek bijscherpen voor de volgende keer.

tumblr_mhf3h8jXJP1qivmzpo1_500Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Ik krijg echt zo’n overwinningsgevoel als ik iets goedkoper scoor. Bewaar ook altijd de kortingsstickers die bij de folders zitten en doe ze in je tas zodat je ze altijd paraat hebt. Ook kun je folders en internet aanbiedingen bekijken. Korting ligt altijd op de loer ;).

Zijn jullie ook zo happig op korting en dingen jullie wel eens af?

Ook leuk om te lezen

0 Comments

 1. Dat zijn goede tips! :) Ik heb een tijdje geleden voor de eerste keer in mijn leven afgedingd, in zo’n Turks telefoonwinkeltje. Ik dacht er niet eens bij na en toen mijn vriend 12 euro wou betalen zei ik ‘tien’ en die man zei gewoon ‘oké’. Volgens mij zijn ze er bij dat soort winkeltjes ook aan gewend en calculeren ze het in. Vorige week deed ik het daarom nog een keer bij dat winkeltje.
  Ik vind het vooral een goede tip om te zoeken naar producten die (bijna) over datum zijn, dat kun je echt nog prima eten. En ik denk inderdaad dat je vooral in de natuurwinkel kans hebt op dat soort over-datum-producten.

 2. Goede tips ! Ga ik zeker gebruiken!

  Ik vind jou website sowieso beter dan Vera Camilla!
  Echt waar en je filmpjes ook :)

  Ik ga er voor proberen te zorgen dat meer mensen jou blog gaan lezen echt super leuk :)

  X

Geef een reactie