Glutenvrije salade met balsamico, peer en walnoten

Deze glutenvrije vegetarische salade gemaakt met balsamico, peer en walnoten is heerlijk als bijgerecht. Ook als je normaal niet zo’n fan van balsamico bent, is deze salade het proberen waard. 

Als kind lustte ik geen balsamico, maar net als met zoveel smaken moet je dit echt leren eten. Door de jaren heen heb ik de bijzondere smaak van balsamico leren waarderen en nu maak ik er graag gerechten mee. De combinatie peer en balsamico is echt heel goed en samen met de peer en walnoten is deze salade een waar feestje.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 40 gr licht pittige jonge bladsla
  • 1 peer
  • 80 gr champignons
  • 1 klein rood uitje
  • Handje walnoten
  • 4 el balsamico azijn
  • 1 el donker bruine basterdsuiker
  • 2 el olijfolie
  • Zout & peper

Werkwijze glutenvrije salade met balsamico, peer en walnoten

  1. Schil de peer en snijd in blokjes.
  2. Doe de balsamico azijn met het suiker in een pannetje, doe de peer hierbij en verwarm alles. Kook zo’n drie minuten. De peer moet niet te zacht worden.
  3. Haal de pan van het vuur en scheid de peer van de azijn. (Dit laatste kun je later nog gebruiken als extra dressing.)
  4. Snij de champignons en de rode ui. Bak dit in de olijfolie met wat en zout en peper.
  5. Doe de sla, peer, champignon ui mengsel en de walnoten in een schaal en hussel alles even goed.
  6. Je kunt de balsamico azijn op tafel zetten als extra dressing, maar zonder is ie ook erg lekker en niet droog. Lauwwarm is de salade het lekkerste.

De smaak van deze salade is het beste te omschrijven als fris en zoet, maar toch wat zurig met een zachte en harde bite. De combinatie van smaken en structuur van het eten, vind ik heerlijk verrassend.

Geef dit gerecht een kans ook als je niet zo dol bent op balsamico. Ik was echt verbaasd en dat vind ik zo leuk aan eten. Hopelijk heb ik mijn enthousiasme over dit gerecht kunnen overbrengen. Het is niet moeilijk en je zet toch iets verrassends op tafel. Eet smakelijk!

Ook leuk om te lezen

0 Comments

  1. Wat een bijzondere combinatie, peer en champignons. Lijkt me zalig, ik vind alle ingrediënten lekker!

    Ik heb ooit verbaasd gestaan over een andere gerecht met balsamico-azijn. Er waren verse aardbeien in geweekt en die aten we met een dot slagroom op. De balsamico gaf het effect dat er alcohol in de aardbeien zat. Het was zalig! Ik vond het er alleen niet uitzien, omdat die aardbeien bruin door de balsamico geworden zijn.

    Fijne dag!
    Marjon.

  2. Ziet er heerlijk uit!
    Maar uhm, moeten er geen peertjes bij de ingredienten staan?

    Ook lekker: artichokkenharten, gemarineerd in warme balsamico met een schepje suiker.

  3. Jacqueline

    Heerlijk gegeten! Ik heb er nog kleine stukjes brie doorgedaan. Dank je voor dit recept!

Geef een reactie