Glutenvrije markt 2013

fotoEén keer per jaar hoef ik niet op te letten en geen etiketten te lezen als ik mijn (glutenvrije) boodschappen doe. Ik leer nieuwe producten kennen en mag zo veel glutenvrije lekkernijen proeven als ik wil. Ik heb het over de jaarlijks terugkomende Nederlandse Coeliakie Dag. Gisteren was ik daar, lees hier mijn verslag.

Gisteren was de Nederlandse Coeliakie Dag (NCD)  (een dag georganiseerd door de Nederlandse Coeliakie Vereniging) in H0tel Vianen. Je kon er verschillende lezingen en workshops bijwonen waar glutenvrije thema’s werden behandeld. Maar waar ik voor kwam: de glutenvrije markt. Ik ken de markt van vroeger, toen ging mijn moeder met mij al hier naar toe. Het is een waar walhalla voor mij, want alles wat tijdens de glutenvrije dag wordt verkocht is vrij van gluten. De standhouders laten je naar hartelust van alles proeven, van appelgebak en brood tot soep en kibbeling. De NCD is voor mij een dag waar ik even niet hoef na te denken of ik iets wel of niet mag eten. Ik ontdek er nieuwe producten en snoep de hele tijd door.

Zaterdagochtend stapte ik na een licht ontbijt (ik wist dat er lekkere dingen op mij lag te wachten) met mijn vriend in de auto. Hij kende de glutenvrije dag nog niet en ging graag met mij. Door een fout in onze navigatie stonden we in Everdingen (het dorp naast Vianen) bij een rijtjeshuis te kijken. Met enige vertraging kwamen we aan het einde van de ochtend bij Hotel Vianen waar ik mensen met tassen en koelboxen vol naar hun auto zag lopen. Het was gezellig druk en meteen bij binnenkomst konden we proeven!

In een grote zaal stonden kramen met heel veel glutenvrije producten uitgestald.Veel merken en producenten waren vertegenwoordigd. Omdat ik al mijn hele leven glutenvrij leef, wist ik wat me te wachten stond en ging ik gericht op zoek naar nieuwe en door mij geliefde producten. Zoals jullie weten, maak ik veel zelf en koop ik weinig kant-en-klaar. Toch kwam ik een aantal lekkere dingen tegen die ik niet kon laten liggen. Mijn ‘buit’ zie je hier:

foto (2)

1.  Frikandellen. Bij de kraam van Consenza kocht ik de voor mij bekende frikandellen. Je kunt ze ook in de oven warm maken en voor mij daarom ideaal voor bij ovenfriet. Ik vind de frikandellen erg lekker en in verhouding met andere merken zijn deze relatief goedkoop.
2. Pizza Verdure: Ook bij Consenza kocht ik de pizza verdure, dit is een vegetarische pizza rijk belegd met groente. Ik ken ‘m nog niet. Hoe ik ‘m vind, lees je binnenkort op mijn Facebookpagina (klik).

Bij glutenvrijemarkt.com kocht ik de volgende producten:
3. Slagroomsoesjes: Wat waren die lekker!!! Zaterdagavond waren ze dan ook op, haha.
4. Vanille cake mix: Mijn moeder maakte voor mij een tijdje terug een cake met deze mix en die viel erg goed in de smaak. Het artikel lees je hier (klik).
5: Chocolade cake mix: In de rij voor mij stond een vrouw die vertelde dat de chocolade variant ook erg lekker is. Ik vertelde haar hetzelfde over de vanille mix en we namen allebei beide pakken mee.

De volgende producten komen van een kraam waar ik de naam niet van weet:
6. Nasi bami mix: Sinds ik zo min mogelijk e-nummers eet (klik), maak ik mijn nasi zonder nasi kruidenmix. In bijna alle glutenvrije supermarktvarianten zit dit namelijk. Ik ben benieuwd hoe deze mix zonder foute e-nummers smaakt.
7. Afbakbroodjes van Semper: Ik ben dol op de afbakbroodjes van Semper (hetzelfde merk als mijn brood (klik)). Ze zijn lekker zacht, knapperig en smakelijk heerlijk, maar ik vind ze erg duur. Ik kocht er nu twee voor de prijs van één.

8. Meergranen broodmix: Via anderen hoorde ik positieve verhalen over de meergranen broodmix van Liek is Vrij. Deze kocht ik bij de stand van Lieke is Vrij. Ik hoop dat ik ‘m ook lekker vind.

9. Rimboe bruin brood: Van Le Poole kreeg ik gratis een broodje met de naam Rimboe bruin brood. Ik heb vanochtend twee sneetjes met roomboter en pindakaas op en ze smaakten goed! Lekker zacht en een volle smaak.

10. Paneermeel(niet op foto): Bij Free Off kocht ik paneermeel. Altijd handig voor gehaktballen, frituren en ovenschotels.

11. Visbakmeel: Binnen stond Vishandel Hilvis uit Spakenburg en verkocht visbakmeel om zelf beslag te maken voor een lekker krokant laagje om je vis. Ik ben dol op gefrituurde gamba’s (in dit artikel schreef ik er over (klik)) en de kibbeling die ik bij de kraam kon proeven, smaakte erg goed. Ik kocht een bus en kreeg een bon waarmee ik twee euro korting kreeg op een bakje kibbeling buiten.

foto

Want daar stond Hilvis met een viskraam en verkocht glutenvrije kibbeling + saus. Ik kocht een bakje en heb gesmuld. Dat smaakt naar meer en ik ga volgende week dan ook aan de slag met mijn visbakmeel.

Flyers
Ook kreeg ik nog verschillende flyers mee van:

Lieke is Vrij. Over dit merk schreef ik in dit artikel (klik).

FreeOf: Bij dit merk kun je een broodpakket bestellen. Vandaag gebakken, morgen in huis. Ik ben hier (nog) niet bekend mee.

Glutenvrije visboer: De site van Vishandel Hilvis met hun heerlijke glutenvrije kibbeling. Volg ze op Facebook (klik) en je weet wanneer ze waar staan.

Diepvriesmarkt: Via Diepvriesmarkt.nl bestel je je glutenvrije diepvriesproducten die bij je thuis worden bezorgd. Ze hebben een uitgebreid assortiment waaronder de soesjes :). Ook hebben ze een ruime keus aan lekkere vlaaien en gebak. Een super initiatief. Voor een hoe hoger bedrag je besteld hoe lager je verzendkosten.

Mijn dag was geslaagd en ik heb nieuwe merken, producenten en lekkere producten leren kennen. Om mijn pas gekochte eten goed te houden had ik een koelbox in de auto staan. Je kunt je eigen boodschappentas meenemen, maar elke kraam geeft wel een tasje mee.

Op de glutenvrije markt koop je je producten ietsje goedkoper dan in de winkel of als je besteld. De kramen hebben kortingen en je kan natuurlijk  eerst proeven voor je iets koopt. Doordat ik bij alle kramen uitgebreid aan het kijken, proeven en vragen was, heb ik hier geen foto’s van gemaakt, maar ben je glutenvrij en nog nooit naar Nederlandse Coeliakie Dag geweest dan wil ik je dit van harte aanbevelen. Je kun je laten informeren, andere coeliakie patiënten ontmoeten en je helemaal blut kopen aan heerlijke glutenvrije producten. Wie weet tot volgend jaar!

Zijn jullie naar de Nederlandse Coeliakie Dag geweest en wat voor lekkere dingen heb je gekocht?

Ook leuk om te lezen