Glutenvrije lauwe krieltjessalade

Als iemand mij om een makkelijk en lekker recept voor avond eten vraagt, geef ik meestal dit recept: lauwe krieltjessalade. Omdat ie zo simpel, smaakvol en natuurlijk glutenvrij is, deel ik ‘m graag met jullie.

Regelmatig maak ik deze salade omdat ik m’n ‘m zo lekker vind, maar ook bij (vegetarisch) bezoek dat blijft eten, valt ie goed in de smaak. Ik maak de salade het liefst met aardappeltjes met schil, maar met gewone krieltjes is ie ook heel lekker. Je kan heerlijk variëren met de ingrediënten en toevoegen wat je lekker vindt. Ik laat vandaag zien hoe je de ‘standaard’ versie maakt.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • Zakje country partjes van Cêla Vita
  • Zak jonge bladsla met veldsla
  • 3 hard gekookte eieren
  • 2 lente uitjes

Voor de dressing

  • Mayonaise/fritessaus
  • Witte wijnazijn
  • Peper & zout

Ik vind de dressing ook erg lekker met zure room in plaats van witte wijnazijn. Mijn vriend helaas niet dus maak ik de salade met bovenstaande ingrediënten. De zure room variant kan ik echter van harte aanbevelen. 

Kook de country partjes zo’n 10 minuten tot ze zachter zijn, maar nog wel met een bite. Giet ze af in een vergiet zodat ze meteen afkoelen. Gebruik een saladeschaal of een diep bord per persoon en doe hierin de helft van de sla, daar meng je doorheen één lente uitje, dan de helft van de country partjes en dan in stukjes de helft van de drie eieren. Meng een paar eetlepels fritessaus met wat druppels witte wijnazijn en zout en peper. Proef of je de dressing lekker vindt. Hou je van zure room, gebruik dit dan in plaats van azijn. Proeven is het toverwoord: een licht zure, maar toch enigszins romige saus is het lekkerste.

Meng wat dressing door de salade en eet ‘m als de aardappeltjes lauw zij, dan is ie het lekkerste. Eet smakelijk!

Variatie tip 1: Meng wat uitgebakken bacon door de salade.
Variatie tip 2: Gebruik rode ui in plaats van. lente ui.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie