Bezoek MDL-arts 2013

Ik heb mijn jaarlijkse bezoek aan de maag-darm-leverarts er weer op zitten en omdat dit ook bij coeliakie hoort, besteed ik er aandacht aan in dit artikel.

Vorig jaar schreef ik een artikel over mijn bezoek aan mijn MDL-arts (klik). Vier weken geleden bezocht ik weer het ziekenhuis voor een controleafspraak. Zo’n afspraak gaat er eigenlijk altijd hetzelfde aan toe, wegen, meten en praten met de arts. Ik was een kilo zwaarder dan vorig jaar en mijn BMI was perfect, zo rond de 22.

Vorig jaar was ik vrij extreem bezig met het mijden van slechte E-nummers. Op dit moment doe ik dit minder. Ik mijd nog steeds zoveel mogelijk E621 en aspartaam, ook nuttig ik geen light en 0% vet producten. Ik voel me hier op dit moment nog steeds het beste bij en heb door het hele e-nummeravontuur mijn natuurlijke smaak ook weer terug als ik dat zo mag noemen. Als voorbeeld: Bugles chips (vooral met kaasvulling mm) was veruit mijn lievelingschips. Nu vind ik deze chips veel te heftig voor mijn smaakpapillen, ook heb ik het gevoel dat mijn darmen niet blij zijn als ik Bugles eet.

Ik heb als het ware mijn lichaam zo ‘geprogrammeerd’ dat het geen zin meer heeft in E621. Een groot voordeel hiervan vind ik, is dat ik na een paar handjes chips kan stoppen met eten zonder dat mijn lijf blijft hunkeren naar chips (E621 is namelijk het ‘doorvreetstofje’). Ik mis dit ‘slechte eten’ bijna niet al eet ik het soms wel, bijvoorbeeld op een verjaardag of bij vrienden. Mijn lichaam kan heus wel tegen een stootje en ik vind het lullig hun speciaal voor mij gekochte glutenvrije eten te weigeren, maar thuis mijd ik de slechte E-nummers zoveel mogelijk.

Bloedarmoede
Mijn arts vroeg hoe ik me voelde en begon meteen over het E-nummer verhaal, ik vertelde dat ik hier nu een gulden middenweg in heb gevonden waar ik mij prettig bij voel. Hij zei dat ik vorig jaar neigde naar bloedarmoede, maar dat alle andere waardes helemaal goed waren. Op dat moment slikte ik veel vitaminetabletten. Sinds begin dit jaar ben ik hier meer gestopt. Het ging me tegenstaan en ik haal het liefst mijn bouwstoffen uit voeding. De (bijna) bloedarmoede wijdde mijn arts aan flink verlies van menstruatiebloed en niet aan coeliakie, iets waar ik mijn eigen lijf kennende in kan vinden. Ik was erg benieuwd of ik nog steeds genoeg vitamines binnen krijg nu ik geen tabletten meer slik. Ik eet geen twee stuks fruit per dag, want dit vind ik niet lekker, maar ik probeer wel veel groente, zuivel en eiwitten te nuttigen.

Na het gesprek kreeg ik een formulier mee om bloed te laten prikken bij de poli. We spraken af dat mijn arts mij na vier weken zou bellen met de uitslag van mijn bloedwaardes. Dinsdag belde hij met de uitslag: mijn bloedwaarde was 8,1, helemaal in orde en absoluut geen bloedarmoede. Ook zijn mijn vitamines, folium en calcium goed. Een bevestiging voor mij dat ik geen vitaminetabletten (meer) hoef te slikken.

Volgend jaar verwacht mijn MDL-arts mij weer. Hij vroeg me twee weken voor de afspraak vast bloed te prikken zodat we de uitslag tijdens onze afspraak kunnen bespreken. Vorig jaar spraken we af dat ik een botscan zou krijgen, maar dit is gezien mijn bloedwaardes niet nodig. Ik ben blij dat alles in orde is.

Elk jaar weer
Sommigen vragen me of zo’n afspraak élk jaar wel nodig is. Misschien niet, maar ik vind het prettig bevestiging te krijgen dat het lichamelijk goed met me gaat. Ik voel me goed, maar misschien mis ik bouwstoffen die mijn lichaam nodig heeft. Als ik dit gemis niet op tijd aanvul, kan dit gevolgen hebben voor mijn gezondheid. Ook vind ik het fijn vragen te kunnen stellen aan een specialist.

Hoe verloopt jullie bezoek aan een MDL-arts?

Ook leuk om te lezen

0 Comments

 1. Super dat alles goed was. Onze zoon heeft iedere 6 maanden een afspraak bij de kinderarts. Voor hem en ons is dit fijn omdat hij tot twee jaar geleden heel veel problemen heeft gehad met oa zijn ontlasting en groei. Afgelopen maandag zijn wij weer geweest en alles was goed op zijn BMI na (= te laag). Dit is oa de reden dat er een groot bloedonderzoek en daar krijgen wij dinsdag de uitslag van.

 2. Fijn dat alles goed was!
  Ik ben dit jaar omdat het mijn eerste jaar glutenvrij was meerdere keren bij de MDL arts geweest. Volgende week moet ik weer. Ik ben heel benieuwd naar m’n antistoffen en vitaminewaarden :)

 3. Reina Thole

  Goed van jou dat je dat E nr gedoe een beetje hebt losgelaten, is vast veel meer ontspannen leven. We moeten toch altijd al zoveel op de ingrediënten lijsten kijken! Ik ga zelf één keer paar jaar via de huisarts bloed prikken, om te kijken of alles nog goed is, heb ik wel overlegt met de internist. En dat bevalt mij prima, geen onnodige bezoekjes aan het ziekenhuis! Gelukkig gaat het al 13 jaar goed met mij!

 4. Krijg je geen echo? Ik krijg elke 1 a 2 jaar een echo van mijn buik omdat je als je coeliakie een iets verhoogde kans op lymfeklierkanker hebt. Ik vind het altijd wel een fijn idee dat het even gecheckt wordt. Ook inderdaad ieder jaar wegen en bloed prikken.

 5. Hallo ik ben anne en ben 60 jaar ik weet sinds ’n mnd of 5 dat ik coeliakie heb en heb me meteen aan het glutenvrije dieet gehouden en het gaat veel beter met mij ik heb ondekt dat ik ook veel gezonder eet en niet steeds drang heb om tussendoortjes te eten dus ook niet b.v. een heel zakje chips of nootjes of drop op te eten ik wist niet dat dit door E 621 kwam weer iets bijgeleerd ik heb zelf veel dieten gevolgd om af te vallen nu is het een leuke bijkomstig heid 8 kilo kwijt en geen honger gevoel dat is toch super maar ik ben het blijste dat ik me een stuk beter voel nu nog mijn energie terug krijgen bedankt voor de goede tips

 6. Ik ga ook ieder jaar naar de internist,ik heb het nu 5 jaar ,maar ik wordt steeds zwaarder,ik lees en hoor overal dat ze gewicht verliezen maar bij mij is dat andersom. Ook heb ik botontkalking . Maar de vermoeidheid is gebleven ondanks dat ik er goed oplet en ik kan ook niet zoveel meer verdragen zonder dat ik last van mijn darmen heb. Ik ben 66 .

 7. Hallo, ik ben Gre en 66 jaar en ik heb het nu 5 jaar ,ik ga ook ieder jaar naar de internist die mij dan steeds weer verteld dat het zo goed gaat maar ondanks dat kan ik weinig meer verdragen ,ik heb vaak last van mijn darmen in de nacht vooral in deze tijd van kool en stamppot ,ook ben ik nog vaak vermoeid ,ik hou me toch goed aan het dieet,en ik wordt steeds zwaarder ik hoor vaak van dat ze afvallen maar bij mij is het andersom. Groetjes Gre

 8. Hallo harmke, allereerst wat fijn dat je bezoek bij de MDL arst zo positief was en dat je zo goed aanvoelt wat goed voor je lichaam is….dat geeft weer moed om lekker door te gaan…

  Mijn bezoek aan de MDL arts was heel verrassend. Na diverse onderzoeken blijk ik geen Coeliakie te hebben. Ik heb al jaren Prikkelbaar Darm Syndroom en nu blijkt dat het steeds vaker voorkomt dat mensen met PDS geen gluten en lactose kunnen verdragen. ze weten niet hoe dit komt, maar er is nu wel onderzoek naar. Het glutenvrij en lactose vrij dieet doet mij enorm goed. Ook mijn bloedwaardes zijn beter dan ooit, en de klachten zijn stukken minder.
  Ik heb even getwijfeld of mijn verhaal wel toepasselijk is hier, maar ik heb zo lang lopen dokteren en ben blij nu meer te weten, dus ik dacht misschien zijn er nog meer mensen die PDS hebben en er baad bij hebben.
  Daarbij gebruik ik regelmatig je recepten harmke…..en ik vind ze heerlijk, vooral de pindasaus…..
  groetjes,
  jesse

 9. Hey,
  Fijn dat je waardes allemaal goed waren. Ik moet om het half jaar. De laatste keer was niet zo goed eigenlijk waren alle voedingsstoffen te laag maar niet laag genoeg om extra bij te slikken. Alleen calcium heb ik wel extra omdat mijn botscan wel slecht was als dat niet verbeterd dan is het over 10 jaar zo erg dat als ik wat stoot Ik het meteen breek. Heel frustrerend.

  Groetjes

 10. Aw wat fijn dat het zo goed ging! Dit is mijn eerste jaar met coelakie, dus ik word nog om de drie maanden gecontroleerd. Helaas waren mijn antistoffen nog iets verhoogd, dus ik moet weer langs bij de diëtiste, aangezien ik waarschijnlijk nog te vaak gluten binnen krijg.

Geef een reactie