Glutenvrije spezzatino

Spezzatino is een Italiaans stoofpotje. Uiteraard valt dit traditionele gerecht ook heel goed glutenvrij te maken. In dit artikel een glutenvrije variant van spezzatino uiteraard zonder pakjes en zakjes.

Anneke heeft twaalf jaar in een Italiaans restaurant gewerkt, een lekker gerecht uit de Italiaanse keuken kan ze je dus zo vertellen. Een tijdje terug at ik glutenvrije spezzatino bij haar. Ik poste een foto van het gerecht op Facebook en kreeg het verzoek het recept online te zetten. Ik vroeg Anneke hoe zij spezzatino maakt en deel dit Italiaanse recept graag met jullie.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 à 400 gram varkenshaas of kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • Snuf oregano of Italiaanse kruiden
  • Ketjap naar smaak (Inproba is glutenvrij)
  • 1 ui
  • 3 paprika’s: 1 gele, 1 rode, 1 groene
  • 1 bakje champignons
  • 1 prei
  • Halve pot doperwtjes
  • 150 ml slagroom
  • Blikje/pakje gepelde tomaten
  • Halve fles Heinz ketchup

Spezzatino hoort met varkenshaas, maar Anneke eet graag zo min mogelijk varkensvlees en gebruikt dus liever kip. 

Werkwijze glutenvrije spezzatino

Vlees in stukjes snijden en bakken in olijfolie, ketjap, vers gesneden knoflook en een snufje oregano/ Italiaanse kruiden toevoegen. Alle groente grof snijden. Vlees goed laten bakken dan alle groente erbij kiepen, even lekker zo’n 10 minuten laten sudderen. Het teveel aan sap afgieten. Tomaten, slagroom en ketchup erbij en even na laten sudderen.

IMG_1197

pasta brood

Het beste is om de spezzatino van tevoren te maken en deze af laten koelen. Dan dikt ie lekker in, daarna warm je ‘m weer op en is ie volgens Anneke extra lekker. Een perfecte maaltijd dus om te maken voor een grote groep of als je van tevoren al een maaltijd wilt koken.

Bij de spezzatino eet je pasta en (stok)brood. Daarbij is een frisse salade met komkommer, tomaat, ananas en nootjes erg lekker.

IMG_1195

Ook leuk om te lezen

8 Comments

  1. Hallo,
    Ik ben het nu aan het maken en vind het eng om er slagroom bij te doen. Kan dit wel verhit worden? Moet het geen crème fresh zijn?
    Verder ziet het er tot nu toe lekker uit.

    • Miss Glutenvrij

      Slagroom kan je gewoon verwarmen, maar als je dit eng vindt kan je ook kookroom gebruiken. Succes en ik ben benieuwd wat je van het gerecht vindt!

  2. Bedankt voor je reaktie.
    Het is een heerlijk recept en zeker voor herhaling vatbaar.
    Ik kijk weer uit naar je volgende recept.
    Gr.Liesbeth

  3. Geweldige maaltijd! Het was werkelijk heerlijk en zeer zeker voor herhaling vatbaar!

    Groetjes Astrid

  4. Pingback: Fijne kerst + Eetdagboek: November 2015 – MissGlutenvrij.nl

  5. Renate Kelderhuis

    Hallo,

    Hoeveel gram kip of varkensvlees moet erin?
    En welke hoeveel ketchup? En hoeveel ketjap?

    Groeten Renate

  6. Pingback: Glutenvrije pasta ovenschotel - MissGlutenvrij.nl

Geef een reactie