Glutenvrij tussendoortje Recepten

Flapjacks (glutenvrije koek met haver)

Flapjacks

Mijn moeder kwam dit eenvoudige recept voor flapjacks tegen op internet en dacht daarbij meteen aan mij. Omdat ik tegenwoordig vaak havermout eet omdat ik dit smaakvol vind en me daarnaast een vol gevoel geeft.

Flapjacks, klinkt leuk he! En ze zijn nog super lekker ook. De flapjack komt uit Engeland en is een gebakken snack van havermout. Mijn flapjacks maakte ik natuurlijk van glutenvrije havermout. Ik laat je zien hoe je deze Engelse koekjes maakt. Dit is een basisrecept, je kunt naar hartenlust variëren, maar de basis is altijd havermout één van mijn favoriet producten op dit moment om mee te bakken.

Ingrediënten

 • 125 gram roomboter
 • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 3 eetlepels ahornsiroop (keukenstroop kan eventueel ook)
 • 250 gram havermout (Rosies Bio Havermout)

IMG_0004Smelt de boter samen met de suiker en de ahornsiroop in een pannetje, roer de havermout erdoor. Doe het prutje in een  ingevette springvorm 24 cm met op de bodem bakpapier. Druk de bovenkant aan met de bolle kant van een (pol)lepel. Bak de flapjacks zo’n 25 à 30 minuten goudbruin in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Haal de springvorm uit de oven en laat je flapjack goed afkoelen. Hierna kun je ze in stukken breken. Je kunt ook zodra je de springvorm uit de oven haalt de flapjack in stukken snijden, net wat je prettig vindt.

IMG_0022In een afgesloten trommeltje kun je de flapjacks nog enkele dagen bewaren. Eet smakelijk!

flapjacksMijn flapjacks waren binnen no-time op dus maakte ik nieuwe. De ahornsiroop die ik gebruikte, is van mijn moeder, dus kocht ik dit product zelf. Ik kocht het bij De Leukste Taartenshop in Veenendaal. Ahornsiroop is geen standaard supermarktproduct, het beste kun je dit bij een bak-/taartenwinkel kopen. Ik had geen lichtbruine basterdsuiker meer in huis dus maakte ik mijn flapjacks met donkerbruine basterdsuiker. Voor de verandering gebruikte ik ook de Golden Syrup Porridge Oats van Rosies in plaats van ‘normale’ havermout.

foto (3)Jammie! Dit keer sneed ik punten direct nadat ik de springvorm uit de oven haalde. Zoals ik al verwachtte zijn deze flapjacks zoeter, dit komt door de golden syrup die door de havermout zit. Stiekem vind ik deze flapjacks nóg lekkerder, ze zijn zo smaakvol en knapperig. Ik blijf variëren, want deze voor mij nu al favoriete snack ben ik nog lang niet zat!

Hebben jullie al eens flapjacks gemaakt? 

26 Comments Add New Comment

 1. Daan says:

  Jaaaa!!!! Met stukjes witte chocolade, gedroogde cranberries en stukjes pecannoten, heerlijk! Da at ik al met gluten, maar ook gemakkelijk glutenvrij te maken. Maar ik ken ahornsiroop nog niet, leuk om eens te proberen, goede tip.

 2. Tamar says:

  Hoi Harmke, wat een geweldige website heb je! Dit recept lijkt me heerlijk. Ik wil het een keer proberen, maar ik heb naast coeliakie ook een koemelkallergie. Kan ik de roomboter eventueel vervangen door plantaardige margarine? Ik hoop het wel en dat het dan ook lekker wordt;-)
  Alvast bedankt voor al je blogs tot nu toe. Groetjes, Tamar

 3. Karin says:

  Lijkt me herlijk!! als je de basterdsuiker vervangt door palmsuiker of kokosbloesemsuiker dan vind je bloedsuikerspiegel het ook nog eens heel erg fijn. Ik zou de boter vervangen door kokosolie. Dan is het helemaal gezond genieten!!

 4. Miss Glutenvrij says:

  Kan je zeker proberen! Ik gebruik altijd roomboter, maar margarine kan denk ik ook prima, ze zullen dan alleen wat minder romig zijn.

 5. stephanie says:

  Allereerst; superfijn jouw website en inzet voor alle glutenvrije mensen. Je brengt me op diverse ideeen, erg leuk om te lezen. Ik wil graag dit recept een keer maken maar geen idee waar ik de havermout koop, nooit gebruikt… kun je me een tip geven? Alvast bedankt!
  p.s. heb zelf geen coeliakie maar zoon van 17 die het heeft

 6. Miss Glutenvrij says:

  Dank je wel! Kijk eens bij een natuurwinkel als Eko Plaza en misschien heeft De Tuinen het ook wel. Anders kan je zeker online terecht in de glutenvrije webshops.

 7. Astrid says:

  Jeetje, wat is dit lekker zeg!
  Ik heb het vanmorgen voor de eerste keer gebakken. En ik weet heeuul zeker, dat dit een vervolg krijg. Zeer, zeer smakelijk.

  Dank je wel Harmke voor het delen hiervan.

  Groetjes Astrid

 8. Regina says:

  Vorige week kwam ik bij toeval ahornsiroop tegen in de supermarkt. Gewoon bij de Jumbo :-)
  Binnenkort ga ik de flapjacks bakken. Lijken mij heerlijk!

 9. Cheyenne says:

  Met keukensiroop + de havervlokken van Lieke is vrij… Maar ze staan in de oven, ben erg benieuwd!

 10. Cheyenne says:

  Was weer eens aan het neuzen voor een lekker recept die ik deze week kon uit proberen en kwam je reactie tegen… oops! Ik vond ze mierzoet, dus ik ga wel minder suiker gebruiken. Maar heerlijk! Misschien eens variëren met hazelnoten en/of chocolade. Heb net nieuwe havervlokken (provena) in huis. Mijn vriend die wel gluten mag, en wel van ‘ongezond’ houdt was er ook dol op.

 11. Cheyenne says:

  Poging 2… Minder suiker, 75g ipv 125g. 190g havervlokken, 30 gram hazelnoten en 30 gram chocolade. Smaak was heerlijk > alleen qua structuur viel alles half uit elkaar. Plakte niet echt, kon er geen mooie stukken van maken… (had voor het ‘plakken’ nog wat extra stroop omdat ik ook minder suiker had) Dus dat word nog oefenen denk ik.

 12. Anneleen says:

  Hier geen succes, na het bakken viel alles zo weer uit elkaar… Wat heb ik nou niet goed gedaan??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *