Zucchini cake

IMG_0027“Zucchini, dat is toch courgette?! Daar maak je toch geen cake mee?” Het klinkt misschien als een vreemd ingrediënten, maar courgette is perfect om een heerlijke zachte, smeuïge en smaakvolle glutenvrije cake mee te maken.

Zucchini cake, misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar ik ben er mee opgevoed. Vroeger maakte mijn moeder al een glutenvrije cake met zucchini, oftewel, courgette voor mij. Familie uit Canada gaf haar afgelopen zomer toen zij daar op bezoek was dit dit fantastische recept en ik deel het graag met jullie.

cupsspoonsIn Canada werken ze niet met weegschalen maar met maatschepjes. Geen gedoe met afwegen, maar gewoon een schep nemen met de juiste cup of spoon. In dit recept heb ik dus ook deze maatschepjes gebruikt. Het werk heel makkelijk en als je ze nog niet in huis hebt, wil ik je aanraden ze te kopen. In veel Engelstalige recepten  wordt gewerkt met cups en spoons.

Ingrediënten

  • 2 cups glutenvrije bloem (ik gebruikte witte mix Poensgen)
  • 2 cups suikers
  • 1 tablespoon zout
  • 1 tablespoon bakpoeder
  • 2 tablespoon baking soda
  • 1 tablespoon kaneel
  • 3 eieren
  • 2 tablespoon vanillesuiker
  • 3/4 cup (zonnebloem) olie
  • 2 cups geraspte courgette
  • 1 cup in meel gedoopte rozijnen
  • 1,5 cup gehakte nootjes

IMG_0001

IMG_0009Mix de meel, suiker, zout, bakpoeder, bakingsoda en kaneel. Doe hierbij de eieren, de vanillesuiker en de olie. Roer dit met een houten spatel en doe hierbij de courgette, de rozijnen en de nootjes. Goed roeren met de houten spatel (geen mixer), een paar klontjes maakt niets uit. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en bak je cake 50 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

IMG_0021Stort je cake (het liefst op een rooster) en laat ‘m afkoelen.

IMG_0025Ik sneed de cake in plakken, at er een paar op en deed de rest in de vriezer. Ik heb de cake als verjaardagstraktatie uitgedeeld op mijn werk en mijn collega’s hebben zitten smullen. Niemand ervan is glutenvrij en veel vonden courgette maar een apart ingrediënt waar ze nog nooit van hadden gehoord, maar de reacties waren super positief. Deze cake is echt een aanrader. Hij is ontzettend smaakvol en heel zacht en smeuïg. Ook vult ie goed. Van de courgette proef je niks, het is alleen hét geheime ingrediënt waardoor de cake zo lekker wordt ;). Eet smakelijk.

Heb jij wel eens een cake met zucchini/courgette gegeten?

Ook leuk om te lezen

6 Comments

  1. Wat apart zeg, je zou inderdaad denk dat het een hartige cake wordt. Maar courgette is ook nogal neutraal van smaak natuurlijk… Leuk dat iedereen hem lekker vond, ik krijg er ook zin in nu!

  2. Harmkje,

    Deze ga ik proberen
    Heb al vele malen een recept van hartige cupcakes gemaakt met courgette en die zijn echt heeeeeeeeeeeerlijk.
    Vooral even in de magnetron opwarmen smaken ze geweldig.

    Xxx

  3. Harmke,

    Deze ga ik proberen
    Heb al vele malen een recept van hartige cupcakes gemaakt met courgette en die zijn echt heeeeeeeeeeeerlijk.
    Vooral even in de magnetron opwarmen smaken ze geweldig.

    Xxx

  4. Heerlijke traktatie Harmke. Ik ken het recept als ‘Canadese courgettecake’. Voor lezers zonder Engelse maatbekers noem ik de maten die in mijn (Odin-) recept staan:
    300 gram bloem (glutenvrij)
    1 theel. bakpoeder
    1 theel. kaneel en snufje zout
    125 g margarine of boter
    250 g suiker en 2 eieren
    300 g courgette, geraspt
    1 zakje vanillesuiker
    150 g rozijnen
    Evt. 60 g walnoten, grof gehakt.

  5. Courgette is echt heerlijk ik baksels! :) Maar 2cups suiker? Das echt bizar veel! En vooral ongezond zo veel haha

Geef een reactie