Fotoverslag Miss Glutenvrij Kookworkshop

Afgelopen woensdag was de allereerste Miss Glutenvrij Kookworkshop. Ik had veel zin mijn lezers te ontmoeten om met hen een leuke avond te hebben en lekker te kunnen eten. Hierbij het fotoverslag en een terugblik op de avond.

Zo’n twee jaar geleden stelde Niels voor om samen een glutenvrije kookworkshop te geven. Hij is kok en heeft veel ervaring in het geven van kookworkshops, door het gesprek over mijn glutenvrije dieet leek het hem een leuke uitdaging voor de doelgroep glutenvrij een kookworkshop te geven. Eerst zag ik weinig in dit idee (wie zit hier nou op te wachten, dacht ik), maar toen mijn bezoekersaantallen en likes op Facebook bleven stijgen, wilde ik het een kans geven.

Veel animo
Binnen twaalf uur tijd zat de eerste kookworkshop vol. Zoveel enthousiasme en animo hadden we niet verwacht. Ik had ontzettend veel zin om een leuke gezellige avond te hebben met mijn lezers waarbij Niels zoals afgesproken het onderdeel koken op zich zou nemen. Samen bedachten we hoe we de eerste glutenvrije kookworkshop vorm wilden geven. Ik benaderde glutenvrije merken Peak’s Free From en Consenza, om met ons samen te werken, zij waren enthousiast over ons idee om een glutenvrije kookworkshop te geven en wilden hun steentje hieraan bijdragen.

IMG_0013

IMG_0019Locatie
De locatie waar we de kookworkshop gaven, was heel sfeervol, maar totaal ongeschikt. Deze locatie kwam op ons pad en we mochten de ruimte testen of ie geschikt is voor kookworkshops. Nee dus. De keuken is veel te klein en de ruimte is niet praktisch ingedeeld voor een workshop. Het jammere hieraan was dat niet iedereen bij elkaar kon kijken hoe de gerechten werden gemaakt en het was erg krap in de gang naar de keuken toe.

Recepten
Ook ben ik niet tevreden over de uitwerking van de recepten, deze waren niet altijd voor iedereen duidelijk en als opmerking kregen we dat de kok de (moeilijke) handelingen klassikaal voor had moeten doen. Hierin zijn we tekort geschoten.

Omdat Niels kok is en ervaren is met kookworkshop spraken we af dat hij het menu bedacht. Van tevoren kookten we proef met het nieuwe meel: All Purpose Mixvan Consenza. We maakten hiermee ravioli’s en broodjes die op dat moment goed lukten en lekker waren.

Een dag voor de workshop maakte Niels de ravioli’s (als back-up) en broodjes. Op de dag zelf waren die gerechten niet (meer) goed. Het brood was droog en kruimelig en de ravioli’s vielen uit elkaar. Een bekend issue bij glutenvrije gerechten. Gelukkig waren de ravioli’s die tijdens de workshop vers zijn gemaakt wel heel goed gelukt en smaakvol. Ik geef toe dat we het nieuwe meel dat we gebruikten niet goed (genoeg) hebben getest. Dit had niet mogen gebeuren. Dit soort fouten hadden we van tevoren kunnen tackelen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alle gerechten van tevoren heb geproefd. Dit had ik wel moeten doen. Zodat ik weet wat er gemaakt en geserveerd wordt en ik volledig achter ‘mijn product’ kan staan.

ravioli'stiramisu

Zoals beloofd deel ik de recepten die tijdens de workshop aan bod kwamen:

IMG_0016

Goodiebags
Voor elke bezoeker was er een goodiebag; gesponsord door Peak’s Free From. Ook had Consenza een bijdrage geleverd. De goodiebag was gevuld met lasagnebladen, tagliatelle, crackers, pannenkoekmix en een soort KitKat-achtige reep. De goodiebag vonden jullie erg leuk en daar ben ik blij om.

groep

Ervaren doelgroep
Een kookworkshop was voor mij totaal nieuw. Ik had er zelfs nog nooit aan deelgenomen, alleen ter voorbereiding een keer gekeken bij één. Wat Niels en ik hebben gedaan, is een gewone workshop glutenvrij gemaakt. Alleen de glutenvrije doelgroep is anders dan de reguliere kookworkshop deelnemers. Wat hebben jullie ontzettend veel kennis over glutenvrij leven en eten. Jullie zijn (bijna) koks en diëtiste in één. Ik heb begrepen dat jullie graag veel hadden willen leren en ik vind het jammer dat wij niet in die behoefte hebben kunnen voorzien.

Door de fijne en gezellige gesprekken met jullie heb ik veel kunnen leren. Ik ben geen kok en wil die rol ook absoluut niet aannemen. Ik ben een blogger die haar hele leven al glutenvrij leeft en dat in leuk leesbare informatieve artikelen wil delen. Ik leer ook nog iedere dag en jullie glutenvrije tips en ervaringen waren ontzettend fijn om te horen.

Ik vind het erg jammer dat wij met de kookworkshop jullie verwachtingen niet hebben waar kunnen maken. Jullie positieve, opbouwende kritiek tijdens de avond, maar ook in de enquêtes was heel verhelderend. Ik begrijp het en dit is een leermoment voor mij. Ondanks dat er een professionele kok aanwezig was, hebben jullie niet lekker en voldoende kunnen eten, dat spijt me. Ik heb een kookworkshop geven verkeerd ingeschat, teveel vertrouwd en geleund op de kundigheid van de kok (die deze doelgroep ook anders had ingeschat en teveel vertrouwde op zijn ervaring met reguliere kookworkshops) en heb daarom besloten om op korte termijn geen nieuwe Miss Glutenvrij Kookworkshop in deze vorm te geven.

Ik ben hard aan het brainstormen om een andere creatieve invulling te geven aan een meeting met jullie. Want wat heb ik genoten van de gesprekken. Ik heb veel geleerd. Ik zag veel herkenning en soms was het net of ik mezelf hoorde praten. Ik kreeg veel positieve energie van de ontmoeting met jullie. Ook vond ik het heel mooi dat er onderling zoveel gedeeld werd. Ik kan oprecht zeggen dat ik het een super gezellige avond vond en wat waren jullie een fijne kritische groep.

Mochten jullie nog leuk foto’s hebben van de avond, die ontvang ik graag. Je mag ze delen op mij Facebookpagina of mailen naar info@missglutenvrij.nl.

Vraag: Zouden jullie een meeting met mij en mijn lezers die dus ook allemaal iets met glutenvrij hebben, leuk vinden? Dus geen kookworkshop, maar een gezellig meeting met glutenvrij eten (dat al klaar is).

Ook leuk om te lezen

10 Comments

 1. Agnes Quaytaal

  Heb jouw verslag gelezen en ben ook geen kok en wil ook geen workshop maar een meeting met iets lekkers en een glaasje of kopje koffie vindt ik leuk.
  Ik hoor graag van je en vindt deze fb ook heel erg goed.
  Met vriendelijke groet Agnes.

 2. Reina Thole

  Ben zelf niet op de kookworkshop geweest, maar het ziet er heel goed uit! En zo te zien was het gezellig ook heel belangrijk. Een compliment voor jou dat je het aandurft om zo iets te organiseren! Knap hoor!

 3. Ja Harmke, ik zou het super vinden om meer mensen te ontmoeten met een glutenintolerantie en te luisteren naar hun ervaringen.
  Groetjes,
  Joke

 4. Ik heb een aantal keer een bakles gevolgd. Via de NCV of via andere kanalen. Het leukste vind ik inderdaad het uitwisselen van ervaringen en tips. En de dingen die ik daar gemaakt heb, heb ik nog nooit een 2e keer gemaakt. Valt niet helemaal in mijn straatje: Biscuittaart? Ik bak liever een appeltaart. Koekjes zonder suiker? Ach… Brood met een mix die ik niet gebruik, omdat ik tevreden ben met de mix die ik gebruik.
  Maar ik leer wel altijd iets op zo’n les. Dus ik blijf regelmatig zo’n les volgen.

  Daarnaast heb ik eens in het half jaar een etentje met glutenvrije mensen. Ieder neemt iets mee en dat eten we gezamenlijk op. De ervaringen en tips zijn ook hier weer erg leuk en belangrijk. Zeker omdat we in dezelfde stad wonen!
  Wij willen een keer gezamenlijk koken. Want daar leer je ook van. Maar hebben nog geen geschikte keuken gevonden (ook niet hard gezocht).

 5. Ja :-) Kort en krachtig, dat zou ik leuk vinden. Misschien behalve een gezellige avond en gv eten, ook de recepten daarvan of 1 dingetje met elkaar bakken o.i.d.
  Groetjes van Marleen

 6. Gaby Heijer-Naumann

  Hoi Harmke, de informatie uitwisseling en gezelligheid waren voor mij zeker voor herhaling vatbaar. Misschien kun je deelnemers iets mee laten nemen dat ze zelf gemaakt hebben. Kunnen we van elkaar proeven, recepten uitwisselen en op deze manier van elkaar leren. Hartelijke groet, Gaby

 7. Leuk verslag. En wat je laatste vraag betreft: altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten!

  Groetjes,
  Patrick

 8. Hè Harmke
  Ik was bij de workshop en ookal was het niet helemaal zoals we verwachte om iets te leren Ik heb een hele leuke middag/avond gehad en met elkaar hebben we een lekker maaltje bereid. En om samen over Coeliakie te praten en ervaringen uit te wisselen is ook erg mooi en leer je weer op een ander vlak. Misschien het woord workshop er af en samen eten bereiden en ervaringen uitwisselen dan kom ik weer gezellig
  Gr Nina

 9. Jammer dat het niet zo is gegaan als je had gehoopt. Gelukkig was het wel gezellig :)
  Ander soortige meetings zijn volgens mij erg in trek. Er zijn al heel veel initiatieven van mensen zelf, die elkaar via fora en facebook kennen. 28 februari is er bijvoorbeeld een meeting in Rotterdam waar ik ook heen ga (kom je ook? Is gratis en er is als het goed is genoeg glutenvrij (ook bier haha) ) en verder spreek ik redelijk veel af met mensen die ook coeliakie hebben in mijn woonplaats die ik heb leren kennen. Misschien kun je ook eens kijken wat de NCV al doet en daar een beetje inspiratie uithalen? Succes met het uitwerken en bedenken van nieuwe plannen! Ik ben benieuwd wat het gaat worden :)

Geef een reactie