Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije brownies zonder meel, suiker en boter

Ik maakte glutenvrije brownies zonder suiker en zonder boter en oh, oh, oh, wat zijn ze lekker! Klik snel verder voor dit super lekkere recept.

Brownies, wat zijn ze lekker! Op mijn site staat een fantastisch recept dat ik graag maak. Ik baal er alleen van dat die heerlijke brownies zo enorm calorierijk zijn, een minder vet alternatief is van harte welkom. Ik vond een recept voor brownies zonder suiker en boter op elenaspantry.com. Ik was heel benieuwd of deze brownies net zo lekker zouden zijn als mijn recept.

Omdat dit een Engels recept is, gebruik ik weer mijn cups en spoons. In de supermarkt kon ik geen suikervrije chocola vinden dus koos ik voor biologische chocola. 100% suikervrij zijn de brownies dus niet, maar ik heb er geen suiker aan toegevoegd.

Ingrediënten

 • 200 gram pure chocolade
 • 1/2 teaspoon baking soda
 • 200 gram dadels
 • 3 eieren
 • 1/4 cup gesmolten kokosolie

IMG_0013

IMG_0018Maak de chocola samen met de baking soda klein tot het korrels zijn. Ik gebruikte hiervoor mijn mini-hakmolen, maar je kunt ook een keukenmachine o.i.d. gebruiken. 

IMG_0020Maak ook de dadels klein in de mini-hakmolen. De kokosolie liet ik smelten in de oven die aan het voorverwarmen was. Doe de eieren, kokosolie en dadels in de kom met chocolade.

IMG_0021Roer alle ingrediënten goed door elkaar (niet mixen).

IMG_0022Doe het prutje in een ovenschaal waar je bakpapier in hebt gelegd. Bak de brownies zo’n 25 a 30 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. 

IMG_0026Wauw!!! Ik was verbaasd hoe mooi mijn brownies waren geworden, het heeft dezelfde structuur als gewone brownies. Nu nog proeven…

IMG_0033Perfectie! Echt waar. Wat zijn dit fantastisch, super lekkere brownies. De structuur is perfect en de binnenkant is precies zoals een brownie hoort te zijn: Zacht, licht plakkerig en super smaakvol. Ik stond echt versteld van het resultaat. Ik houd van deze brownies!

38 Comments Add New Comment

 1. marlies says:

  Wat een goeie tip!!! Zouden de dadels nog vervangen kunnen worden door bc courgette? Dat lijkt me wat natter dus ik weet niet of dat kan.
  Banaan kan ik ook niet hebben maar je moet wel iets hebben om de deegstructuur na te bootsen.

 2. Linda says:

  De brownies staan nu in de oven, ik ben benieuwd!

  Wat ik me afvroeg: hoe lang gebruik jij de baking soda? Ik kan er wel een jaar mee doen, maar op de verpakking staat dat het een maand houdbaar is… Alvast bedank!

 3. Miss Glutenvrij says:

  Ik heb daar eigenlijk niet naar gekeken. Ik gebruik het gewoon nog steeds. Ik geloof niet zo in de tht datum van droge producten als baking soda, bakpoeder enz. Ik ben benieuwd wat je van de brownies vindt. Ik heb er nu alweer zin in haha.

 4. Linda says:

  Dankjewel voor je reactie. De baking soda van 4 maanden oud heeft z’n werk nog goed gedaan: de brownies zijn overheerlijk!!! Lekker smeuïg en moeilijk om niet alles in een keer op te eten… Onze niet-glutenvrije gasten waren ook erg verrast. Echt een aanrader dus (met aardbeienijs als dessert :-) ). Dank voor het delen van dit recept!

 5. Mandy says:

  Beste Harmke,

  Ik vroeg me af wat voor soort dadels je precies gebruikt? Gewoon een bakje gedroogde dadels van Albert Heijn ofzo?

  Groetjes,
  Mandy

 6. Marjolein says:

  Hallo! Kan je mij misschien vertellen waar kokosolie te koop is? Lijkt me een erg lekker recept!

 7. Linda says:

  Hallo, ik heb ze gemaakt met 50 gr rijstebloem en een handje pecannoten. En ik gebruik medjoul dadels, die zijn niet gesuikerd en heel zacht. (Op markten of bij turkse winkel.)

 8. Cheyenne says:

  Zelf heb ik nog nooit dadels gegeten…
  Het spreekt me ook niet aan.

  Valt het ergens mee te vergelijken qua smaak en/of structuur? Heb ze hier wel eens bij de Jumbo zien liggen, en ze waren niet goedkoop.
  Heb ook geen zin in “miskopen” natuurlijk.

  Heb al in de gaten dat ze vaker in recepten voorkomen waar ik erg benieuwd naar ben!

 9. Marielle says:

  Wauw, zelf mijn man die mijn baksels vaak wel oke vindt maar niet meer dan dat, vond deze restaurant waardig.
  Ik had wel 72% chocolade gebruikt.

  En nu ga ik hem maken met banaan ipv ei, kijken of dat lukt, dan mag iedereen in het gezin hem hebben.

 10. Marielle says:

  De test met banaan is aardig gelukt, 35 min gebakken. De banaan is met de chocolade de hoofdsmaak, en hij is erg fluffie, maar dat heb je vaak met eivrije baksels.
  Ik vind hem heerlijk.

 11. Trinet says:

  Jam jam jam wat een heerlijke brownies :-) heb er voor alle zekerheid nog wat extra cacaopoeder door gegooid… En onder het bakken van de brownies het deeg voor jouw ontbijtkoek voorbereid en ook die is super lekker!

 12. Marielle says:

  De reactie hieronder over het rijstebloem had ii niet gelezen, maar ik heb nu een soort van beownie cakeje zonder ei, met banaan en rijstebloem. Lekker krokant en nog lekkerder dan de versie met ei.

  1 banaan ipv de eieren en wat rijstebloem hoeveelheid niet afgewogen beetje op gevoel.
  Makkelijk in te vriezen en klaar voor feestjes om iets lekkers bij te hebben zodat andere er geen rekening mee hoeven te houden.

  En stiekem nog best heel gezond

 13. Geertje says:

  Het lijkt mij een heerlijk recept. Weet iemand toevallig of de bovenkant redelijk egaal blijft als hij is gebakken? Of erg bol of misschien een beetje ingezakt? Mijn zoontje wil graag een brownie als verjaardagstaart dus ik wil er graag een geprinte frosting over heen leggen. Alvast bedankt.

 14. Amber says:

  Hi, ik werk momenteel bij een gezin in Australië als Au pair en een van de kindjes kan niet goed tegen gluten, ik ben erg onbekend met deze recepten maar wil graag vanalles uitproberen. Nu zie ik verschillende brownie recepten, maar alle gebruiken ze kokosolie, kan deze ook vervangen worden? Aangezien de moeder een levensbedreigende allergie tegen kokos heeft..
  Dus lang verhaal kort, kan ik de kokosolie vervangen met iets anders?

 15. Rina says:

  Wauw…. echt super lekker.
  Ik heb verse dadels gebruikt die zijn zoveel lekkerder en zachter dan die gedroogde.
  Bedankt voor het delen van je recept.

 16. Elise says:

  Hey, mijn schoonmoeder heeft een lactose allergie en een melk intolerantie maar ik wil graag wat lekkers voor haar bereiden. Kan ik deze brownies maken voor haar? Liefs Elise

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *