Review: Yam, dagelijks vers gebakken glutenvrij brood

yam collageLees hier mijn review over Yam. Het dagelijks vers gebakken glutenvrije brood dat sinds 10 februari te koop is bij Jumbo en C1000.

Een maand geleden schreef ik in dit artikel (klik) dat supermarkten Jumbo en C1000 dagelijks vers gebakken glutenvrij brood gingen verkopen. De naam van dit brood is Yam en het is er in twee smaken: licht meerzaden en donker meerzaden. Ik was natuurlijk super benieuwd naar dit glutenvrije dagverse broodje en proefde allebei de smaken.

IMG_0024Laat ik beginnen met het uiterlijk van Yam. De roze en gele verpakking vind ik erg vrolijk, het straalt een bepaalde blijdschap uit. Ook staat er een vrolijke tekst op. De naam Yam vind ik goed gekozen. Yam associeer ik met ‘jammie’, wat ik zeg als ik iets heel lekker vind. Yam is er in twee smaken: donker meerzaden en licht meerzaden. Een zak brood bevat 600 gram: tien sneetjes en twee kapjes en kost €4.25.

Yam is lacosevrij, koemelkvrij, eivrij en gemaakt van glutenvrij havermeel. Als je mijn blog volgt, weet je dat ik dol ben op haver. Het is een vezelrijke graansoort dat lekker smaakt, waar ik een vol gevoel van krijg en waar ik mijn bouwstoffen uit haal.

IMG_0027De ingrediënten van donker meerzaden.

IMG_0031De voedingswaarde van donker meerzaden.

IMG_0033Dit is hoe de donker meerzaden boterham er uit ziet. Hij is kleiner dan een glutenvolle boterham. Je ziet de zonnebloempitten duidelijk zitten.

Wat ik van donker meerzaden vind
De boterham is flexibel, je kunt ´m goed buigen en hij is niet droog. Ik proef zonnebloempitten en de extra havervlokken. Dit broodje heeft een donkere en robuuste smaak en kauwt gemakkelijk. Ik vind ´m een klein beetje bitter. De korst is heel ok, niet te dik en niet te hard. De smaak van deze boterham vind ik niet heel erg lekker. Omdat ik al mijn hele leven glutenvrij eet, ben ik de smaak van glutenvol brood niet gewend. Ik ben glutenvrij brood gewend wat qua smaak weinig weg heeft van brood. Toch denk ik dat velen deze boterham kunnen waarderen, hij heeft veel smaak, hapt lekker weg en vult goed daarnaast bevat ie veel goede bouwstoffen.

IMG_0029De ingrediënten van licht meerzaden.

IMG_0030De voedingswaarde van licht meerzaden.

IMG_0032Dit is  hoe de licht meerzaden er uit ziet. Hierin zitten geen extra havervlokken en in plaats van zonnebloempitten sesamzaadjes.

Wat ik van licht meerzaden vind
De boterham is flexibel en je kunt ´m goed buigen. Hij is niet droog en makkelijk te kauwen. Ik vind deze boterham lijken op het haverbrood van Free Off. Het brood proeft zacht in mijn mond en ik proef de pitjes. De korst is dun en zacht, zelfs zachter dan die van de donker meerzaden. Ik vind de licht meer zaden qua smaak lekkerder, hij is minder bitter dan de donker meerzaden, ook vind ik sesamzaadjes erg lekker. De boterham heeft veel smaak, eet makkelijk weg en geeft een goed gevuld gevoel.

IMG_0034 Het verschil tussen licht- en donker meerzaden.

yam collage 2Ik proefde Yam op meerdere manieren en met verschillend beleg. Met (veel) hartig beleg vind ik het brood het beste smaken en mijn voorkeur gaat uit naar licht meerzaden. Als tosti brood vind ik Yam minder geschikt.

Eindoordeel
Yam is goed verkrijgbaar. Ik ben in Veenendaal twee keer naar Jumbo (Aller Erf) en één keer naar C1000 geweest en alle keren lag het brood er en had ik keuze uit beide smaken. De verpakking valt lekker op, je vindt het brood gemakkelijk tussen het glutenvolle brood. Yam is in een glutenvrije bakkerij gemaakt dus je hoeft niet bang te zijn voor kruisbesmetting. Dat het tussen het gewone brood ligt, vind ik super! Glutenvrij is eindelijk weg uit het verdomhoekje.

Over smaak valt te twisten. Ik liet dit brood in mijn omgeving proeven en zij vonden het op ‘gewoon brood’ lijken. Dit is goed, helaas ken ik die smaak niet en grijp ik toch naar mijn vertrouwde Semper brood (dat qua smaak niet veel op glutenvol brood lijkt). Toch vind ik het een doorbraak dat er nu dagvers glutenvrij brood in de supermarkt ligt. Dit is iets waar ik jaren geleden alleen maar van kon dromen. Als ik in Nederland op vakantie ga, hoef ik geen brood meer mee te slepen, maar koop ik Yam. Geen gedoe en lekker vers brood. Fantastisch vind ik dat!

In Yam zitten ontzettend veel goede bouwstoffen en dat vind ik top. Helaas is Yam vrij duur, 10 sneetjes voor €4,25 dat is ruimt 40 cent per snee… Kant-en-klaar glutenvrij is nou eenmaal duur, heb je dit er niet voor over dan zal je zelf moeten (blijven) bakken. Ik wil iedereen aanraden Yam te proberen. Ik geloof dat het voor velen een verademing is en dat zij de zoektocht naar lekker vers glutenvrij brood kunnen staken.

www.yamglutenvrij.nl

Heb jij Yam al geprobeerd en wat vind je er van?

Ook leuk om te lezen

26 Comments

 1. Marjon Marsyla

  Bij ons in Delfzijl/Appingedam was Yam al binnen 10 dagen weer uit de schappen van C1000. Het werd niet goed verkocht. Het heeft naar mijn idee gewoon geen kans gekregen. Terwijl dit lekker smaakvol brood is, die ook na een paar dagen nog lekker is.
  Ik heb nog niet bij Jumbo gekeken, dat ga ik eerdaags doen, want het voorraadje Yam die ik nog heb in kunnen slaan bij C1000 is bijna op.

  • Het kan aan mij liggen maar ik vond het brood echt niet lekker. Voor mij smaakt het naar karton. Ik eet het op vanwege de goede voedingsstoffen die erin zitten maar zal het zeker niet meer kopen

 2. Patricia

  Het brood is heerlijk! Helaas kreeg ik na een aantal dagen last van mijn buik hiervan. Waarschijnlijk door de haver. Helaas kan ik het daarom niet meer eten.

 3. Helemaal mee eens dat het een enorme doorbraak is!
  Ik ben er weg van omdat het dus juist op ‘echt’ brood lijkt haha! En volgens mij ben ik één van de weinigen die de donkere variant liever heeft.
  Leuk om je review nu ook te lezen! :)

 4. Wat een leuke review! En wat fijn dat je zulke duidelijke foto’s van de ingredienten hebt gemaakt, want ik schrik nogal van de hoeveelheid (verschillende) suikers die er in deze broden zitten… Ik blijf voorlopig dus wel zelf bakken!

 5. Ik vind dit brood heel te duur en niet lekker.Ik kocht het voor mijn zoontje en hij kreeg allergische reactie. Ik neb het ook gegeten en ik vind dat dit brood op gewone brood niet lijkt ((((

 6. Charlotte Broere

  hoi,

  het smaakt inderdaad naar gewoon brood. Mijn dochter van 2 heeft coeliakie maar ook een koemelkallergie èn is allergisch voor ei. Zij vind dit brood beduidend lekkerder dan het eigen gebakken brood. Mijn oudste van 4 mag alleen geen gluten, en haar maakt het allemaal niet zoveel uit. Ik (geen coeliakie) vind het lekker en inderdaad naar brood smaken, met 1 nadeel: het heeft een iets mindere nasmaak. Verder Niet droog! Makkelijk te snijden en valt niet uit elkaar. Bij ons zelfs 3 dagen mee gegaan zonder dat het droog proefde! (normaal vriezen wij in) Kortom: voor onze jongste, een uitkomst!

 7. Wij mijn dochter (12 jaar) en ik vinden het gele brood ontzettend lekker, zij schrijft sinds kort ook een blog, de glutenvrijetiener! en heeft deze week ook een stukje over het Yam brood geschreven. Zij vindt het super dat er nu vers brood te koop is. Wij vinden de gele variant lekker en de paarse niet. Wil je haar blog lezen kijk dan op: http://glutenvrijetiener.wordpress.com/ of ken je tieners die geen gluten mogen, leuk om onderling contact te krijgen. groetjes Kitty

 8. Aangezien ik pas een half jaar weet van mijn coeliakie, ben ik er heel blij mee. Eindelijk eens écht brood! Jammer genoeg valt het bij mij in de buurt tegen met de voorraad. Ik heb nu al meerdere keren gehad dat het in 2 winkels op was.

 9. Weet je hoe lang het eetbaar is? Of heb je de rest van het verse brood toch maar ingevroren?

  • Miss Glutenvrij

   Ik heb het ingevroren omdat ik niet elke dag brood eet. Maar het is zo’n 3 dagen eetbaar.

 10. Bij ons in de c1000 was het ook al binnen een week weg. Er was ook totaal geen aandacht aan besteed. Niemand wist dat het er was. Ik kan het nog wel bestellen bij de c1000 per 2 broden. Dat zou je dus nog kunnen proberen.

  • Miss Glutenvrij

   Omdat ik veel spam krijg, moet ik de reacties eerst goedkeuren voor ze op m’n site komen.

 11. O nu lukt t wel:-$..
  Mijn reactie was dat er maltodextrine gebruikt wordt, de fabrikant is niet verplicht te vermelden wat de herkomst hiervan is, als dit onder de wettelijke norm valt, grote kans dat dit van tarwe/gerst afkomstig is.

 12. Remi van Dongen

  Bedankt voor de tip, ik ga meteen proberen of onze jumbo op Rotterdam Zuid het verkoopt.

  Dat vieze AH glutenvrijbrood is niet te vreten (en valt in kruimels uit elkaar na een uur) waardoor ik al zeker een jaar geen enkel brood heb gegeten.

  Behalve die week dat ik schijt had aan m’n glutenvrije dieet, want van 1 of 2 witte boterhammen merk ik vaak niet zoveel, maar doe dat een week lang…., toen ben ik helaas wel in het ziekenhuis beland, nog nooit zo veel pijn gehad, bijna dood, dus dat was geen goed plan.

  Ik heb zelf coeliakie, al ben ik niet altijd even voorzichtig met mijn dieet. Ik weet het ook nog niet zo lang, altijd gluten gegeten maar een allergie bouw je op… Ik weet het nu al 10 jaar, maar de laatste 2 jaar kan ik echt geen gluten meer verdragen…

  Ik ben niet zo bang voor een (hele) kleine hoeveelheid gluten. Zoals een paar croutons in de cupasoup. (Al merk ik zelfs dat, vrij heftig gezien de kleine hoeveelheid) Toch heb ik vaak schijt aan zo’n kleine hoeveelheid en eet ik het toch. (Is niet zo slim van me)

  Toch ik ben er nu voorzichtiger mee, ik kan er gewoon niet tegen Gluten, voor mij blijft het een vergif.

  Ik mis brood echt, laatst in Duitsland onderweg een heerlijke croissant gegeten, maar kreeg er (natuurlijk) direct veel last van. (Meer dan ik had verwacht zelfs)

  Blijft klote ik vind alles met gluten zo lekker, maar ik moet doen alsof het drugs is, niet te veel en niet te vaak, liever helemaal niet….

  Hoop dat ze dat brood hebben want ik vind een boterham met een gebakken eitje wel erg lekker.

  Wat ik wel jammer vind is dat glutenvrij brood direct zo duur is… Zou het altijd kopen als ze het overal altijd hadden voor een normale broodprijs.

  Bovendien zijn gluten slecht voor iedereen (ook als je niet allergisch bent het is de oorzaak van alle welvaartsziekten), dus we kunnen beter allemaal gluten vrij gaan…

  Hoop dat ze in de toekomst door gen-technieken glutenvrije granen kunnen kweken. Dat zou beter zijn voor iedereen. (Mensen zijn geen koeien en gras is gewoon niet voor ons)

  Remi

 13. Hoi Harmke,

  Dit Yambrood smaakt inderdaad best naar gewoon brood. Lekker dus (vind ik). Ik heb contact gehad met Yam en gevraagd of ze ook een lekker zacht bolletje kunnen maken. Dat mis ik nl. enorm en dat van Scharr is me te zoet. Overigens las ik dat er in Scharrbrood abnormaal veel zout zit en dat het pct. niet vermeld hoeft te worden op de verpakking. Daar schrok ik van. Denk je gezond te doen, zit er veel te veel zout in. Maar terug naar Yam. Ik kreeg als antwoord dat ze met meer broodzaken bezig zijn en dat ik de schappen goed in de gaten moet houden. Dus wie weet binnenkort een zacht bolletje in het weekend voor m’n kroketje. Hoop dat het lekker zal zijn. Dan stop ik met zelf bakken, want dit Yambrood is toch net wat lekkerder dan het haverbrood wat ik nu bak.

  • Miss Glutenvrij

   Wat een goed idee, een lekker zacht bolletje lijkt mij ook fijn :).

 14. Jacqueline

  Hoi,

  Wat een leuke site heb je!
  Heb vorige week te horen gekregen dat ik coeliakie heb en mijn eetpatroon dus flink moet gaan aanpassen (op mijn 34e!). Ik was altijd dol op brood, pannekoeken, koekjes, enz. en het liefst zo volkoren mogelijk. Dit kan dus niet meer, dat is even een omschakeling. Wellicht zullen mijn klachten verdwijnen door glutenvrij te eten.Trouwens na mijn zwangerschap zijn de klachten pas echt vervelend gaan worden.
  M.b.v. deze site heb ik het gevoel dat er heel veel mogelijk is, erg leuk!

 15. Beste Harmke,

  Ik weet niet hoe ik je een tip moet geven maar omdat het over Yam brood gaat doe ik het maar even via deze weg.

  Yam is namelijk genomineerd voor de goede voeding jaarprijs 2014. Ik vind het geweldig dat er weer aandacht is voor glutenvrij en zeker in combinatie met goede voeding.

  Misschien kun jij hier ook wat over zeggen zodat er nog meer mensen van op de hoogte zijn en Glutenvrij weer positief onder de aandacht komt bij fabrikanten en producten?

  Je kunt meer informatie vinden op

  http://www.voedingnu.nl/bijeenkomsten/2014_jaarprijs-goede-voeding/genomineerden.230203.lynkx

 16. laatst heb ik Genius brood gekocht bij de jumbo heerlijk brood wie heeft het ook gegeten?

 17. Vraagje : kun je dit brood dan ook invriezen en is het dan ook nog lekker. Ik heb sins april gluten intolerantie. Nu maak ik een soort beschuit met exta vezels,want ik vibd het brood echt nietbte eten. maar snak nog wel eens naar een tosti bv. Ben nog wel op zoek naar een recept met maismeel. Dat eens proberen.

  Bvd ellis

 18. Pingback: ‘Ik ben blij dat de voedselbank bestaat, maar voor mensen met coeliakie is het een crime’ | www.MissGlutenvrij.nl

 19. Ik eet het brood sinds kort. Eigenlijk meer omdat ik steeds zo’n buikpijn had en er steeds maar niets mee gedaan werd. Nu sinds 2 weken glutenvrij brood aan het eten en al 1,5 week geen buikpijn! jeej. Buiten dit vindt ik het brood erg lekker. (ik ben misschien een uitzondering, maar ik vind de paarse variant ook erg lekker !) Overigens hebben ze bij ons bij de winkel ook de bolletjes. Ik vind ze wel lekker maar mis toch echt mijn witte bolletjes en dan vooral het luchtige ervan.. ze zijn heel erg dicht van structuur, wel een voordeel is dat ik na 1 bolletje ook echt genoeg heb gehad. Ik zag op de site dat er ook een Bruin brood/ en desembrood komt !
  De rozijnen heb ik nog niet geprobeerd.
  Maar voor mij voorlopig geen gewoon brood meer. want geen buikpijn is toch wel erg lekker !

 20. Pingback: Koningsontbijt voor glutenvrije kinderen - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.