Marijke in Australië

IMGP0232Marijke heeft sinds haar twaalfde coeliakie. Op dit moment is zij voor stage in Brisbane, Australië. In dit artikel vertelt zij over haar leven in dit prachtige land en de zoektocht naar lekker en betaalbaar glutenvrij eten. 

Eind feburari ontving ik deze enthousiaste mail van Marijke:

Hai, ik volg je al een tijdje via Facebook en vind het top wat je doet!

Ik woon voor zes maanden in Brisbane, Australië. Ik ga hier mijn projectstage doen in Food Technology en zal me bezighouden met een onderzoek naar voedingsvezels.

Ik raad je zeker aan om hier ooit heen te gaan. Qua glutenvrij is Australië goed bezig. In de supermarkten kan je gewoon glutenvrij brood kopen, het ligt zelfs niet in de dieetstelling maar in het broodschap. Een van de merken is Helga’s, een brood kost zo’n zes dollar (omgerekend zo’n vier euro) per brood (15 sneetjes). Deze broden zijn zoveel lekkerder dan in Nederland, ze hebben verschillende soorten: Lijnzaad/meergranen/zonnepitten en het is heel zacht. Ik sta er elke keer weer versteld van hoe lekker en voedzaam dit brood is. 

Ook hier is het natuurlijk speuren en etiketten lezen, maar tot nu toe gaat dat goed. Fastfood heb ik nog niet gegeten, behalve patat, maar hier zal ik zeker naar op zoek gaan. Ook moeten er bakkers zijn die glutenvrije broodjes en andere lekkernijen verkopen die je warm kan opeten.

Ik wilde je dit vertellen omdat jij ook zoveel deelt met iedereen.

Ik ga kangaroos spotten!

Groetjes Marijke

Het is een wens van mij om ooit Australië te bezoeken. Ik vroeg Marijke of zij het leuk zou vinden een gastblog te schrijven. Dat wilde ze. In dit artikel haar eerste (glutenvrije) avonturen:

koala pic

IMGP0186

IMGP0187

Hi there!

Ik ben Marijke, 22 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Erica, een dorpje in Drenthe. Sinds mijn 12/13e weet ik dat ik coeliakie heb. Nog nooit ben ik blij geweest met een ‘ziekte’, maar eindelijk ging mijn buikpijn over en was ik niet meer zo moe.  Sinds september 2010 woon ik in Leeuwarden en volg ik de studie Voedingsmiddelentechnologie. Op dit moment ben ik bezig met mijn projectstage.

Ik had er nooit echt over nagedacht om in het buitenland stage te gaan lopen. Dat is eng en mijn Engels is niet goed genoeg, dacht ik. Het afgelopen jaar begon er toch iets te kriebelen. Waarom zou ik niet naar het buitenland kunnen en  al die anderen wel? Ik bedacht een plan en nu zit ik vanaf half februari voor zes maanden in Australië. Ik loop vijf maanden stage bij CNAFS, het onderzoekscentrum van de University of Queensland. Ik zal me bezighouden met een onderzoek naar Sorghum (een voedingsvezel).

IMGP0145

IMGP0202Kangoeroes knuffelen
Ondertussen heb ik al een aantal dingen gezien in Brisbane, want voordat ik aan mijn stage begon, had ik anderhalve week vakantie. Ik ging winkelen in Brisbane City, kangoeroes knuffelen in Lone Pine, hangen in de Botanic Garden, zonnetje pakken in South Bank, de Mount Choot-Tha beklimmen, met de ferry over Brisbane River en naar de Gold Coast voor het strandgevoel.

Omdat ik student ben ga ik, wanneer het enigszins kan, voor de goedkoopste weg. Dit is ondertussen in Nederland niet meer een probleem, ik weet welk potje of zakje ik waar moet halen. Hier in Australië moet ik deze koopjes nog ontdekken. Vijf minuten van mijn huis zit een gigantisch overdekt winkelcentrum. In supermarkt Woolworths vind ik veel fijne glutenvrije producten. Het glutenvrije brood van Helga’s en Country Life, allebei verkrijgbaar in meerdere soorten, is erg lekker.

Er zijn hier veel  glutenvrije huismerk producten te koop en er wordt duidelijk aangegeven of een product glutenvrij is d.m.v. een logo bijvoorbeeld. De cornflakes bevatten 0,0 % tarwe, het huismerk ‘Chicken tonight’ vond ik in twee glutenvrije varianten, ik vond fijne glutenvrije pastasaus zonder bindmiddelen  en een tussendoorsoepje zoals Souperieur van Cup-A-Soup in Nederland. Ook hier wordt de voor mij vertrouwde pasta van Sam Mills verkocht en ik vond heerlijke glutenvrije toetjes van Danone, tortilla chips, chocola en lekkere vleessnacks zonder gluten.

IMG-20140308-WA0007

IMGP0135BBQ
Ik was uitgenodigd voor een barbecue bij mijn supervisor thuis. Hier zie ik toch altijd een beetje tegen op. Ik had nog even snel gezegd dat ik glutenvrij moet eten en nam knoflooksaus, tomaatjes en een fles rode wijn mee. Er waren salades met mango en avocado en verse kruiden, bonen met allerlei groenten en verschillende soorten fruit. Er werden maïskolven geroosterd en garnalen stonden klaar. Eigenlijk kwam er weinig vlees aan te pas, ik heb lekker gegeten en het was hartstikke gezellig.

De volgende keer zal ik meer vertellen over wat ik allemaal tegenkom en meemaak. Dan zal ik ook schrijven wat ik op de universiteit eet tijdens de lunch, want mijn eigen boterhammetje kan thuis blijven!

G’day!

Marijke

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Anoeska Stavleu

    Wat een leuke weblog van Marijke .Ik heb het met plezier gelezen.

  2. Echt super leuk om te lezen. En ook super om te weten dat je met onze ziekte heel ver kan komen. En dat er overal een oplossing voor is. Ik kan niet wachten tot je volgende blog. liefs!

  3. Pingback: Marijke in Australië #3 | Miss Glutenvrij

Comments are closed.