Glutenvrij genieten in Groningen

Al jaren kom ik in de stad Groningen. Mijn nicht ging hier voor haar studie op kamers en ze is er niet meer weggegaan. Van haar oud-huisgenootje Sanne kreeg ik een super leuk berichtje. Sanne heeft coeliake en door de jaren heen heeft zij alle fijne glutenvrije zaken in haar stad ontdekt. Ze deelt ze graag met jullie

Sanne maakte een kaart waarop ze alle glutenvrije eetgelegenheden in Groningen met cijfers aangeeft, daarbij schreef ze haar persoonlijke ervaring met deze ‘glutenvrije hotspot’. Dit was haar berichtje aan mij:

Het lijkt me leuk dat iedereen die al een aantal jaren in een stad woont, zijn of haar persoonlijk bij elkaar gespaarde glutenvrije tenten deelt, zodat wanneer je als ‘toerist’ naar een stad gaat, je gebruik kan maken van de kennis waar andere coeliaken (:P) jarenlang over hebben gespaard. Zodat je bij een weekendje weg zorgeloos van pizza, taartjes en andere dingen kan genieten omdat je de ‘inside information’ van een inwoner hebt. Livaad is misschien wel een beetje vergelijkbaar; maar een plattegrond met persoonlijke ervaringen en ‘tips’ hoe je dingen gedaan moet krijgen is veel leuker. Ik heb hier mijn versie gemaakt van de stad Groningen.

Een fantastisch idee vind ik! Zoals ze zelf al schrijft is deze kaart met inside informatie perfect voor toeristen en dagjesmensen. Kijk mee naar 28 fantastische tips van Sanne.

Groningen plattegrondKlik op de kaart voor een grote pdf versie ervan.

x = natuurwinkel met glutenvrije producten.

1. Cafetaria Sim: Bakt patat apart, heeft ook glutenvrije mayonaise als je er naar vraagt.

2. Elmers: Leuk lunch-/ koffietentje dat op aanvraag glutenvrije high tea’s verzorgt. Als je geluk hebt en ernaar vraagt hebben ze soms nog een zelfgemaakte taartpunt in de vriezer liggen.

3. De Minnaar: Een leuk verstopt café in de Kleine Rozenstraat waar je met een gerust hart nacho’s en chilisaus kunt bestellen.

4. Blabla: Dit vegetarische restaurant heeft heerlijk eten. Vraag de eigenaar naar de glutenvrije mogelijkheden. Soms is zelfs taart als dessert mogelijk.

5. Goudheerlijk: Fantastisch lunchzaakje met biologische producten. De quinoasalade is heel goed, de glutenvrije pasta ook en de eigenaar maakt regelmatig een taart van amandelmeel. Er zijn glutenvrije kook- en bakboeken te koop en achterin de winkel liggen voor de verkoop heerlijke (wel prijzige) worsten zonder bindmiddel of andere rotzooi.

6. Soepwinkel: Vraag naar de glutenvrije soepen. Van de vijf à zes soepen die ze in huis hebben, zijn er altijd wel een paar glutenvrij. Helaas wordt er alleen spelt- of tarwebrood verkocht, maar een grote kop soep alleen vult ook prima.

7. Bagels & Beans: Net als in andere (grotere) steden is er een glutenvrije bagel verkrijgbaar; de eigenaar weet welk beleg mogelijk is.

ugly duck

8. Ugly Duck: De glutenvrije lunchbroodjes zijn goddelijk! Je zou haast denken dat het gewoon brood is. Ook prettig: De glutenvrije broodjes zijn even duur (€5,70) als de glutenvolle. Vraag naar de glutenvrije menukaart. Diner vind ik een beetje tegenvallen, maar dat komt vooral omdat ik het jammer vind dat ze geen patat/ aardappeltjes apart (willen?) bakken.

Update: Ester Gerding van Ugly Duck mailde februari 2016 het volgende: Ik vroeg mij af of er nog een editie 2016 komt. Wij hebben namelijk de menukaart uitgebreid met glutenvrij friet, mayo en kroketten. En nog veel meer gerechten die we al glutenvrij bereiden.

9. De Kosterij: Dit fijne terras heeft in de zomer ‘standaard’ schuimgebakjes in huis. Persoonlijk komen ze me de strot uit, maar mocht je hier zijn dan hoef je niet te verhongeren ;).

10. ‘t Feithhuis: Lekkere salades met (iets minder lekker) glutenvrij brood. Voor de gezellige tuin en goede wijn ga ik hier graag heen. Meestal zeur ik of de broodjes misschien in een pannetje mogen worden geroosterd.

11. De Vlaming: Middenin de uitgaansstraat van Groningen, zit een patatzaak die ‘s avonds en ‘s nachts open is. Vraag naar de Vlaamse mayonaise en zelfs de kruiden op de friet zijn glutenvrij, dit heb ik gecheckt.

het-concerthuis

12. Het Concerthuis: Dit is mijn lievelingszaak (ik werk er zelf ;)). Hier heb je keuze uit allerlei kleine porties eten: De quinoa salade is een aanrader. Elke zondag is er tijdens de ‘Brakke Brunch’ ook glutenvrij brood. Vrijdagavond is er life muziek en lekkere wijn.

13. Cappadocie: Dit is een soort shoarmatent waar de patat en mayonaise glutenvrij zijn. Ze zijn alleen ‘s avonds en ‘s nachts open, ideaal dus voor na het stappen.

14. Cafetaria A-weg: Snackbar met glutenvrije friet, helaas geen mayonaise, curry kan wel.

15. Spices: Dit Indiaas restaurant heeft heerlijke (gezonde) glutenvrije gerechten. Ook de pappadums vooraf mogen, inclusief dipsaus (vraag hiernaar i.p.v. naan). De eigenaar gebruikt alleen groente als bindmiddel, dus dit is coeliakie paradise. Ook het dessert ijs is glutenvrij. Vraag er alleen niet té veel over, want dan komt zijn vrouw de hele avond aan je tafel vertellen hoe ‘gloetflai’ alles is.

16. Koffie en Lunchlokaal: Hier verkopen ze een glutenvrije dadel-noten-taart die ik persoonlijk niet heel lekker vind. Ook hebben ze brood dat voor de norm glutenvrij is. Ik kan hier niet tegen, dus dit kan je alleen eten als je niet super gevoelig bent.

fishmarket

17. Fishmarket: Erg mooie schone viszaak waar je glutenvrije sushi kan eten. Vraag naar de eigenaar (Jorrit, wiens zoontje zelf coeliakie heeft) en hij maakt een pakketje voor je. Ze staan ook op thuisbezorgd.nl, als je er dan ‘Jorrit glutenvrij’ bij zet, komt het ook goed.

18. Sumo: Deze all you can eat sushi zaak op de vismarkt heeft een aparte glutenvrije bestellijst. Ik vind de gerechtjes soms wat saai omdat ze meestal zonder saus zijn.

19. Hock Sieng: Dit rustige en nette Vietnamees restaurant heeft verstand van gluten. Ik neem vaak de php (soep) en de loempia’s van rijstvellen zijn niet gefrituurd ook erg lekker.

20. Four Roses: Vraag de bediening van dit Mexicaanse restaurant wat wel en niet mag; ik vind het hier altijd erg gezellig en ben gek op de ‘nachos todos’ met guacamole. Het is hier niet duur.

21. Kult: Leuk café in de Steenstraat waar het nog tot laat doorgaat, de nacho’s en chilisaus zijn glutenvrij.

22. Toscana: Deze ijssalon zit enigszins verstopt, maar hier kun je (in een bakje) bijna alle smaken ijs kiezen, zelfs de notensmaken. Alleen de koekachtige smaken en limoncello mogen niet. Vraag wel even naar een aparte schep.

23. Toscana: Ook in de geliefde Folkingestraat zit deze ijssalon. Hier is het wat drukker, maar gelden dezelfde regels als in de Steenstraat. Als je ‘glutenvrij’ zegt pakt de eigenaar uit zichzelf een schone schep.

toet

24. Toet: Op de hoek van de Folkinge en het gedempte Zuiderdiep zit de absolute glutenvrije hemel. Eigenaresse Johanna heeft zelf coeliakie en maakt daarom het grootste deel van haar taartjes glutenvrij. Brownies, carrotcake, bananenbrood, alles is zo lekker! Je kan afhalen of een kopje koffie drinken. Glutenvrije high tea is mogelijk op aanvraag en je kunt je inschrijven voor het 7-toetjes en taartjes- gangen diner. Toet is echt een aanrader!

25. De Oude Brandweer: Hier kun je glutenvrij dineren, ze hebben een aparte allergiekaart. Ik vind hun broodjes met tapenade (voor bij de borrel) erg lekker, heel luchtig.

26. Costa Viola: Het lieve Italiaanse mannetje dat deze pizzeria runt, krijgt het voor elkaar heerlijke dunne pizzabodems te maken zonder gluten. Volgens mij kennen weinig mensen deze tent, maar het is echt een aanrader. Het interieur is wat gedateerd, maar de pizza’s en lasagne zijn super lekker.
Update 2017: Janet mailde me dat Costa Viola geen pizza’s meer verkoopt, alleen nog glutenvrije pasta’s.

27. Eetcafé Schuitendiep: Dit is mijn favoriete restaurant voor speciale gelegenheden. Hier kun je onbezorgd glutenvrij genieten, alles wordt aangepast, zelfs de amuses. Elke hap is een feestje. Het eten is wat duurder, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is prima, echt genieten.

28. Mr. Mofongo: Dit is één van mijn favoriete plekjes in Groningen om te lunchen of dineren. De zaak is heel mooi en groot, maar toch gezellig, ze hebben een cocktailbar boven. De rode wijnen zijn erg goed en ik raad de glutenvrije pasta pesto aan, ook de geitenkaassalade, waar ze soms glutenvrij brood bij serveren, is erg lekker. In de zomer is het terras ook erg gezellig.

Wauw! Super bedankt Sanne voor deze fijne informatie, ik krijg er trek van. Ik heb er een lijst met fijne glutenvrije zaken bij waar ik graag heen ga als ik weer in Groningen ben.

Heb jij ook een soortgelijke plattegrond of een lijstje met fijne glutenvrije zaken bij jou in de buurt of je favoriete stad? Deel ze met me dan zet ik jouw tips online zodat we er allemaal wat aan hebben. Je mag dit mailen naar: info@missglutenvrij.nl.

Ook leuk om te lezen

33 Comments

 1. Leuk idee zo,n bericht.
  Wie weet eet gelegenheden in Den Bosch
  Alvast bedankt
  Erna

 2. Wat een fijn bericht zeg! Vrienden van mij wonen ook in groningen op kamers en als ik daar kom eten is het toch altijd lastig omdat groningen voor mij onbekend glutenvrij terrein is. Dankjewel ;) Ik kan nu wat gaat vertellen over mijn woonplaats Wolvega, maar daar heb je vrij weinig aan ;-)

 3. Wat goed dit zeg! Wie kent eettentjes in Amsterdam?

 4. Wat een geweldig overzicht! Helaas kom ik nooit in Groningen ;). Over Nijmegen kan ik al wel een en ander vertellen, maar nog niet zo veel als hierboven. Ik zal eerst nog eens wat restaurantjes proberen :).

 5. Vanavond bij costa viola gegeten, lekker, leuk, klein en sfeervol. Bediening goed,service super. En ik heb geen buikpijn.zo blij met de tipsvoor glutenvrij uiteten.

 6. Wat geweldig dit overzicht, ga morgen met dochter met coeliakie naar de stad(groningen dus) en zocht wat op internet om met haar te gaan eten,ga zeker wat uit proberen super bedankt!

  groetjes Judith

 7. Heidi Van bel

  Gisteren na een dagje Groningen een bezoekje gebracht aan Costa Viola. Lekker glutenvrij spaghetti gegeten. Dank je wel voor de tip!

 8. ik ben ook bij Costa geweest.idd lekkere pizza gehad.ook al bij ugly duck geluncht. was heerlijk.stond gister in een lange rij bij cafetaria sim en toen ik aan de beurt was keek de man mij vreemd aan.vlgs hem had hij geen gv friet.helaas. dat schuimgebakje hebben ze ook bij bommen berend. hmmm.ik heb dus al het een en ander getest.top zo’n verslag.en bij las cubanitas tapas hebben ook een alergenen kaart.

 9. Heel erg bedankt voor dit overzicht. Ik woon al jaren in Groningen maar eet nog niet zo lang glutenvrij.
  Nog een paar tips van een bierliefhebber;
  de Smederij: Gezellig eetcafé. Al zeker 10 keer hier zonder problemen gegeten én 3 soorten glutenvrij bier!
  Hotel/restaurant/brasserie de Prinsenhof: prachtige tent met Franse chefkok waar het ook altijd nog goed gegaan is.
  Concerthuis: hier tevens glutenvrij bier. Geen ervaringen met eten hier.
  De Toeter: glutenvrij bier. Geen ervaringen met eten hier.
  De Pintelier: glutenvrij bier. Geen ervaringen met eten hier.
  Eetcafé ‘t Koetshuys: glutenvrij bier: Geen ervaringen met eten hier.

 10. Op zo’n uitgebreid overzicht mag mijn favoriete glutenbewsute zaak dan ook echt niet ontbreken: eetcafé het Koetshuys! Iets verder vanuit het stadscentrum, maar met een aparte allergiekaart, heerlijke glutenvrije broodjes en glutenvrije biertjes. Aanrader!

  • Miss Glutenvrij

   Wat leuk dat je ook glutenvrij bier verkoopt! Als ik weer eens in Groningen ben, zal ik aan jouw zaak denken :).

 11. Pingback: Groningen = glutenfree | BlueGlu10

 12. Pingback: Groningen = glutenvrij | BlueGlu10

 13. Restaurant pizzeria costa viola in groningen is een aanrader qua glutenvrij pizza en pasta. Ook huisgemaakte glutenvrij desert. Ik heb nog nooit zo een lekkere pizza gegeten als in Viola.

  Een aanrader

 14. Restaurant pizzeria costa viola in groningen is een aanrader qua glutenvrij pizza en pasta. Ook huisgemaakte glutenvrij desert. Ik heb nog nooit zo een lekkere pizza gegeten als in Viola.

  Een aanrader

  Groetjes, Petra

 15. nog ff een update. al vaker cubanitas geprobeerd. en elke keer ging het mis. het is daar vaak te druk en te chaotisch. cafetaria friet van piet heeft nu ook glutenvrije friet , kroket en kipfingers en mayo. en bij sumo vismarkt ben ik al vaak geweest. hier gaat het goed.bij huize maas in groningen op de vismarkt neem ik altijd een burger zonder friet en brood en extra groente dat gaat ook altijd goed.en concerthuis is ook top

  • Miss Glutenvrij

   Dank je wel voor je update. Jammer van Cubanita. Sumo is t bij een keer helemaal fout gegaan, Concerthuis is zeker top!

 16. Pingback: Glutenvrije adressen Arnhem | Miss Glutenvrij

 17. Pingback: Eetdagboek: Mei 2015 | Miss Glutenvrij

 18. Heerlijk gegeten bij Ugly Duck. En bij Toet genoten van het glutenvrije gebak :)
  Bedankt voor je lijstje. Bijzonder handig.

 19. Pingback: Glutenvrij vakantie! | Ik ben glutenvrij

 20. Geïnspireerd door deze blog en de vraag naar glutenvrije eet gelegenheden in andere steden heb ik een gluten-vrije wereldkaart gemaakt waar al mijn ervaringen op staan (en aantal van mijn zus). Ik heb de mazzel dat ik o.a. voor studie en (vrijwillegers) werk veel mag reizen en daardoor al flink wat steden / landen bezocht heb.

  Misschien hebben anderen er ook wat aan?
  Hier de link naar de blog: https://wordpress.com/post/74022319/396/

 21. Petra Schoeman

  Ik heb vandaag heerlijk gegeten in eetcafe Ugly Duck in Groningen! Een hele goede aanrader van Sanne!

  • Super! Ik hoorde van de eigenaresse dat ze nu de keuken verbouwd hebben en daarom ook ‘s avonds aan onze wensen kunnen voldoen :) friet etc. Te gek hoor.

 22. Super deze info… weet zelf veel over Groningen, maar morgen ga ik met mijn zusje heen die gluten allergie heeft dan is het toch fijn te weten welke tenten ook lekker voor haar zijn om te lunchen.

 23. Hoi hoi,
  Leuk nieuwtje! Gister bij de ugly duck wezen eten en inmiddels hebben ze een aparte frituur voor glutenvrije frietjes! Jippie :)

 24. Christiaan

  Geweldig overzicht zeg! Top!

  Nu net klaar met smullen bij nr 24 Toet, en straks door naar de Italianen van nummer 26. Érg fijn! Komt er cq is er ook zo’n lijst van Haarlem?
  Groeten,
  Christiaan

 25. Arlette Lemmens

  Wij zijn 2 vriendinnen die het Pieterpad lopen, en zijn op 13/9 in Groningen. We logeren wel ver van het centrum, namelijk aan de Hoornsedijk.
  Weet u soms geen lekker adresje daar in de buurt, waar mijn vriendin veilig glutenvrij zou kunnen eten die avond?
  Alvast bedankt

 26. Ik heb ook goede ervaringen bij Croissanterie Pigalle in de Stoeldraaierstraat. Hier kun je alles op de kaart op gluten vrij brood krijgen. Misschien nog een leuke toevoeging voor de lijst ;).

 27. Pingback: Eetdagboek: Augustus 2016 - MissGlutenvrij.nl

 28. Pingback: De 10 best gelezen artikelen van 2017 - Miss Glutenvrij

 29. Kitty Stolk

  Bij Ugly Duck gegeten met mn dochter van 15 jaar die gv eet. Het was echt supergoed. Er was een aparte glutenvrije lunchkaart en vriendelijke befiening. Lekkere broodjes en ook een warme hap was gv te krijgen. Echt een aanrader!!

Comments are closed.