Marijke in Australië #2

donutMarijke heeft sinds haar twaalfde coeliakie. Op dit moment is zij voor stage in Brisbane, Australië. In ‘Marijke in Australië’ vertelt zij over haar leven in dit prachtige land en de zoektocht naar lekker en betaalbaar glutenvrij eten. 

Klik hier om te lezen wie Marijke is.

Hi there!

Het is hier nu herfst. De avonden worden wat kouder, maar overdag is het nog altijd zo’n 30 graden. Mij hoor je niet klagen.

Ik ben net terug van een paar dagen strand, zee en relaxen. Omdat ik twee dagen extra vrij was, kon ik tussen de drukte en stress door even genieten van dit heerlijke land. Samen met Dorrain, mijn vriendin uit Singapore, genoot ik van onze eigen ‘Easter Beachtrip’.

Vrijdag stapten we in de auto naar Rainbow Beach. Door files kwamen we hier pas laat aan, maar we hebben toch nog kunnen genieten van de zon. De volgende dag reden we naar Tin Can, waar we een markt bezochten en van het uitzicht genoten. In dit kleine plaatsje voeren ze ’s ochtends de dolfijnen. Dit wilden wij ook! Zondagochtend in alle vroegte maakten wij deze ‘meisjesdroom’ waar. Hierna reden we naar Noosa, een zeer bekende plek waar het erg druk was. We bezochten weer een markt en ploften uiteindelijk neer op het strand. Na drie fijne dagen reden we zondagmiddag voldaan naar huis.

2014-04-19 09.59.45

IMGP0354

IMGP0407

Varkens en sorghum
Mijn stage loopt nu op volle toeren. In het begin heb ik me voornamelijk ingelezen in literatuur en deed ik introducties zodat ik overal in het gebouw, waar ik zijn moet, ook naar binnen mag. Veiligheid is op deze universiteit prioriteit nummer één. Ik ben betrokken bij twee projecten zodat ik altijd bezig kan zijn met één en het geen eentonige stage wordt. Een van de projecten heeft als doelstelling: ‘het onderzoeken van de invloed van oplosbare vezels aan bloedsuikers en hormonen op de spijsvertering in het varken’. Kort gezegd doen we experimenten met varkens waarbij bloed wordt afgenomen dat wordt onderzocht op onder andere specifieke hormonen.

Tijdens mijn andere project houd ik me bezig met het onderzoeken van voeding- en gezondheidswaarde in sorghum (een graansoort zoals tarwe, rijst, maïs enz,).  Sorghum blijkt vele anti-oxidanten te bevatten en waarschijnlijk zeer gezond te zijn voor de mens. En het bevat geen gluten!

IMG-20140403-WA0017

Check mijn prachtige werkpak!

Eten op de uni
Met mijn appeltje en een goed ontbijt kom ik de dag op de universiteit natuurlijk niet door. Omdat deze uni bijna een dorp is, kan je er veel verschillende soorten eten kopen. Samen met een paar andere studenten lunch ik bijna elke dag op de universiteit. Als lunch kan ik nemen: sushi, rijst met groenten/vlees, salades, belegde sandwiches, friet en pizza. Dit is allemaal glutenvrij. Ik eet voornamelijk rijst met groenten /vlees en sushi. De pizza heb ik op een avond gegeten en vond ik erg lekker.  Mijn vrienden vonden ‘m minder lekker: nogal krokant en korrelig, maar ik vond hem heerlijk. In tijden at ik zo’n lekkere pizza.

Fastfood zit er tot nu toe nog niet echt in. Soms een patatje, maar die snack erbij wordt ‘m niet. Ze hebben hier voornamelijk KFC’s en Hungry Jack’s. Bij deze fastfoodketens verkopen ze allerlei varianten hamburgers, maar geen glutenvrije. Wel zou ik een pizza bij Domino’s kunnen bestellen, dit heb ik nog niet gedaan. De McDonalds is hetzelfde als in Nederland, maar over een glutenvrije hamburger heb ik nog niks gelezen of gehoord.

Glutenvrije donut
Een paar weken geleden bezocht ik met een paar vrienden de Hamilton Street Market. Een avondmarkt waar je veel verschillende soorten eten kan kopen in kleine porties. Het was onwijs lekker en het zag er allemaal super gezellig uit. Hier heb ik voor het eerst in mijn leven een donut gegeten, en wat ie lekker. Ik had er graag tien mee naar huis genomen, maar ik heb me ingehouden en het bij één gelaten.

11869_10152297749007118_483902747_n

Glutenvrije donut!

Samen met Dorrain bezocht ik een Vintage markt.  Daar dronken we thee en ja hoor, tussen de gebakjes was er één glutenvrije variant:  een heerlijke warm, luchtige cakeje met sinaasappelsmurrie binnenin. We sloten de dag af door bij de Koreaan te gaan eten. Hier aten we hotpot, een grote pan met kruidig mengsel waarin je groenten en vlees gaar laat koken. Als toetje at ik glutenvrije chocoladetaart bij een koffietentje verderop. Mijn buik kon echt niet meer.

IMG-20140322-WA0010

Thee en een warm glutenvrij cakeje.

In mijn weekenden vocht ik met de golven van Sunshine Coast, lag ik languit in het zand van South Bank en bbq-de ik met mijn huisgenoten. Ook maakte ik de afgelopen tijd enkele feesten en gezellige avonden mee en leerde ik veel nieuwe mensen kennen. Omdat ik op een grote, bekende universiteit stage loop, kom ik in aanraking met mensen uit allerlei verschillende culturen.

10155840_10151981676351143_5287676028940013508_n

1947706_669036589822733_215679397_n

Volgend weekend ga ik kamperen in Byron Bay en heb ik wegens een feestdag weer een extra dag vrij. Ik probeer nu het nog lekker weer is, hier optimaal van te genieten en hoe kan dat beter dan op het strand.

Cheers,

Marijke

Klik hier voor de vorige ‘Marijke in Australië’.

Ook leuk om te lezen

4 Comments

  1. Helma Warnders

    Ik lees het al. Het is een drama om helemaal daar in het verre zuiden te zitten :-) Wat maak je veel mee zeg! En natuurlijk ook veel op glutenvrij gebied. Zo zie je maar weer dat je toch best veel mag hebben en er soms van die kleine geluk momentjes zijn dat er iets speciaals is. Neem die donut en dat gebakje…jammie! Misschien nog proberen wat recepten te ronselen?
    Nog heel veel plezier en we horen graag weer van je.

  2. Pingback: Marijke in Australië #3 | Miss Glutenvrij

Geef een reactie