Glutenvrij daten

Het is weer de 15e van de maand en dan blog ik samen met andere glutenvrije bloggers over hetzelfde onderwerp. Deze keer: ‘glutenvrij daten’.  

‘Glutenvrij daten’, wat is dat eigenlijk? Date je dan specifiek met iemand die net als jij ook glutenvrij eet of is ‘glutenvrij daten’ iets wat je sowieso doet als je glutenvrij bent? Je glutenvrije dieet gaat immers altijd mee op date. Inmiddels hebben mijn vriend en ik ruim drie jaar een relatie. Hij weet niet beter dan dat ik glutenvrij ben.

Tijdens onze eerste date nam mijn vriend me mee naar een restaurant bij ons in de buurt. Het onderwerp ‘glutenvrij’ was helemaal nieuw voor hem, dus hij had wat zitten Googlen en las van alles waardoor hij extra bezorgd om mij werd. Ik heb hem kunnen overtuigen dat ik echt niet dood neerval als ik gluten binnenkrijg. We hadden een hele leuke avond en inmiddels zijn we  3,5 jaar verder. Iedere keer als wij ‘een date’ hebben, staat dit wel een beetje in het teken van mijn glutenvrije dieet.

 ‘Als jij niets kan eten, dan ik ook niet!’ 
Toen wij een weekend weg waren naar Parijs en bleek dat ik  niets kon bestellen bij McDonald’s cancelde mijn vriend zijn bestelling en trok me mee naar buiten. ‘Als jij niets kan eten, dan ik ook niet!’ Gelukkig komt dit niet vaak voor en als hij onderweg zin heeft in een broodje frikandel dan koopt hij die ook gewoon. Ik ben de laatste die daar moeilijk over doet. Ik wil niet dat anderen zich bezwaard voelen dat ze iets eten omdat ik coeliakie heb. En vooral mijn vriend niet. Ik gun hem lekker te genieten van alles waar hij zin in heeft. Andersom gunt hij mij dit ook en rijden we gerust vanuit Veenendaal naar de McDonald’s in Zaandam zodat ik een glutenvrije Quater Pounder kan bestellen.

Toen ik mijn vriend leerde kennen, was ik meteen heel open over mijn glutenvrije dieet. Ik had mijn ziekte inmiddels een plekje gegeven en schaamde me er niet (meer) voor. Toen ik rond mijn 13e mijn eerste vriendje kreeg, was dit wel anders. Mijn kersverse schoonmoeder dacht dat ik op dieet was. ‘Zo gek, Harmke weigert áltijd een koekje als ik dat haar aanbied, wil ze afvallen?’ Als we gingen avondeten hoopte ik dat het iets was waar geen gluten in zat. M’n mond opentrekken durfde ik niet. Ik heb toen de nodige gluten binnengekregen.

Zijn moeder en mijn moeder praatten met elkaar en de aap kwam uit de mouw. Harmke heeft coeliakie en moet glutenvrij eten. Was dat nou zo moeilijk om te zeggen?! Uh, ja…

Puberen en smokkelen
In mijn pubertijd kwam het onderwerp ‘glutenvrij’ pas later aan bod of helemaal niet. Ik schaamde me, smokkelde toen vaak, had gelukkig weinig klachten omdat ik in de pubertijd zat, soms deed ik gewoon alsof mijn dieet niet bestond. Ik denk dat dit bij de pubertijd hoort. Je zet je af tegen alles en iedereen, dus ook je glutenvrije dieet. Je bent onzeker en hebt dan al helemaal geen zin om te beginnen over een ziekte die je zelf nog niet eens hebt geaccepteerd en al helemaal niet tegen de jongen waar je tot over je oren verliefd op bent.

Ik heb nooit gezocht naar een glutenvrije partner, vind dit ook niet nodig. Ik moet glutenvrij eten, mijn vriend heeft zijn eigen portie pech. Zo hebben we allebei wat en het maakt niets uit want we houden zielsveel van elkaar en houden graag rekening met de ander (zijn beperking). Een date met anderen die ook glutenvrij eten, zoals de Bloggers High Tea vind ik wel altijd erg gezellig. Je hebt iets gemeen met elkaar en dat geeft toch meteen (h)erkenning. Van mij hoeft glutenvrij daten in de zin van een relatie met iemand die ook coeliakie heeft niet. Natuurlijk zou het heel makkelijk en fijn zijn: ALLES glutenvrij in huis, woehoe. Maar de ware zoek je niet uit op een ziekte/ beperking die je deelt. Als je van je partner houdt, heb je respect en wil je rekening houden met de ander.

Glutenvrije datingsite
Vorig jaar kwam de glutenvrije datingsite GlutenfreeSingles.com in het nieuws. Radio 2 belde me hierover. Luister hier het radio fragment terug waarin ik mijn mening geef over deze datingsite.

>> KLIK HIER VOOR HET FRAGMENT <<

Lezen hoe ander bloggers denken over glutenvrij daten? Deze bloggers doen mee: Dion Glutenvrij, Home of Comfort, Ik ben glutenvrij, Lekker glutenvrij, Stories of a Coeliac, Us love Glutenfree.

Hoe denk jij over glutenvrij daten?

Ook leuk om te lezen

8 Comments

 1. Ik ga binnenkort wel op een date met iemand die ook coeliakie heeft. Ik ben benieuwd…

  • Miss Glutenvrij

   Wat leuk en toevallig ook. Hoe heb jij je glutenvrije date gevonden?

 2. Leuk om te lezen Harmke!
  Ik ben erg benieuwd hoe mijn dochter er in haar pubertijd mee om gaat. Maar zoals ik net ook al bij Sandra schreef: Misschien is er tegen die tijd wel de glutenpil, waardoor het dieet (in bijzondere gevallen) iets minder nauwkeurig hoeft…

  • Miss Glutenvrij

   Wat zou zo’n glutenpil fantastisch zijn, dan kan je dochter gewoon zoenen terwijl haar date net een biertje op heeft ;).

 3. He wat fijn al die verhalen over lieve partners die ons zo steunen. Ik kan me voorstellen dat het in de pubertijd allemaal wat moeilijker ligt zoals jij ook beschrijft.

 4. Via het coeliakieforum haha! We whatsappen al een tijdje recepten over en weer.

 5. Pingback: #wijbloggenglutenvrij: Wie doen er mee? | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie