Glutenvrije souvenirs uit Ierland

IMG_0089Mijn moeder en stiefvader gingen naar Ierland op vakantie. Laat dit nou net een walhalla zijn voor iedereen die glutenvrij is…

Het is een beetje traditie geworden dat als mijn moeder op vakantie gaat, zij glutenvrije souvenirs voor mij meeneemt. Iedere keer komt ze weer met iets thuis dat ik nog niet ken en dat vind ik super leuk. Ze wil me vooral iets geven dat typerend is voor dat land of voor mij onbekend is.

Door haar vakantie naar Zweden leerde ik mijn favoriete mix van Semper kennen en uit Canada nam ze de fijne mixen van Bob’s Red Mill voor me mee. Ik was dan ook erg benieuwd naar mijn souvenirs van dit jaar.

IMG_0091Porridge, typisch Ierse havermout.

IMG_0094Een soort KitKat-achtige reepjes. Ik had ze binnen no time op. De Belgische chocola en de crunchy binnenkant, waren heerlijk. De havermout en reepjes zijn allebei van Kelkin. Ik kende dit merk nog niet. Het is een Iers merk en hun producten zien er goed uit en deze reepjes waren dat ook. Ik ben benieuwd naar de havermout.

IMG_0093Hoe cool is dit blikje. De zakjes bakpoeder gaan altijd hard bij mij, deze souvenir was dus meer dan welkom.

IMG_0095Het is niet glutenvrij, maar ik wilde jullie ‘m niet onthouden. Kijk hoe een grappig t-shirt ik kreeg.

Glutenvrij paradijs
Het hoogste aantal coeliakiepatiënten leeft in het westen van Ierland. Mijn moeder vertelde me dat in elk restaurant, elke winkel, tearoom, coffeeroom of eettentje glutenvrije producten te koop zijn. En dan niet één. Nee van de tien koeken die te koop zijn, zijn er minimaal drie glutenvrij. Bij een tearoom zag mijn moeder acht verschillende koeken bij de kassa staan. Allemaal netjes per stuk verpakt en allemaal glutenvrij! Hoe cool is dat?! In elke supermarkt is een glutenvrij schap en zelfs in het rek bij de kassa is er een groot deel glutenvrij.  Echt óveral zijn glutenvrije producten te koop en er is heel veel keus.

foto 1c = coeliac

foto 2Kijk hoe veel glutenvrije keus.

Mijn moeder maakte bovenstaande foto’s. In vrijwel elk restaurants staat op het menu aangegeven welk gerecht glutenvrij is. Het doet me denken aan Londen, hier waren de menu’s ook al zo overzichtelijk en ruim qua keus. Mijn moeder zag hoe eenvoudig en duidelijk wordt gebracht of iets glutenvrij is. Ze vroeg zich af waarom dit niet zo in Nederland kan. Juist mam, dat denk ik nou ook. Coeliakie en het glutenvrije dieet zijn in Ierland volledig geïntegreerd. Het lijkt me als glutenvrije Ier heel prettig om daar te leven. Glutenvrij is daar geen uitzondering, maar eerder de regel. Hoe gaaf zou het zijn als Nederland maar een beetje meer op Ierland gaat lijken als het om glutenvrij gaat?

Vakantie naar Ierland
“Ierland is wild, onherbergzaam en mooi. Daar moet je wel van houden. Je moet er niet voor het weer heen gaan”, zegt mijn moeder. Als je geen gluten eet, kan je volgens haar gerust naar Ierland gaan. “Het is ideaal en je hebt overal een ruime keus aan glutenvrij eten.” Ik weet zeker dat ik een keer naar Ierland wil. Een weekendje Dublin is zo geboekt. Heerlijk onbezorgd genieten van heel veel lekker glutenvrij eten!

Ben jij wel eens in Ierland geweest of zou je er graag heen gaan?

Ook leuk om te lezen

5 Comments

  1. Fijn om te horen dat Ierland een soort walhalla is die een glutenvrij dieet volgt of wilt volgen.

    Waar in Ierland zat je moeder trouwens? Dan heb ik namelijk snel een idee waar ik naartoe ga op mijn volgende vakantie.

    • Miss Glutenvrij

      Ze hebben een rondreis met Bolderman reizen gemaakt. Maar het was overal waar ze kwamen zo super!

  2. Ik vind het heel erg leuk om te lezen maar aan de andere kant kan ik het niet uitstaan dat Nederland zo achter loopt. In Italië worden de kinderen standaard gecontroleerd op Coeliakie, in Spanje is het aanbod al beter en Ierland dus blijkbaar helemaal. Waarom loopt Nederland altijd zo achter. Vooral meer in het noorden van Nederland is al helemaal niks te vinden. Word ik wel verdrietig van!

  3. Ik ben persoonlijk helemaal verliefd op Nieuw-Zeeland, maar aangezien dat een beetje onbetaalbaar is om elk jaar (of zelfs om de 2 jaar) te doen, wil ik komende zomer graag naar Ierland, omdat het een beetje op NZ schijnt te lijken. Wat ik hier nu lees maakt dat ik er nog meer zin in krijg!

Geef een reactie