Glutenvrij in Spanje

Ik ben terug van mijn 10-daagse vakantie naar Salou, Spanje. In dit verslag vertel ik mijn persoonlijke glutenvrije ervaringen en tips.

Samen met mijn vader, zijn vriendin en mijn vriend Mees ben ik tien dagen naar Salou, Spanje geweest. Ik moet zeggen dat Salou me nooit zo getrokken heeft als vakantiebestemming, lees: coma zuipende tieners en luidruchtige Engelsen, maar ik kom hier op terug. Inmiddels is Salou het nieuwe Benidorm en haalden mijn vriend en ik de gemiddelde leeftijd flink naar beneden. Omdat de vriendin van mijn vader goed bekend is in dit Spaanse dorp en ik graag nog eens met mijn vader op vakantie ging en ik veel goede glutenvrije verhalen hoorde over Spanje, gebeurde het dat ik toch naar Salou ging.

We hebben een heerlijke vakantie gehad met mooi weer, leuke uitstapjes waaronder Barcelona en een luxe hotel. Ook tijdens deze vakantie maakte ik leuke en minder leuke glutenvrije ervaringen mee.

IMG_4128Heerlijke glutenvrije salade op Eindhoven Airport
We vlogen rond 18.00 uur vanaf Eindhoven en hadden voordat we opstegen nog trek in wat eten. Op zo’n klein vliegveld ben ik altijd bang dat er niks fatsoenlijks glutenvrij’s te eten is dat lekker en voedzaam is, maar het tegendeel werd bewezen. Ik vond een gerookte kip salade ,met glutenvrije dressing, er zat een los bakje met nootjes in, maar daardoor zaten ook croutons door. Jammer, want ik ben dol op nootjes in mijn salade. Ik vroeg de vrouw achter de balie of ik een bakje met alleen nootjes kon krijgen, dit kon! Ze maakte een nieuwe zak voor me open zonder croutons en ik smulde van een heerlijke salade. Hulde voor dit restaurant. De reis kon beginnen.

Glutenvrij in het hotel
Ik verbleef in H10 hotel Delfin Park. Dit is een hotel waar kinderen onder de zestien niet zijn toegestaan, dit zie je steeds meer in Salou, waarschijnlijk doordat er zoveel ouderen het dorp bezoeken. Ik boekte half pension (ontbijt + diner). Bij mijn reservering had ik aangegeven dat ik glutenvrij ben en ook mailde ik het hotel. Ik krijg liever zelf per mail bevestiging van het hotel dan dat ik dit overlaat aan een reisorganisatie, ik wil het zekere voor het onzekere.

Dit was de mail die ik terug kreeg:

Wij hebben wel wat producten sin gluten, maar niet zoveel. Brood bv wel, maar er zijn veel dingen die u gewoon van het buffet kan eten, u moet alleen even aan de koks vragen wat er zijn nog een paar dingen meer die wij speciaal hier voor inkopen, maar echt een heel glutenvrij dieet doen wij helaas niet.

Met vriendelijke groeten,

H10 Delfin

Nou leek me prima, er zou glutenvrij brood zijn en ik zou er glutenvrij kunnen eten. Ik heb dus ook geen glutenvrije producten in mijn koffer meegenomen.

IMG_4143Ontbijt
Bij de restaurantmanager gaf ik de eerste ochtend aan dat ik ‘sin gluten’ ben en dit was mijn ontbijt. Wauw, wat fantastisch, zo veel glutenvrij lekkers. De broodjes waren zacht, de crackers prima en de koekjes en cakejes waren ook goed te doen. Helaas was mijn ontbijt iedere ochtend hetzelfde, ik heb één keer i.p.v. koekjes rijstwafels met chocola gekregen. Ik ontbijt graag goed, maar zoveel kon ik niet op iedere ochtend. Ik heb dit ontbijt afgewisseld met yoghurt. De koekjes en cakejes heb ik ook niet iedere dag gegeten. Bijna iedere ochtend at ik ook fruit en een gekookt eitje. Het beleg zoals boter, jam en honing was apart verpakt en kon ik ook pakken.

IMG_4175

IMG_4342Avondeten
Over het avondeten kan ik kort zijn, dit vond ik ronduit waardeloos. Zie hierboven twee voorbeelden. Net als bij het ontbijt meldde ik me bij de restaurantmanager waarna mijn eten aan tafel werd bezorgd. Het hotel heeft een enorm uitgebreid buffet, maar ik kreeg een door hen uitgekozen maaltijd. Eerst een droge salade met drie broodjes en daarna moest ik vragen om mijn warme maaltijd. Het leek wel of de maaltijden elke drie dagen hetzelfde waren. Ik  heb twee keer vis gehad dat was nog wel ok, maar de rest vond ik vaak echt niet lekker.

Als ik vroeg of ik iets anders kon eten van het buffet werd er snel ‘nee’ gezegd. Dit hotel is heel strikt in kruisbesmetting merkte ik en ze willen geen risico lopen. Als toetje mocht ik bijvoorbeeld alleen het voorverpakte ijsje. Ik heb van het buffet nog wel maiskolven, salade en ketchup gepakt. Meer durfde ik ook niet, ik wilde niet ziek worden doordat iemand met een met gluten besmette lepel in een bak met glutenvrij eten zat te scheppen. Ik was best een beetje teleurgesteld. Mijn vader, zijn vriendin en mijn vriend zaten lekker te smikkelen van gegrilde tonijn, lasagne, paella en de meest fantastische desserts en ik had dit.

Niet nog een keer eten in hotel
Dit was de laatste keer voor mij in een hotel, doe mij maar een appartement. Ik neem liever mijn eigen ontbijtproducten mee zoals de heerlijke muesli van Bakery on Main en crackers. Door het avondeten raakte ik alleen maar gefrustreerd en teleurgesteld. Ben je snel tevreden en al blij dat je iets te eten krijgt dat glutenvrij is, dan is het eten in dit hotel prima, maar verwacht je meer (zoals ik) en heb je zin in echt lekker eten ga dan uit eten of maak zelf een maaltijd in je appartement of op de camping. De supermarkt heeft namelijk een fantastisch aanbod.

IMG_4147

IMG_4148

IMG_4187

IMG_4218

IMG_4219

IMG_4230

IMG_4231

IMG_4232

IMG_4233

IMG_4234 IMG_4236

IMG_4237

IMG_4235

IMG_4239

IMG_4241

Glutenvrij in de supermarkt
Check al deze glutenvrije producten! Overal staat (met koeienletters) op dat het sin/ sensa gluten is. Werkelijk bijna op alle producten in de supermarkt die glutenvrij zijn, staat dit ook vermeld. Dus niet alleen de dieetproducten, maar ook nootjes, kant-en-klare maaltijden, chips echt bijna alles. Het meeste wat je hier ziet wordt bij supermarkt Mercadona verkocht, een grote Spaanse supermarktketen. Ik las op internet dat de eigenaar glutenvrije kids heeft. De overige producten komen van Michelangelo’s, een supermarkt die je om de zoveel meter in Salou tegenkomt en van het supermarktje tegenover ons hotel.

De Spaanse supermarkten zijn echt een glutenvrij walhalla. Er is zoveel keus! Wel is alles voorverpakt en heb ik geen verse producten zoals een gebakje kunnen vinden. In een appartement of op een camping verblijven is door het enorme aanbod in de supermarkt naar mijn mening de  beste optie. Na bij Mercadona te zijn geweest, baalde ik dan ook dat ik met mijn hotelvoedsel zat opgescheept.

IMG_0155Zelfs op elke ijskaart in Spanje staat aangegeven wat ‘sensa gluten’ is. Hier kan Nederland van leren!

Uit eten
Thuis had ik gezocht naar glutenvrije eetgelegenheden in Salou. Ik vond er meerdere: Olivers Restaurant, The Guinness Tavern, The Bell Tavern, TelePizza, Restaurant Arena en Goretti. Ik heb alleen Goretti bezocht en heb geen ervaring met de andere restaurants.

IMG_4199

IMG_4209

IMG_0047De menukaart bij Goretti.

IMG_4203Glutenvrij bier! bij Goretti.

IMG_4205Jeehj, wat was ik blij met deze pizza.

IMG_4204Ham pizza.

IMG_4224

IMG_4225The housepizza: Goretti

Pizzeria Goretti – Passeig Jaume I, 14, Salou (net na McDonald’s)
Aan de boulevard van Salou zit pizzeria Goretti. Buiten staat een groot bord dat ze glutenvrije maaltijden serveren. Ook zit er een sticker op hun raam en is de menukaart heel duidelijk. Twee dagen achter elkaar ben ik bij Goretti geweest en twee keer nam ik pizza. Eigenlijk had ik ook zin in hun pasta, maar die kan ik thuis ook lekker maken. Het was toch vakantie dus kan twee dagen pizza best. Helaas werd ik beide dagen niet zo lekker na het eten. Of dit te maken had met de lunch één van die dagen (die vertrouwde ik achteraf niet helemaal) of dat de pizza veel vetter is dan ik gewend ben (hier heb ik ook wel eens last van gehad bij de pizza van DS), of dat er kruisbesmetting heeft plaatsgevonden, ik weet het niet. De pizza smaakte heerlijk en het restaurant claimt duidelijk dat ze glutenvrij zijn en het personeel is extreem goed op de hoogte. Dit laat ik dus in het midden.

IMG_4154

IMG_4155

IMG_4156

IMG_4157

IMG_4161

IMG_4297McDonald’s
Woehoe! Elke Mac in Spanje heeft glutenvrije burgers, dus ook die in Salou. Als lunch bestelde ik een Quater Pounder en die was super lekker! Net zo lekker als in de vestigingen van McDonald’s in Nederland waar ze glutenvrije burgers verkopen. Het verschil is dat de Spaanse broodjes geen sesamzaadjes bevatten, maar ze zijn net zo lekker zacht. Er is een kaart met daarop aangegeven wat glutenvrij is. Ik at de Quater Pounder, friet en Gazpacho. McDonald’s was echt een uitkomst. Niet de gezondste keuze, maar wel glutenvrij en lekker en er zit bijna overal wel een vestiging.

IMG_4295Bij de Heinekenhoek in Salou, naast mij hotel at ik deze gamba’s en een geitenkaassalade. De eigenaresse is Nederlands en wil graag haar best voor je doen.

Barcelona
Op internet had ik gelezen dat er in Barcelona op de La Rambla (grote winkelstraat)  een zaakje zat dat Conesa heet. Hier zouden ze een glutenvrije kaart hebben met broodjes, salades en friet. Helaas was ik het adres vergeten op te schrijven. Ik heb aan meerdere mensen gevraagd waar Conesa zit, maar niemand kon het me vertellen. Om niet al onze tijd in Barcelona te vergooien, zijn we maar (weer) naar McDonald’s gegaan (McDonald’s, die in de toeristische gebieden overal zit, is gelukkig altijd een uitkomst). Een les voor mezelf: schrijf het adres op van het glutenvrije tentje.

Maak plek in je koffer
Ik had geen plek meer over in mijn koffer om glutenvrije producten mee naar huis te nemen. Ik vond dit ook niet nodig, want in de supermarkt heb ik niet zo speciaals gekocht dat ik het mee naar huis wilde nemen. Ik heb dus ook niet alles geproefd waar je foto’s van ziet, maar ik wilde dit toch aan jullie laten zien. Kom je toch een super lekker glutenvrij product tegen dan is het fijn als je plek in je koffer hebt.

Mijn mening
Ik heb hele fijne glutenvrije momenten meegemaakt, maar ook mijn teleurstellingen. In een klein stadje dat we bezochten na een ochtend varen kon ik nergens iets eten. Overal was het antwoord ‘nee’. Ik merkte echt dat de Spanjaarden heel voorzichtig zijn. Uiteindelijk heb ik een ijsje kunnen eten en een bord met wat gerookte ham en kaas, vage groente en nam ik een paar happen van de steak van mijn vriend. Een gewone simpele salade scheen niemand te kunnen maken. Had ik nu maar een glutenvrije reep in mijn tas gehad… Van deze lunch ben ik waarschijnlijk ook niet lekker geworden.

Mijn tips voor Spanje

 • Neem geen hotel, maar een voorziening met mogelijkheden waar je zelf je maaltijd kunt bereiden
 • Ga naar een grote supermarkt zoals Mercadona voor je glutenvrije aankopen, het aanbod is reuze
 • Maak plek in je koffer voor een fijne glutenvrije vondst
 • Ga er niet van uit dat overal wel wat glutenvrij’s is te krijgen, Spanje heeft fijne glutenvrije eetgelegenheden, maar er liggen teleurstellingen op de loer
 • Neem daarom altijd wat te eten mee voor onderweg zoals een glutenvrije reep of noten, fruit enz.
 • Bezoek McDonald’s!
 • Zoek van tevoren naar glutenvrije eetgelegenheden met daarbij het exacte adres

Ik hoop dat jullie iets aan mijn ervaringen en tips hebben.

Wat zijn jouw vakantieplannen en hoe bereid jij je voor?

Ook leuk om te lezen

17 Comments

 1. Caroline

  Beste Missglutenvrij,

  Mijn tips:
  – Maak voorafgaand aan je vakantie een bord op Pinterest met alle glutenvrije informatie (producten, restaurants, etc) over jouw vakantiebestemming. Dan heb je 24/7 de informatie op je smartphone
  – Check (via FB) lokale coeliakie verenigingen en vraag aan locals/leden om tips over je bestemming
  – Stuur je glutenvrije vondsten per post op naar huis
  – Vraag hotel/restaurant-medewerkers of ze tips hebben of vrienden/familie hebben met coeliakie die wellicht weer (eet)tips hebben

  gr,
  Caroline

 2. Ik ben gister teruggekomen uit spanje, alicante. Wat een walhalla !!
  Nederland kan hier nog heel veel van leren. Precies wat je vertelt, het staat overal duidelijk aangegeven en de mensen zijn bereid je te helpen.
  In nederland heb ik vaak moeite met mijn dieet, hier helemaal niets!

 3. Ik vond Spanje heerlijk! Wij zaten in een hotel wat heel bekend is met glutenvrij. Iedere maaltijd was een feest, ik mocht kiezen wat ik wilde. :)

 4. Hoi Missglutenvrij,

  Wij gaan over een aantal weken voor de 2e keer terug naar Salou. Wij hebben daar vorig jaar in Hotel Vila Romana gelogeerd en dat is werkelijk het walhalla voor mijn dochter van 9 jaar. De eigenaar van dit hotel heeft zelf 2 kinderen die coeliakie hebben en hun keuken is hier volledig op ingericht. Zelfs een broodrooster speciaal voor glutenvrij!! En als je iets vraagt weten ze wat het dieet is en alles is mogelijk. Dit jaar gaan we weer terug maar meestal nemen we vers brood mee vanuit Nederland. Dit is dit jaar niet mogelijk omdat de leverancier van ons brood ook vakantie heeft. Maar aangezien Salou de Mercadona heeft komt dat ook goed. Dus mocht je nogmaals Salou bezoeken, dit hotel is echt een aanrader!!

  Groetjes Inge

 5. Spanje lijkt mij erg fijn voor vakanties! Stukken beter dan Frankrijk in ieder geval.
  Wij gaan zelf altijd naar Griekse eilanden. Vooral omdat de sfeer daar ons meer aanspreekt. Wij maken gebruik van de 15 kilo extra bagage die je mee mag nemen. Daar gaan allerlei brood/crackers/koekjes in. Ook pasta nemen we mee (voor de zekerheid). Je kunt geen glutenvrij brood etc vinden daar en we vinden het zonde van de tijd om daar naar te zoeken.
  We zitten altijd in een appartement en nemen ook ons eigen broodrooster mee.
  Uit eten gaat heel goed. Elke dag genieten we van de Griekse keuken. Elk restaurant wil meewerken en is zorgvuldig. In alle jaren nog niet ziek geweest! *klopklopklop*
  Per toeval hebben mijn vriend en ik én onze dochter alledrie coeliakie. Dus wij nemen 2 extra koffers mee en genieten ons suf in Griekenland!

 6. rianne, je schreef: Ik vond Spanje heerlijk! Wij zaten in een hotel wat heel bekend is met glutenvrij. Iedere maaltijd was een feest, ik mocht kiezen wat ik wilde. :)

  welk hotel is dit :)

 7. Pingback: Eetdagboek juni | Miss Glutenvrij

 8. Kan iemand namen noemen van hotels of appartementen waar jullie zijn geweest?
  Ik ben momenteel op zoek naar een hotel (eventueel all inclusive) of appartement in Spanje. Gelieve geen Salou, Ibiza, Mallorca of Gran Canaria (daar ben ik al meerdere keren geweest voor mijn diagnose Coeliakie)…

  HELP :-)

 9. Dit jaar reeds voor de 15de keer naar Salou, en ALTIJD naar hetzelfde hotel.
  Hotel Blaumar, perfect glutenvrij in orde!
  Per dag wordt je gevraagd om een papier in te vullen wat je graag wil eten : pizza, canneloni, pasta, frietjes, omelet,….
  Veel charcuterie op het buffet is OK. Ook brood, croissants, koekjes worden geserveerd als ontbijt. Voor mij dus TOP !

 10. geachte,

  zou je mi kunnen zeggen welke hotels in Mallorca en Beniorm ;
  men glutenvrij, lactose vrij en melkvrij kan eten ??
  een hotel waar men rekening mee houd. Het is voor en vriendin Kimmy Krombé

  alvast bedankt

 11. Bedankt voor je tips. Ik kom regelmatig in Barcelona en ga over twee weken weer terug. Ik ga zeker even langs bij Conesa!

 12. Pingback: Glutenvrij in Salou en Barcelona | MissGlutenvrij.nl

 13. Pingback: Glutenvrij op vakantie in 2015 | MissGlutenvrij.nl

 14. Pingback: 25 Questions Tag - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.