Mijn eerste keer zelf sushi maken (100% glutenvrij)

sushi collageSamen met mijn schoonzusje maakte ik voor het eerst bij mij thuis sushi. Graag laat ik zien welke producten we gebruikten voor onze volledig glutenvrije sushi en hoe we het er vanaf brachten. 

Bij een All You Can Eat Sushi restaurant ben ik door mijn glutenvrije dieet beperkt in mijn keuze. Zo is surimi (krab) wat vaak in sushi rollen zit niet glutenvrij en ligt het er maar aan of de mayonaise die gebruikt wordt glutenvrij is. Ook is de soya saus van de Japanner vaak niet glutenvrij. Een tijdje geleden kregen mijn schoonzusje en ik van een vriendin een mini-cursus sushi maken. Nu wilden we het helemaal zelf doen.

Omdat dit onze eerste keer sushi maken was, hadden we nog geen producten in huis. Dus reden we naar Asian Toko in Ede (Telefoonweg 66). We hadden een lijstje gemaakt met producten die we nodig hadden, de eigenaresse hielp ons ontzettend goed en wist precies wat wel en niet glutenvrij is. Ook gaf ze ons een aantal leerzame tips die we nog niet kenden, maar je moet weten als je sushi maakt. Ik deel ze dan ook graag, misschien ken je ze ook nog niet.

Onderstaande producten kochten we bij de toko.

IMG_0045Geen sushi zonder nori vellen. Deze vellen zijn gemaakt van zeewier en van nature glutenvrij.

IMG_0049Sushi azijn. Om lekkere sushi te maken is het essentieel deze azijn te gebruiken. Je maakt de rijst er mee op smaak, maar je gebruikt het ook om je vingers in te dopen als je de rijst op de nori vellen drukt. Gebruik absoluut geen water, want dit versnelt het bedervingsproces.

IMG_0052Sesamzaadjes. De zwarte zaadjes zijn gerookt, ze hebben een heerlijke smaak.

IMG_0053Sushi rijst. Volg precies de gebruiksaanwijzing, deze rijst laat zich wat moeilijker koken. Giet na het koken de rijst in een ovenschaal en leg hier overheen een theedoek en laat de rijst rusten. De hardere stukjes rijst worden vanzelf zacht. Hierna maak je met de azijn de rijst op smaak, een paar scheutjes/ druppels is voldoende.

IMG_0054Tofu zakjes, ik vind ze zoooo lekker. Volgens de mevrouw van de toko is de soya die hierin zit glutenvrij en anders sowieso onder de norm. Omdat dit een Japans product is, staat er namelijk niet op waarvan de soya is gemaakt, maar waarschijnlijk geen tarwe zei ze, want dat gebruiken ze bijna niet in Japan.

IMG_0055Dit is Japanse mayonaise, deze is volledig glutenvrij. De smaak van deze mayo is anders dan de Nederlandse. Voor échte sushi heb je dus deze mayonaise nodig.

IMG_0087Deze soyasaus is glutenvrij, dit zie je linksbovenin staan onder het woord ‘natuurlijk’. Mijn schoonzusje had deze soyasaus nog staan en nam ‘m mee.

Dat waren onze aankopen bij de toko, voor de overige producten moesten we naar de supermarkt en de visboer.

IMG_0061De vis kochten we op aanraden van de dame van de toko bij Het Vishuis in Ede (Grotestraat 22). Gebruik geen (goedkope) vis van de supermarkt of een shabby viskraam, je sushi zal hierdoor een stuk minder goed smaken. Deze vis is vrij duur, maar van goede kwaliteit. Wij kochten huisgemaakte tonijnsalade, zeewier (love it), moten zalm en tonijn.

IMG_0056Sla, komkommer en avocado van de supermarkt.

sushi keukenEn aan de slag dan maar.

IMG_0065Mijn schoonzus en ik vinden het allebei prettiger zonder matje te werken, de rol wordt hierdoor minder strak, maar bij ons lukt ie dan beter. Misschien moeten we oefenen, maar dit gaat ook best. Dit zijn onze rollen, hier liggen ze even te rusten voordat we ze konden snijden. Het snijden doe je zodra de rol niet meer zacht is en het mes doop je eerst in de azijn.

IMG_0082Strookjes zalm en tonijn gesneden, heerlijk om in soya saus te dopen en zo te eten (of met zeewier erbij).

IMG_0067Onze temaki’s (die zwarte zakjes). Daar moeten we nog op oefenen, de smaak was wel erg goed. De tofuzakjes zijn heel makkelijk te maken: gewoon volproppen met rijst en smullen maar.

IMG_0070Dit zijn de rollen doorgesneden. Onze maki’s zijn goed gelukt. En eerlijk: ze smaakten beter dan bij de Japanner. We hadden ze dan ook lekker vol gedaan met al onze favoriete ingrediënten.

IMG_0085Tonijn besmeerd met olie en even gegrild, daarna bestrooid met sesamzaadjes en geserveerd met zeewier. Echt súper lekker en zo makkelijk.

IMG_0086Boven op het bord nog wat maki’s en daaronder nigiri’s. Dat is de makkelijkst te maken sushi vind ik. Een klompje rijst met daarop vis. Mijn vriend is vooral dol op nigiri’s dus deze had ik voor hem gemaakt.

IMG_4081Onze tafel met een deel van de sushi, in de keuken stond nog meer. We hebben heerlijk gesmuld en ik vind sushi maken voor herhaling vatbaar. Het is niet moeilijk, maar je moet even een aantal dingen weten en daarnaast zin hebben een tijdje in de keuken te staan. Sushi maken is best duur, vooral als je het voor het eerst doet. Je moet alles basis producten namelijk nog aanschaffen, ook is goede vis niet goedkoop. Bij een All You Can Eat ben je goedkoper uit.

Maar ik vond dit de allerlekkerste sushi die ik had gegeten. Super vers, met goed ingrediënten en 100% glutenvrij. Ik hoop dat jullie het leuk vonden te zien hoe ik mijn eerste keer sushi maken er vanaf bracht.

Heb jij wel eens zelf sushi gemaakt en heb je nog goed tips? Laat het weten bij de comments.

Ook leuk om te lezen

11 Comments

 1. annemieke van rooijen

  Hoeveel was je nu kwijt wb kosten totaal ongeveer?
  Het ziet er heerlijk uit!!

 2. Ik heb wel eens zelf sushi gemaakt. Ik vind het juist bij een sushi restaurant lekkerder omdat zij ervaring hebben met sushi maken. Je moet inderdaad zin hebben om een lange tijd in de keuken te staan, dus het is niet iets wat je elke week maakt.

 3. Ziet er super lekker uit zeg! Ik ben ook gek op de nigiris. Koop je gewoon bij de visboer tonijn of moet je aangeven dat het speciaal voor sushi is?

  • Miss Glutenvrij

   Ja gewoon bij de visboer, ik zei wel dat het voor sushi was. Toen wist de visboer wel hoeveel ik nodig had.

 4. En? Geen last gehad van de tofuzakjes? Ik heb ze hier ook gezien maar durfde ze niet te nemen vanwege de sojasaus die erin gebruikt is… Zou jij het merken als het wel tarwe zou bevatten/ben je zo gevoelig

  Volgens mijn man HET belangrijkste onderdeel van sushi maken: de rijst uitvoerig spoelen en weken

  Ik lust zelf geen vis dus ik maak altijd een rol met: avocado, ananas, gerookte kip, omelet en bosui… Jammie jammie

  • Miss Glutenvrij

   Zo ver ik weet geen last gehad van de tofu zakjes. Ben vrij gevoelig en voel m’n buik vaak al snel rommelen. Nu geen last van gehad dus t voelde ok.

 5. Leuk om jullie ervaringen te lezen! Ik heb één keer sushi gemaakt, maar dat viel allemaal uit elkaar, daarna eigenlijk geen zin gehad om het weer te maken… Ga liever naar een restaurant!

 6. Mooie foto`s.Zien er erg verzorgd uit. Ga het eens maken. Zijn hier ook gek op sushi. Alleen ik eet glutenvrij.

 7. Ziet er heerlijk uit!! Ik eet sinds kort glutenvrij en het is nog een hele uitdaging. Maar opeens realiseerde ik me dat sushi ook een uitdaging zou gaan worden. Nu heb ik helemaal zin in sushi en ben blij dat het glutenvrij kan.

 8. je kunt ook quinoa gebruiken ipv rijst en ze helemaal vegan maken door bijv rode kool erop te doen wat wortel en avocado

Comments are closed.