Glutenvrij zomeren op Texel ‘by Landal GreenParks’

Afgelopen weekend bezocht ik Landal Sluftervallei in De Cocksdorp op Texel. Ik heb een heerlijk onbezorgd weekend achter de rug op dit park met glutenvrije menukaart.

Dolgraag wilde ik nog een keer naar Texel, ik was hier namelijk nog nooit geweest. Ik was dan ook erg blij toen ik afgelopen vrijdag in de auto stapte om naar dit eiland af te reizen. Het hele weekend verbleven we in een huisje van Landal, Sluftervallei. Dit park ligt in De Cocksdorp, het dorpje dat het meest noordelijkst ligt van Texel. We hadden dus een flinke rit voor de boeg vanuit Veenendaal.

IMG_4789Na zo’n twee uur kwamen we aan in Den Helder en vaarden we met de boot naar Texel.

IMG_0030Ons huisje voor een weekend. Landal Sluftervallei ligt tussen de duinen. Sommige huisje staan bovenop een duin en anderen weer lager. Op het terras bij ons huisje stond bijna geen wind, als de zon scheen (en die scheen vaak!), was het heerlijk warm. Het hele weekend was slecht weer voorspeld. Wat had ik een spijt dat ik mijn korte broek had thuis gelaten. Het was écht zomer op Texel.

IMG_0031De keuken in ons huisje.

IMG_0034Onze slaapkamer met fijne zachte bedden. Mijn vriend en ik hebben hier heerlijk geslapen. Ook was de douche in het huisje echt heerlijk. De vorige keer bij Landal Heideheuvel was het huisje ook zp fijn; met heerlijke bedden en een fijne douche.

Onbezorgd glutenvrij eten
Na een lange rit in de auto en nadat we onze spullen naar het huisje hadden gebracht, was ik blij dat we konden gaan eten in het restaurant op het park. Geen gedoe om eerst met een rommelende maag een restaurant in de buurt te zoeken maar direct kunnen aanschuiven en wéten dat je lekker glutenvrij kunt eten. Landal Sluftervallei heeft namelijk een glutenvrije menukaart!

IMG_4691Bij de reservering was doorgegeven dat ik glutenvrij eet. Ik kreeg toen we binnenkwamen direct de glutenvrije menukaart aangereikt.

IMG_0036Als voorgerecht koos ik eendenborstfilet met frambozen vinaigrette. Dit was echt super lekker.

IMG_0041Als hoofdgerecht nam ik zalm. Deze was lekker vet met een krokant korstje, jummie!

IMG_4696Frietjes, die apart gebakken worden en daarbij glutenvrije mayonaise. Dit werd specifiek nog even gezegd en dat gaf mij een goed gevoel. Mayonaise is toch altijd zo’n twijfeldingetje waar net de fout mee in gegaan kan worden, maar deze was 100% glutenvrij. De appel compote kon ik beter laten staan werd gezegd omdat ie in de buurt van glutenvol brood had gestaan. Ik ben blij dat de serveerster dit netjes aangaf. De salade die je ziet is speciaal uit de keuken gehaald. Er stond een saladebar in het restaurant waar je van mocht pakken, maar omdat kruisbesmetting niet uit te sluiten is, werd voor mij een apart bakje gehaald. Top geregeld!

IMG_4699Woah! Op het speciale ‘Texels menu’ stond witte chocolade mousse! Ik ben hier zó dol op. De serveerster vertelde me dat dit dessert ook glutenvrij is. Yes! Ik vond nog een gaatje in mijn maag en heb enorm gesmuld. Ik vind het fijn dat er niet direct gezegd wordt dat ik dit dessert niet kan nemen omdat het niet op de speciale glutenvrije kaart staat. Er werd echt extra moeite voor me gedaan en nog eens extra nagevraagd.

IMG_4709Mooi Texel
Na het heerlijke diner, maakten mijn vriend en ik een wandeling over het mooie strand van Texel. Als je vanaf Landal Sluftervallei richting strand gaat, kom je bij Paal 28 en daar staat dit kunstwerk. Texel doet er alles aan om haar stranden schoon te houden. Zo hangen er papieren zakjes om je afval in te verzamelen en staat er dus dit kunstwerk compleet gemaakt van gevonden afval. We vonden een pen en een lintje, die hebben we aan Neptunus gehangen.

IMG_4720Wauw <3! Wat is Texel mooi.

IMG_4721Heerlijk onder een kleedje genieten van een warme kop thee en de prachtige zee, strand en ondergaande zon. Echt een geluksmomentje. (Dit was bij Paal 28.)

Den Burg

IMG_4776

IMG_4778Naast heerlijke strandtenten heeft Texel gezellige stadjes waar je heerlijk kunt relaxen op het terras. Cheers! Op de heerlijke zon die maar bleef schijnen in dit als regenachtig voorspelde weekend.

ecomareEcomare
Als je op Texel bent, bezoek dan Ecomare in De Koog. Deze zeehondenopvang geeft meerdere keren per dag presentaties en je kan kijken hoe ze de dieren voeren. Daarnaast staat een bezoek aan Ecomare garant voor cuteness.

IMG_4735Zoals dit: Hier wordt een pas gered babyzeehondje gevoerd, zo lief! Ze worden ook wel huilers genoemd en dat hebben we gehoord, haha. Ze krijsen de hele boel bij elkaar tot ze eten krijgen. Ik heb echt heel lang voor dit raam gestaan, het was zo aandoenlijk om de huilers te zien bewegen.

Glutenvrij eten op Texel
Voordat ik naar Texel vertrok, vroeg ik op Facebook om adresjes van eetgelegenheden op Texel. Als reactie kreeg ik de volgende restaurants: De Cocksdorp: De Robbenjager, De Rog, Torenrestaurant en Pangkoekehuus. De Koog: Quinty’s, Paal 17 (vlak bij EcoMare). Hier wilde ik ik ook graag eten, ze hebben namelijk net als Landal een glutenvrije kaart waar ik benieuwd naar was, maar door een botenrace was het super druk en de weg er naartoe afgesloten. Den Burg: Freya, Vincent, Wambinge in hotel Greenside en De Kastanjeboom. Den Hoorn: Klif 23 en De Rog.

IMG_0080Pannenkoekenhuis De Tijd 
Na ons bezoek aan Ecomare bezochten we het stadje De Koog. Waar we even rondslenterden en een terrasje pakten. In De Koog zit Pannenkoekenhuis De Tijd wat wordt gerund door het vriendelijke echtpaar Stef en Ineke. Het restaurant hang vol met klokken en horloges die ze allemaal hebben gekregen. Ineke: ‘Toen we 16 jaar geleden begonnen, hingen we alleen ons naambord ‘De Tijd’ op, nu hangen er bijna 1000 stuks.’

de tijdDoordat steeds meer klanten vroegen naar glutenvrije pannenkoeken, begonnen Stef en Ineke met het bakken hiervan. Stef: ‘Soms zien we mensen langs fietsen en naar ons bordje wijzen. Even later stappen ze dan ons restaurant binnen.’ Het bordje met daarop ‘glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, eivrij’, viel mij ook direct op. Ik vind het gaaf dat naast Landal ook lokale ondernemers het glutenvrije dieet serieus nemen en hun menu hier op aanpassen. Zo kon ik tijdens een uitstapje ook onbezorgd glutenvrij eten.

Stef maakt de pannenkoeken met het glutenvrije meel van het merk Werz en met sojamelk zodat ze ook lactosevrij zijn. Het glutenvrije beslag staat apart in de koeling en Stef gebruikt aparte pannen alleen voor glutenvrije pannenkoeken. ‘Mensen zeggen vaak dat onze glutenvrije pannenkoeken lekkerder zijn dan die ze thuis maken of bij andere pannenkoekenrestaurants krijgen’, aldus Stef.

IMG_4784Ik koos voor ‘Kooger’, een pannenkoeken die vernoemd is naar De Koog, het plaatsje waar De Tijd zit. Hierop zit geitenkaas, tomaat en ham. De pannenkoek was lekker zacht en had een goede basic smaak voor (hartig) beleg. Hij vulde enorm. Ik had hier echt een goede maaltijd aan. Mijn vriend vond de glutenvrije pannenkoek ook erg lekker.

Bij De Tijd kan je genieten van een lekkere gluten-en lactosevrije pannenkoek als brunch, lunch of diner. Het pannenkoekenhuis is vanaf 12.00 uur open tot een uur of 20.00.
Pannenkoekenhuis De Tijd
Dorpsstraat 77, De Koog

vuurtorenVuurtoren
We bezochten de vuurtoren van Texel.

IMG_0060

IMG_0059Met prachtig uitzicht. Wat is Texel toch mooi.

Vrijdagmiddag vertrokken we richting huis. We hebben echt een heerlijk weekend op Landal gehad. Het strand is ontzettend dicht bij het park en het is heerlijk om daar te wandelen en van het uitzicht te genieten. Over een smaakvolle glutenvrije maaltijd hoef je je niet druk te maken, bij Landal ben je hier sowieso verzekerd van. Ook heb ik nog lekker gesnackt bij De Smulgaard, de snackbar met glutenvrije friet en snacks op het park. Ik heb weer ervaren dat het personeel van Landal goed op de hoogte is van het glutenvrije dieet en dat je er goed en lekker glutenvrij kan eten.

landal zomerkaartKlik op het plaatje voor een grotere versie van de zomerkaart. Of klik HIER.

Zomerkaart
In samenwerking met het Diabetes Fonds en Stichting Variatie in de Keuken serveert Landal deze zomer een aantal nieuwe gerechten die gezond én lekker zijn. De volgende gerechten zijn glutenvrij:

 • IJskoffie ; geen gluten in het ijs
 • Mosselen: gluten in friet maar geef aan dat je glutenvrij bent dan wordt de friet in glutenvrije olie gebakken
 • Aardbeien met slagroom: geen gluten
 • Aardbeien met slagroom en vanille-ijs: geen gluten
 • Tiramisu met aardbeien: geen gluten
 • Strawberry Sweet Icetea: geen gluten
 • Couscous bloemkool: geen gluten
 • Gepocheerde peren: geen gluten

Let op: Niet álle gerechten zijn dus glutenvrij en geef áltijd bij je bestelling door dat je glutenvrij bent. Dan wordt je maaltijd op een andere plek bereid en frietjes worden apart gebakken.

Vanaf dit weekend draait de zomerkaart in 18 parken tot eind september.

Ik vind het super dat Landal zo bezig is met dieetvoeding en gezond eten. Vrijwel iedereen met wat voor allergie dan ook kan bij Landal lekker eten.

Op dit moment is de glutenvrije kaart op de volgende zestien Landal parken beschikbaar: Landal Heideheuvel, Landal Aelderholt, Landal Beach Resort Ooghduyne, Landal Coldenhove, Landal de Lommerbergen, Landal Heihaas, Landal Het Vennenbos, Landal Hoog Vaals, Landal Landgoed ‘t Loo, Landal landgoed Aerwinkel, Landal Miggelenberg, Landal Port Greve, Landal Rabbit Hill, Landal Slutervallei, Landal Stroombroek, Landal Twenhaarsveld.

Klik hier voor mijn verslag over Landal Heideheuvel in Beekbergen, één van de andere parken met glutenvrije menukaart.

www.landal.nl

Ook leuk om te lezen

2 Comments

 1. beste miss glutenvrij
  nog bedankt voor je tips vandaag naar texel geweest en bij de tijd gegeten vond het wel spannend een pannenkoeken huis is natuurlijk gluten in de keuken maar inderdaad hele lieve mensen

  heb ze nog even je blog laten lezen vonden ze erg leuk
  verder bij paal 17 heb je niks gemist totaal ongeïnteresseerd personeel erg jammer want hier kwamen we altijd toen onze dochter nog niet geïndiceerd was met coeliakie heb het inmiddels al een paar keer geprobeerd daar erg jammer dat ze niet echt geïnteresseerd zijn want daardoor kunnen we onze familie traditie niet voort zetten maar daardoor hebben we wel weer nieuwe plekjes ontdekt mede dankzij jou
  heb aan je blog al veel gehad bijvoorbeeld de oliebollen was hier in huis een emotioneel moment bedankt voor de tips
  mvg patricia

  • Miss Glutenvrij

   Wat een lieve reactie. Dank je wel! Fijn dat jullie zo genieten.

Comments are closed.