Review: 5 x glutenvrij bier

Glutenvrij bier. Je hoort er steeds meer over en de merken poppen als paddenstoelen uit de grond. Maar welk glutenvrij biertje is nou echt lekker en lijkt glutenvrij bier ook op de glutenvolle versie? Patrick Verhoeven testte voor Miss Glutenvrij vijf glutenvrije biersoorten.

Lezer Patrick stuurt  me regelmatig berichtjes via Facebook over nieuwe glutenvrije ontdekkingen die hij doet. Hij is een fanatiek wielrenner, maar lust op z’n tijd ook een biertje. Voor MissGlutenvrij schreef hij een review over glutenvrij bier.

Stokbrood, croissantjes, verse pasta’s, falafel … hoe fantastisch allemaal ook, ik kan het met plezier laten staan. Zeker omdat er goede vervangers voor te verkrijgen zijn. Maar bier! ‘Er zijn toch ook glutenvrije bieren?’, hoor ik je denken. ‘Of doen die qua smaak zoveel onder voor gewone bieren?’ Omdat glutenvrij trending en booming is, komen er wat bier betreft steeds meer glutenvrije varianten op de markt. Maar het maken van een smaakvolle variant blijkt niet altijd even makkelijk. Ik onderwierp vijf glutenvrije bieren aan een smaaktest.

Voordat ik de smaakpapillen aan het werk zet, ontkom ik er echter niet aan een kritische kanttekening te plaatsen: ‘Er is wat onduidelijkheid over hoeveel gluten er precies in bier zit. Uit gangbare analyses blijkt dat bepaalde bieren onder de norm van 20 ppm (parts per miljoen) gluten vallen. Dit is onder de norm van de Codex Alimentarius en deze bieren zouden volgens deze test het predicaat ‘glutenvrij’ mogen dragen. Maar de volgens de Codex Alimentarius aangewezen glutenanalysemethode lijkt niet geschikt te zijn om het glutengehalte te bepalen in gefermenteerde producten en producten met gehydrolyseerde tarwe. Bier is een gefermenteerde drank. Door het bierbereidingsproces kunnen bepaalde gluten niet gedetecteerd worden door de test. In werkelijkheid ligt het glutengehalte in bier daarom waarschijnlijk hoger dan de huidige voorgeschreven test aangeeft.’ … “De individuele coeliakiepatiënt wordt geadviseerd in overleg met zijn huisarts of diëtist vast te stellen óf en welke biertypes veilig in een glutenvrij dieet passen.” (bron)

Een advies waar ik het alleen maar volmondig mee eens kan zijn. Opener gepakt, kroonkurk eraf: het vocht kan vloeien… Brunehaut Bio AmbréeBrunehaut Bio Ambrée
Brunehaut Bio Ambrée is behalve glutenvrij, ook een biologisch bier. Ik kocht het bij de lokale slijter en betaalde er €2,45 voor (33 cl). Het bier heeft een amberachtige kleur en ruikt een beetje naar toffee, vanille en mout. De geuren komen ook in de smaak terug, aangevuld met een lichte hint van pruimen, wat karamel en een licht bittertje. Het bier heeft een licht zoete afdronk. De smaken zijn mooi in balans. Estrella Damm DauraEstrella Damm Daura
Dit bier komt bij een slijter vandaan, die deel uitmaakt van een wat grotere landelijke keten. Voor 33cl betaalde ik €1,99. Het bier (5%) is in zowel in 2008, 2009 als 2011 tijdens de World Beer Awards uitgeroepen tot beste glutenvrije pils ter wereld. Dit bier is gemaakt van gerstemout; de gluten worden op een speciale wijze uit het bier verwijderd. Het bier heeft een goudblonde kleur, ruikt fris en er komt wat graan in naar voren. In de smaak komt wat zoete mout en een licht tintje van honing naar voren. De balans tussen een zuurtje en het zoet is mooi. Verfrissend, wat scherper en dieper van smaak dan de meeste glutenvrij bieren, met een licht zoete afdronk. Mikkeller I Wish Gluten Free IPAMikkeller I Wish Gluten Free IPA
Het bier van deze Deense brouwers (33 cl, 5,5%) is niet makkelijk te verkrijgen. Ik wist het te bemachtigen via een gespecialiseerde bierwinkel en betaalde er €3,00 per flesje voor. Bij het inschenken valt de oranje/bruine kleur op, maar bovenal nestelt de frisse geur van hop zich volop in je neus. In de geur zijn zowel karamel, gras als grapefruit herkenbaar. In de smaak komen citrus (grapefruit, citroen), mout, karamel, gras en hop volop terug. Het bier kent een bittere afdronk. Het bier kent een mooie balans, heeft veel smaak en is, maar dat is geheel persoonlijk, veruit het lekkerste glutenvrij bier dat ik ooit gedronken heb. Mongozo Premium PilsenerMongozo Premium Pilsener
Ook dit bier van 5% komt bij een slijter vandaan, die deel uitmaakt van een wat grotere landelijke keten. Voor 33cl moest ik €1,99 afrekenen. Dit bier is de afgelopen periode beter en beter verkrijgbaar in Nederland. Het is in zowel in 2012 als 2013 tijdens  de World Beer Awards uitgeroepen tot beste glutenvrije pils ter wereld. Dit bier is gemaakt van gerstemout; de gluten worden op een speciale wijze uit het bier verwijderd.Het bier wordt vervolgens gecontroleerd op gluten door een gerenommeerd laboratorium. Het gaat alleen de markt op als er minder dan 10 PPM in het bier aanwezig is en daarmee dus glutenvrij gelabeld wordt.

Als ik het bier inschenk, komt het lichte goud tevoorschijn. Het bier heeft een frisse, licht citrusachtige geur, die een beetje aan hooi en bloemen doet denken. De smaak is fris en er komt appel, rijst (dat ook gebruikt wordt bij de productie), gras en graan in voor en het heeft een licht, zacht bittertje in de nadronk.

Schnitzer Bräu German Hirse PremiumSchnitzer Bräu German Hirse Premium Schnitzer Bräu is een glutenvrij, biologisch bier dat vooral in veel reformwinkels te koop is.  Het bevat 5% alcohol en ik betaalde er €2,33 (33 cl) voor. Bij het openen van het flesje komt een zoete lucht met een medicinaal tintje tevoorschijn. Bij het inschenken valt de haast champagneachtige kleur op. Als ik een slok neem, komen als eerste grapefruit en citroen naar boven, die snel plaats maken voor een overheersende zoetheid. Het bier heeft een erg waterige afdronk en komt nogal karakterloos, slap en flauw over. Ik kan helaas niet anders concluderen dan dat dit bier weinig tot geen raakvlakken heeft met de gebruikelijkere bieren.

Eindoordeel Het is mooi om te merken dat er steeds meer glutenvrije bieren op de markt komen, die goed van smaak zijn en langzamerhand een waardig alternatief lijken te bieden. Veel mensen die graag een normaal pilsje drinken zullen de Estrella Damm Daura en Mongozo Premium Pilsener lekker vinden. Maar ook de Brunehaut Bio zal bij menigeen in de smaak vallen.  De Mikkeller I Wish Gluten Free IPA heeft mijn absolute voorkeur heeft, maar niet iedereen zal met de bitterheid van de hop uit de voeten kunnen. En wat de Schnitzer Bräu German Hirse Premium betreft … die laat ik voortaan in het schap staan.

Ontzettend bedankt Patrick voor deze leuke review. Ik hoop dat Patrick met zijn smaaktekst jullie kan helpen een keuze te maken uit het steeds groter groeiende assortiment van glutenvrije bieren.

mongozoVan Mongozo kreeg ik drie biertjes opgestuurd. Op een bloedwarme zondag hield ik samen met mijn vriend Mees en buurman, twee bierliefhebbers, een mini-smaaktekst.

Harmke (ik dus): ‘Het proeft als bier. Ik heb wel eens bier gedronken in de tijd dat ik nog geen wijn lustte en te arm was voor mixdrankjes. Toen dronk ik het zo weg, dat was voornamelijk omdat ik dronk om ‘het drinken’. Nu ik na een paar jaar weer voor het eerst bier drink… vind ik het niet lekker. Het is niet vies, maar doe mij maar een goed wijntje. Ik heb mijn glas niet leeggedronken. Bijzonder hoe mijn smaak zo is veranderd in de jaren. Voor mij geen bier meer.’

Mees: ‘Lekker, niet heel bitter. Heeft wel wat weg van Bavaria. Geen slecht biertje. Zou ‘m zo weer drinken. Proeft niet bijzonder als glutenvrij biertje.’

Buurman: ‘Proeft als bier, smaakt goed en is lekker. Mild met een bittere afdronk/ nasmaak, dit stoort niet om zo’n biertje meerdere malen te nemen.’
Aan mij had je  niks voor een bier review dus daarom bedank ik Patrick nogmaals voor zijn artikel.

Welk glutenvrij biertje vind jij het lekkerst?

Ook leuk om te lezen

27 Comments

 1. Leuk voor de glutenvrije bierdrinkers! (en waar heb je dat leuke topje gekocht)? :P

 2. marcel van den Berg

  Mongozo is mijn 1e keus qua glutenvrij bier…alleen belachelijk dat je voor drie kratten € 120,- kwijt bent….

 3. Mongozo is een super fijn biertje! Bij ethiopisch restaurant ibis in Amsterdam serveren ze allerlei soorten fruitbier van dit merk. Misschien is dat wel de moeite waard om te proberen! Je krijgt het ook nog eens in een kokosnoot! Mijn favoriete Mongozo biertje is de banaan!

 4. Ik word ook misselijk van glutenvrij bier, toch raar eigenlijk? En nee, ik drink niet meer dan 1 flesje…… Reageer er niet goed op.

 5. Een goed en lekker alternatief voor Glutenvrij bier is Corona ( maisbier)

 6. Hallo Harmke,

  Allereerst wil ik jou complimenteren met jou super website.
  Ik heb even een vraag over glutenvrij bier. Mij is verteld dat Heineken bier glutenvrij is omdat het chemisch bier zou zijn. Weet jij of iemand anders of dit ook inderdaad glutenvrij is?

  • Miss Glutenvrij

   Heineken is zover ik weer niet glutenvrij. Als je glutenvrij bier wilt drinken, koop dan een met glutenvrij logo.

 7. Beste Miss,
  Al een lange tijd ben ik op zoek naar been goed glutenvrij biertje. Helaas vind ik dat onder andere Mongozo en Saxon niet kunnen voldoen aan de standaard van goed bier en zijn te waterig. Nu was ik onlangs in een speciaalbier kroeg en zij serveerden Caulier Glutenfree. Nog nooit heb ik een glutenvrij speciaalbiertje op en deze was zo goed dat bierkenners het aanraden.
  Zeker het proberen waard!

  • Sluit ik me helemaal bij aan! Die wilde ik ook net inbrengen in de reacties!

 8. Ik had nog wel een vraag. Is er een site waar ik kan zien waar glutenvrije bieren worden geschonken in cafe’s.
  Het leek een trend dat er steeds meer cafe’s dit deden, maar de laatste tijd zie ik er steeds meer afhaken.
  Aangezien dat jij Harmke, een mooi forum hebt, kun jij eens iets moois voor de glutenvrije mensen doen die wel van een biertje houden ?

  • Miss Glutenvrij

   Hoi Han, bier boeit me niet zoals je kunt lezen. Zie je niet een mooie kans dat jij deze info verzamelt dan zet ik het graag op mijn site. Is vast animo voor ?. Mijn email is info@missglutenvrij.nl

 9. Pingback: Ask Miss Glutenvrij #9 - MissGlutenvrij.nl

 10. Jos Houben

  Ik had sinds 15 jaar. het moment dat coeliakie bij mij vastgesteld werd, geen bier meer gedronken. Probeerde enkele jaren geleden Mongozo Pils, toen de Spaanse Daura maar viel tijdens feestjes steeds wee=er terug op “droge” witte wijn als alternatief. Recentelijk adviseerde mijn slijter mij een “speciaal” glutenvrij bier te proberen, genaamd “Grisette”! Ik ben sindsdien “verkocht”. Als het enigszins mogelijk is drink ik nu dit biologisch blond bier uit België. Enkele dagen geleden in Maastricht bij biercafé de Gouverneur mocht ik kennismaken met een heerlijk witbier “Floris Mango” ook een aanrader. Ik wil daarmee alleen maar zeggen dat het aan de tijd is om de “biertest” een vervolg te geven en de vele nieuwe glutenvrije bieren de revue te laten passeren. Een ander thema in die samenhang is de verkrijgbaarheid van glutenvrije bieren op festivals en en andere grootschalige feesten, dat is nog steeds beneden de maat, Met uitzondering van Pinkpop, daar is glutenvrij bier verkrijgbaar!

 11. Heb in Italië glutenvrij pils van Peroni gedronken en die vond ik lekkerder dan Estrella en Mongozo. Minder bitter. Weet alleen niet of het ook in NL te krijgen is.

 12. Ontzettend leuk om te lezen. Voor de mensen die Spanje aandoen tijdens de vakantie raad ik glutenvrije bier van Estrella de Galicia aan. Ik ben sinds kort coeliakie patiënt en ik was aangenaam verrast toen ik een maand geleden de glutenvrije variant van deze brower proefde: Nauwelijks te onderscheiden van de ¨normale¨ versie. Estrella de Galicia is een een blond biertje, maar met een wat stevigere afdronk dan de doorsnee pils. Veel gezondheid voor allemaal en onwijs leuke blog!

 13. Tegenwoordig heeft Bavaria ook glutenvrij bier, exclusief bij de AH te koop.
  Die is echt ontzettend lekker!
  Ik zou die zeker uitproberen ;-)

 14. Het lekkerste glutenvrije Nederlandse bier komt uit Haarlem. Een IPA van Jopen met de coole naam Hop Zij Met Ons. Let op, de bierdrinkers is een IPA en heeft een aardig bittere toon.

 15. Jammer dat er geen duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen geutenvrij-gemaakt bier (dus gemaakt van gerst, en dan behandeld zodat de meeste (maar niet alle!) gluten eruit gaat, en van nature glutenvrije bieren (waar dus geen gerst of tarewe inzit).

  Ik ben het met de conclusie eens dat de Schnitzerbrau niet echt lekker is, maar het is wel het enige biertje met echt nul gluten (want er zitten geen glutenhoudende granen in).

  Estrella gaat bij mij redelijk, als ik het bij eentje hou. De Mikkeler vond ik ook heerlijk, maar ik ben er helaas wel meer dan een week ziek van geweest (na 1 flesje). Na deze ervaring voor mij geen “glutenvrij” bier meer waar als ingredient gerst in zit.

 16. Henny Zeeman

  Smaken verschillen, maar Mongozo is een goed biertje, houdt je van een pale ale, dan kan ik Brew dog Vagabond aanraden, glutenfree speciaalbier.

 17. Sinds kort Grisette ontdekt. Dat vind ik de allerlekkerste.
  Groetjes Saskia

 18. In België bestaat er ook de Brasserie de Brunehaut in Rongy-Brunehaut in de provincie Henegouwen in Wallonië, welke enkele glutenvrije bieren brouwt, echter vrij lokaal te bekomen.

Comments are closed.