Glutenvrije Zeeuwse Bolus

IMG_0041Nog nooit in mijn leven had ik een Zeeuwse bolus gegeten. Mijn zusje Magriet vond het de hoogste tijd dat ik zo’n mierzoet stukje deeg zou proeven. Dus maakten we samen glutenvrije Zeeuwse bolussen.

Op internet vond Magriet een recept voor de perfecte Zeeuwse Bolus. Met gluten natuurlijk, maar wij gingen voor de glutenvrije variant. Het is dan altijd maar afwachten of het gerecht dan nog lekker is en tot zijn recht komt, maar wie niet waagt…  In plaats van tarwebloem gebruikten we Schär Mix C. Deze mix is ideaal voor het maken van koek en gebak.

Ingrediënten ( voor 10 bolussen)

 • 210 ml handwarme melk
 • 35 gram ongezouten (room)boter, op kamertemperatuur in stukjes
 • 1 klein ei op kamertemperatuur
 • 350 gram Schär mix C
 • 1 zakje droge gist (7 gram Dr. Oetker)
 • 4 gram zout
 • 500 gram donker bruine basterdsuiker
 • klein theelepeltje kaneel

Verwarm melk en eventueel boter in de magnetron. Een koelkast ei leg je even een paar minuutjes in een bakje met warm kraanwater.

IMG_0035Meng de bloem, zout en gist door elkaar in je mengkom. Maak daarin een juskuiltje waarin je de melk en het ei schenkt. De boter verdeel je over de bloemrand. Mix in een mixer op de zachtste stand tot de ingrediënten een beetje gemengd zijn en mix daarna op middelmatige stand zo’n 8 minuten verder.

Zet een bakje heet kraanwater onderin de oven (die uit is) en zet je beslagkom daarboven op een ovenrek voor 15 minuten.

IMG_0036Meng ondertussen de bruine suiker met de kaneel op een grote plaat, of schaal. Veel hé?! Ik schrok wel even, maar de bolus staat natuurlijk bekend om zijn mierrrrrzoete smaak.

IMG_0038Haal het deeg na de 15 minuten uit de oven en maak er 10 bolletjes van. Rol de bolletjes één voor één door de suiker tot worstjes van 15 cm. Hoe meer suiker je eraan rolt hoe plakkeriger je bolus wordt. Zet de rolletjes weer terug in de oven met onderin een nieuw bakje warm water. 15 minuten laten staan.

IMG_0039Rol de nu wat dikkere, nattige rolletjes opnieuw door de suiker tot pillen van zo’n 35 cm. Onze ‘rollen’ waren iets ongelijk, maar dat maakt niet uit, dan krijg je gewoon een kleinere en grotere bolus.

IMG_0040Draai ze daarna op tot een bolus, wees voorzichtig met het deeg, dit is vrij kwetsbaar. Het geheel draai je niet te strak op zodat de bolus nog ruimte heeft om te rijzen. Het uiteinde vouw je onder de bolus. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat rusten voor 45 minuten op een warme plek. Wij deden dit buiten in de zon in de tuin, het was erg warm toen we de bolussen maakten.

Verwarm de oven op 250 graden. Bak de bolussen 6 minuten met onderin je oven een bakje koud water. Dit zorgt voor stoom zodat je bolussen niet uitdrogen. Keer ze daarna gelijk om op een bord en laat afkoelen. Eventueel schep je wat natte suikerdrap van de schaal waarop je ze liet rijzen of je bakplaat over de bolussen. Als de bolussen grotendeels afgekoeld zijn, dek je ze af met huishoudfolie. Ze zweten dan nog verder en worden nog plakkeriger.

IMG_0041Oh, wat was ik benieuwd hoe onze glutenvrije ‘Zeeuwse bolus zou smaken…

ZOET!!! Het is dus gewoon een stuk deeg met heeeel veel suiker. Gek hé omdat ik iets nog nooit heb gegeten, had ik geen idee wat ik kon verwachten. Magriet vertelde dat onze bolussen goed leken op de glutenvolle variant, maar dan wel ietsje droger. Tsja, de gluten (elasticiteit) mist natuurlijk. Ook liet ik de bolus aan mijn buurman en stiefvader proeven. Zij vonden ‘m heel goed lijken op de glutenvolle Zeeuwse bolus. Missie geslaagd.

IMG_0046Je kunt de bolussen nog zo’n twee dagen bewaren in een afgesloten bakje.

Ook leuk om te lezen

13 Comments

 1. Ik heb ook een recept en die zijn zeker niet droog.
  Bolussen kun je dan ook veel beter met een broodmix bakken.

  • Miss Glutenvrij

   Je bent er inderdaad wel een middagje druk mee… Het is wel heel leuk om te doen.

 2. Jammer dat ik het niet kan maken , heb last van suiker ivm candida.
  En aub , niet de magnetron gebruiken, is blijkbaar niet zo gezond.
  Ze zien er heerlijk uit.

 3. Een hele andere vraag aan jou. Wat vind jij lekkere glutenvrije muesli?

 4. ik wil heel graag eens glutenvrije bolussen maken. Ik heb al een aantal keer de gewone met gluten gemaakt. Ik snap dan ook niet waarom je koekjesmix gebruikt. Gewone bolussen maak je het makkelijkst met witbroodmix. Bolussen zijn ook meer brood dan koek. Ik ga het dus proberen met Schär mix B, wat meer broodmix is. En in plaats van bruine suiker wil ik het gaan proberen met palmsuiker.

  • Miss Glutenvrij

   Dit was voor mij ook de eerste keer dus proberen. Volgende keer zou ik ook broodmix gebruiken. Had zelf nog nooit bolussen op dus dacht dat het soort van koek/ gebak was.

 5. Ik denk dat dit recept van de “Klein Stukje Dan…” Blog komt. Het is een heel goed recept met een mix van Glutafin wit en Poensgen, beide zijn broodmixen. Het suiker moet je wat ” afstoffen ” dan wordt het wat minder korrelig.

  • Miss Glutenvrij

   Klopt daar had mijn zusje het recept gevonden. Hoorde later ook dat je beter broodmix kunt gebruiken. Ze zijn mij te zoet dus ga ze niet nog een keer maken, maar zeker goede tip.

Comments are closed.