Cafetaria ‘t Pakhuis in Veenendaal gaat glutenvrij

_MG_6970Bij cafetaria ‘t Pakhuis in Veenendaal kan je terecht om glutenvrij te snacken. Ze verkopen er een scala aan snacks van allergeenvrij merk VA Foods, hebben glutenvrije friet en sauzen zonder gluten. 

Een aantal weken geleden kreeg ik een email van Syl Lammers. Hij is eigenaar van cafetaria ‘t Pakhuis dat gelegen is tussen Veenendaal en Ede. Hij wilde graag met mij van gedachten wisselen over glutenvrije snacks, Syl heeft als doel de meest allergeen vriendelijke cafetaria van Nederland te worden. Zo’n super initiatief support ik graag en ik ging bij hem langs. Vertelde aan hem hoe belangrijk het is dat ik me aan een strik glutenvrij dieet houd en wat gluten met mij doet.

Syl ging aan de slag en introduceerde glutenvrije snacks in zijn cafetaria en maakte zijn zaak ‘glutenvrij-proof’. Hij nodigde me uit om te komen kijken en proeven. Syl had wat aanpassingen gedaan zoals de broodoven verplaatst, een aparte frituur voor de glutenvrije snacks gecreëerd en zijn personeel duidelijk geïnstrueerd en er bewust van gemaakt wat gluten met iemand met coeliakie doet.

Alles apart voor glutenvrij
Syl: ‘Alle snacks worden door ons bij binnenkomst apart verpakt. Wij hebben apart keukengerei dat uitsluitend voor deze producten wordt gebruikt. In de vriescel hebben we een apart schap voor de glutenvrije producten, deze zijn overigens in kunststof boxen opgeslagen. Wanneer iemand een glutenvrije snack bestelt, wordt het betreffende product door onze medewerker gelijk vanuit de verpakking in de frituurolie gedaan. De frituur voor de glutenvrije producten wordt niet gefilterd, wel iedere dag gemeten op de THG waardes. Zijn deze te hoog dan wordt de olie direct weggepompt naar de opslag tank.’

Dit was de eerste keer dat ik snacks van VA Foods zou proeven. Deze snacks zijn vrij van veel allergenen. Frank van VA Foods was die middag ook aanwezig en ik kreeg van hem een uitgebreide uitleg over hun producten. Ook werd aan mij officieel de eerste glutenvrije snack overhandigd. Van deze middag liet Syl foto’s maken die ik graag aan jullie laat zien.

_MG_6944Samen met Syl Lammers, eigenaar van ‘t Pakhuis.

_MG_6950Met de crew van ‘t Pakhuis en Frank van VA Foods.

_MG_6970Een glutenvrije groentekroket van VA Foods gebakken in apart frituurolie. Dit was de eerste keer dat ik een groentekroket at en ik vond ‘m lekker, hij heeft veel smaak en is lekker krokant. Ik vind het leuk dat je bij ‘t Pakhuis uit veel verschillende glutenvrije snacks kunt kiezen. Ook een groot pluspunt van deze cafetaria: de glutenvrije snacks zijn niet duurder dan de glutenvolle snacks!

_MG_6978En glutenvrije friet met glutenvrije frietsaus aangereikt door medewerkster Daphne, haar zusje heeft net als ik coeliakie.

Bij ‘t Pakhuis heb je keuze uit de volgende glutenvrije producten:

 • Friet
 • Frikadel
 • Rundvlees kroket
 • Mexicano
 • Bamischijf
 • Groentekroket
 • Bitterballen rundvlees en groente
 • Fritessaus 35% & Mayonaise 80%
 • Curry
 • Ketchup
 • Kaassouflé (wordt binnenkort verwacht)

Het persbericht dat aankomende week door cafetaria ‘t Pakhuis verstuurd wordt naar verschillende media.

Glutenvrij snacken in FoodValley
’t Pakhuis gaat voor allergeen-vriendelijk

Veenendaal – Per 13 december 2014 gaat de nieuwe allergenenwetgeving in. Dit verplicht horecaondernemers om gasten te informeren over allergenen in gerechten. Cafetaria ’t Pakhuis in Veenendaal speelt hier al sinds 1 juli 2014 op in met glutenvrije friet en snacks. Syl Lammers, eigenaar van ’t Pakhuis cafetaria, restaurant en catering: “Wij hebben als doel om de meest allergeen-vriendelijke cafetaria van Nederland te worden. Wij leggen de lat hoog door met éénvan de moeilijkste allergenen te beginnen. Als het daarmee lukt, moet de rest ook lukken vinden wij.” Ondertussen biedt ’t Pakhuis al glutenvrije friet, (groente- en rundvlees) kroketten en bitterballen, frikadellen, mexicano’s, bami schijven en diverse sauzen aan. Dit assortiment wordt op termijn uitgebreid met onder andere kaassoufflés.

Glutenvrije ambities uitbreiden
De flinke ambities van het bedrijf komen op meerdere manieren tot uiting. Allereerst doordat ’t Pakhuis al met het onderwerp bezig was, voordat hier vanuit de wet om wordt gevraagd. Zo krijgt het personeel speciale trainingen over allergenen, procedures en vragen die gasten kunnen stellen. De producten voor allergenengasten worden de komende periode verder uitgebreid en natuurlijk blijft hygiëne een cruciaal punt. De start is al gemaakt in samenwerking met ervaringsdeskundige en blogger Miss Glutenvrij en VA Foods, expert op het gebied van veilige voedingsmiddelen voor mensen met én zonder allergieën. Voedselallergieën onderbelicht Lammers: “Het is eigenlijk niet meer dan normaal dat de horeca hier aandacht aan besteed, veel mensen hebben namelijk last van voedselallergieën of -intolerantie.” Volgens nationaalkompas.nl is bij één tot drie procent van de Nederlandse bevolking een voedselallergie of –intolerantie vastgesteld. Vakblad Nutrinews geeft zelfs aan dat wetenschappers schatten dat twintig tot dertig procent van West-Europa hiermee te kampen heeft. Veel mensen weten het echter niet, omdat lang niet altijd de oorzaak wordt achterhaald van de soms vage klachten.

Strikte (hygiëne)procedures
’t Pakhuis heeft diverse maatregelen genomen om de allergenenproducten te kunnen aanbieden. Een speciale frituuroven, apart keukengerei, dagelijkse meting op THG-waardes en producten worden apart verpakt en bewaard op het bovenste schap van de vriescel in kunststof boxen. De strikte procedures zijn nodig om kruisbesmetting te voorkomen. Lammers: “Eten is voor veel mensen ook een sociale bezigheid. Dankzij deze uitbreiding op ons aanbod, brengen we dit ook voor mensen mét een voedselallergie binnen handbereik tegen de algemene prijsstelling.”

Adres
Cafetaria ‘t Pakhuis
Pakhuisweg 1a
6745 XA De Klomp (Ede GLD) (Tegen de grens van Veenendaal naast de A12)
0318-529498 – Keuzemenu optie: 1

Openingstijden
Maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 10.30 uur tot 21.00 uur.

www.t-pakhuis.nl

Dit is een gesponsord artikel.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

 1. Pingback: Glutenvrij nieuws

 2. Pingback: Glutenvrij uit eten in Veenendaal - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.