Nationaal Schoolontbijt gaat glutenvrij

schoolontbijtGoed nieuws! De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft het voor elkaar. Er zitten dit jaar glutenvrije crackers in het ontbijtpakket van het Nationaal Schoolontbijt.

Het Nationaal Schoolontbijt is al 11 jaar het grootste educatieve ontbijtevenement van Nederland. Van 3 tot en met 7 november ontbijten kinderen dit jaar een week lang samen. Bij deze 12e editie doen meer dan 500.000 basisschoolkinderen mee op ruim 2.500 scholen.

Crackers van Consenza
De Nederlandse Coeliakie Vereniging is al sinds 2011 vaste partner van het Nationaal Schoolontbijt en samen zorgt zij ervoor dat ook voor kinderen die coeliakie hebben het Schoolontbijt een feestje wordt. Zij schrijven handleidingen voor docenten en voor overblijfouders. Maar nu zit er dus ook een echt glutenvrij product bij van het merk Consenza. Het product is eerst voorgelegd aan het Voedingscentrum dat alle producten in het ontbijtpakket beoordeelt. De NCV schrijft op haar website dat zij hoopt dat het ooit lukt een dagvers glutenvrij brood in het pakket te krijgen.

Het ontbijt bestaat uitsluitend uit brood, beleg en drinken dat het Voedingscentrum beoordeelt als voorkeurs- of middenwegproduct,: dus als gezond. Het ontbijt voor de scholieren bestaat uit tarwebolletjes, krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, fruitstroop, halvajam, smeerkaas, 30+ kaas, halfvolle melk en fruit. Voor de kinderen met een glutenintolerantie zitten er dus dit jaar voor het eerst glutenvrije crackers in het pakket. Naast het glutenvrije ontbijtproduct stelt de NCV een handleiding beschikbaar om ouders en leerkrachten die het ontbijt begeleiden te helpen.

De handleiding van de NCV lees je hier.

www.schoolontbijt.nl

Ik ben oprecht blij dat de NCV zich zo inzet voor dit soort zaken. Toen ik op de basisschool zat, was er nog niet zoiets als het Nationaal Schoolontbijt. Ik kan me voorstellen dat het voor glutenvrije kinderen confronterend en verdrietig is dat zij niet of half mee kunnen doen. Ook voor ouders is het een extra belasting (die zij al zo vaak ervaren) om zelf glutenvrije producten mee te moeten geven. Ik vind dit een hele vooruitgang en mijn complimenten voor de NCV. Ook ik hoop met de vereniging dat er ooit dagvers glutenvrij brood in het ontbijtpakket komt. 

Doet jouw kind mee met het Nationaal Schoolontbijt en wat vind je van dit nieuws?

Ook leuk om te lezen