Update: Mijn zelfgebakken brood

Begin dit jaar schreef ik een blog over mijn zelfgebakken brood van Semper. Ik ben heel enthousiast over ´Mix´, maar vond de korst van dit brood vrij hard. Ook kreeg ik soms een luchtbel tussen het brood en de korst. Rein van Allergento gaf me tips die ik graag wilde uitproberen.

Het artikel dat ik begin dit jaar schreef over mijn zelfgebakken brood vind je hier.

IMG_0014Het gaat dus om dit pak van Semper met de naam ‘Mix’

Dit is de tip van Rein van Allergento: In praktisch iedere (hetelucht) oven kun je een mooi brood bakken, met een mooie glanzende korst en veel volume in het brood. De truc is om veel stoom te creëren op het moment dat het brood in de oven gaat. Wat wij, van Allergento, klanten daarin adviseren, is om gebruik te maken van een holle bakplaat die je mee verwarmt met de oven. Op het moment dat je brood goed is gerezen, spuit je de bovenkant nat met een plantenspuit en gooi je een groot glas warm water op de bakplaat (die mee verwarmt was in de oven) en schuif je het brood er direct in.

De afgelopen maanden heb ik geen één keer zelf glutenvrij brood gebakken. Er kwam ook zoveel lekker (nieuw) glutenvrij op de markt. Zo schreef ik over het Meesterbakker brood van Schär, het heerlijke luchtige en smaakvolle brood van Allergento en Genius brood. Met zo’n groot aanbod aan glutenvrij brood waarvoor ik niet in de keuken hoef te staan, was mijn favoriete zelfgebakken brood naar de achtergrond verschoven.

Maar ik had nog een pak staan en was benieuwd hoe het brood zou worden als ik Rein zijn tips opvolgde. Ik ging aan de slag.

IMG_0001Op de website van Allergento staat het volgende: Gist mag niet in direct contact komen met zout, olie of boter. De beste volgorde voor het vullen van de bakvorm is: eerst het gist, vervolgens het meel, daarna eventuele boter/olie/margarine en als laatste het water. Laat het deeg rijzen in een voorverwarmde open op 35 graden en plaats het blik in een plastic doorzichtig zak om uitdrogen te voorkomen.

Deze volgorde heb ik aangehouden. Normaal deed ik water, gist, olie, mix, dat ging ook goed, maar als het nog beter kan, doe ik dat graag. Mijn oven kan alleen niet op 35 graden dus schoof ik mijn bakblik in een pedaalemmerzak en zette deze boven op het gasfornuis waaronder de oven op 200 graden verwarmd was.

IMG_0002Plantenspuit gevuld met water en een bakje met heet water. Ik heb het deeg flink natgespoten en het bakje water over de ovenplaat die onder in mijn oven staat gegoten. Zoals Rein al schreef, stoomde het flink. Hup bakblik erin en oven dicht. Ik heb de tijd aangehouden die op het pak staat, 25 minuten in een oven die op 200 graden is voorverwarmd. Later zag ik dat Rein nog als tip had gegeven: 40 minuten op 185 graden, dat probeer ik de volgende keer.

IMG_0003

IMG_0004

IMG_0005Ik vind mijn broodje goed gelukt. De korst oogt best droog vind ik, maar voelt zacht aan.

IMG_0006

IMG_0007

IMG_0008

IMG_0009De korst zit goed tegen het brood aan, er zit geen gat. Dat probleem is dus getackeld. In het filmpje bovenaan dit artikel zie je hoe ik de korst indruk, dan zie je dat ie zacht en flexibel is.

Maar ik denk dat ie nog wel ietsje zachter kan. Ik heb nog één pak Semper brood staan, die wil ik hetzelfde maken als deze alleen dan 40 minuten bakken op 185 graden. Hopelijk oogt ie dan minder hard en is ie nóg zachter.

Ik vond het leuk om weer een keer een brood te bakken. Nu móest het niet omdat ik anders geen brood had, maar deed ik het omdat ik benieuwd was of Rein zijn tips zouden werken. Ik kan namelijk ook zo naar de winkel fietsen voor een lekker glutenvrij brood. Ik vind het fijn dat ik nu de keus heb.

Bakken jullie nog zelf brood of koop je het ook steeds vaker zoals ik?

Ook leuk om te lezen

11 Comments

 1. Ik koop nu elke week het brood van genius, 35% korting zit er meestal op en dan vries ik het in. Veel goekoper en de moeite waard :)

 2. Ik koop ook brood tegenwoordig. Zo veel makkelijker. Ben er echt enorm blij mee!
  Dit brood ziet er trouwens wel erg goed uit. Maar hier zat wel glutenvrij tarwezetmeel in toch?

  • Miss Glutenvrij

   Het is zeker makkelijk! Ben ook echt blij met alle ontwikkelingen wat betreft glutenvrij brood.

   Klopt in Semper zit gv tarwezetmeel.

 3. Ik bak elke week mijn brood. Ik gebruik geen semper, maar quinoamix van lepoole. Dit rijst als een malle (bakblik bedekt onder folie en een doek). En voor het de oven in gaat smeer ik het nog even in met beetje olie. Kreeg de tip om een lepel in olie te dopen en de bolle kant langs de zijkant vannje brood te halen (bolle kant tegen deeg aan, andere kant tegen je bakblik) Brood is zacht en bovenkant blijft mooi glad.

 4. Sylvia van Ginkel

  Ik koop nu vaak het brood van Schar bij de Appie. Alleen mijn zoon vraagt nu toch regelmatig naar het zelfgebakken brood. Ik ga er nu weer 1 bakken met de tips van jou. Ben benieuwd!

 5. Weet iemand of je dit pak broodmix ook ergens online kunt bestellen?? Ziet er erg lekker uit en zou het graag eens willen proberen..

 6. Vaak bak ik de Rimboe mix van LePoole in de broodbak machine. Deze verpak ik dan appart in zakjes in de diepvries. Maar ben er een beetje op uit gekeken.

 7. Dat advies van langer bakken bij een lagere temperatuur voor een zachtere korst vind ik wat vreemd; bij normaal brood bak je op die manier juist harde broodjes. Een zachte, dunne korst krijg je door kort en heet te bakken. Maar probeer het eens uit, ik ben benieuwd!

 8. Hallo,

  Ik wil een broodbakmachine kopen om zelf brood te gaan bakken. Nu lees ik dat en broodbakmachine zijn met een glutenvrij bakprogramma.
  Moet ik een machine kopen met een speciaal glutenvrij programma? Of waar moet ik op letten met het kopen van een broodbakmachine?
  Ik zie je, jullie reactie graag tegemoet.

  Met vriendelijke groeten,

  Marion van Ingen

 9. Ria Trompert

  Ik koop mijn glutenvrije brood meestal. Dit omdat het zelf bakken altijd tegenvalt. Blijf het wel steeds proberen. Het lekkerst vind ik de Mehrkornbrötchen van dr. Schär. Deze koop ik, diepgevroren, bij de natuurwinkel. Zelfs niet geroosterd kun je deze, van te voren klaargemaakt, meenemen naar je werk. Nu heb ik laatst het proefpakket van Bakker Leo geprobeerd; het bruine zaden brood vond ik vergelijkbaar lekker! Semper gebruik ik nooit ivm dat tarwezetmeel. Vr. Groet Ria

 10. Pingback: 10 best gelezen artikelen 2016 - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.