Ask Miss Glutenvrij #1

In de nieuwe rubriek ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem bij de comments en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Bijna  iedere dag krijg ik via comments, mailtjes en social media vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus, hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist raadplegen. Maar inmiddels ben ik bijna 25 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Nu bedacht ik me dat wellicht meer bezoekers van mijn website iets aan mijn antwoorden hebben. In Ask Miss Glutenvrij wil ik vanaf nu deze vragen beantwoorden.

Voor deze eerste Ask Miss Glutenvrij gebruik ik vragen van bezoekers die ik al heb beantwoord.

Hè harmke, ik las laatst je blog over enummers. Nou had ik gezien dat E120 tarwe is. Betekent dit dat ik voeding waar dit enummer op vermeld staat moet vermijden of moet er dan nog wat bij staan? Ik hoop dat je een antwoord hebt:)

Dit zegt mij niks. Nou is het zo dat het wettelijk verplicht is te vermelden als er gluten in een product zit. Dit moet er dus altijd op staan. Wel heb je te maken met de codex alimentarius.

Er kan dus een piepklein beetje gluten in zitten onder de norm. Maar een heel klein groepje mensen die extreem gevoelig zijn kunnen hierop reageren. Je hoeft dus niet op dit e-nummer te letten voor zover ik weet.

Hallo, Mag ik vragen of jij al bevindingen hebt over de Efteling??

Ik ben een aantal keer in de Efteling geweest, maar kan me niet meer herinneren hoe en wat ik daar toen heb gegeten. Ik vond dit antwoord via Glutenvrij op Pad

In de Efteling zijn verschillende mogelijkheden om glutenvrij te eten:
– Friet en frikandel bij Steenbok, Smulpaap, Station de Oost en Vrolijke Noot.
– Pannenkoeken bij Polles Keuken.
– Zalm bij Het Witte Paard.
– Bij restaurant de Welkom kunnen ze iets glutenvrij naar wens maken.

Via de website van de Efteling vond ik deze pagina www.efteling.com/restaurants. Daar wordt aangegeven welke restaurants glutenvrije mogelijkheden hebben.

Beste Harmke,

Ik ga altijd uit van jou smaak en mening en eigenlijk ben ik t altijd met jou eens!

Nu ben ik op zoek naar GV snacks hamburger, kroket, frikandel, bamischijf etc etc Welk merk is goed van smaak en ken jij uit ervaring en raad je mij aan?!

Ik vind de frikandellen en kroketten van Consenza erg lekker. VA Foods is een merk waarvan ik de groentekroket, frikandellen en bitterballen heb geproefd. Ook erg lekker. Deze twee merken kan ik je dus aanbevelen :).

Zoals je kunt zien, kun je anoniem je vraag stellen, ik zal geen namen vermelden bij je vraag.

Stel je vraag bij de comments. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik ze beantwoorden. 

Ook leuk om te lezen

3 Comments

 1. E120 is als het goed is de rode kleurstof die van luizen gemaakt wordt. Dus lijkt mij inderdaad niet nodig om daarop te letten :)
  De E nummers 1400 tot 1451 zijn volgens de NCV zetmeel derivaten en deze kunnen dus wel gemaakt zijn van tarwe, maar als dat zo is moet het er dus inderdaad achter staan zoals jij al zegt :) Verder zijn er nog wel wat andere E nummers die afkomstig kúnnen zijn van tarwe maar deze zijn altijd onder de norm dus eigenlijk ook niks om je zorgen over te maken! :)

  • Miss Glutenvrij

   Thanks voor je aanvulling :). Gelukkig staat het er altijd op. Je zou gek worden van ook nog op e-nummers zoeken.

 2. Hallo,
  Als aanvulling op de Efteling , het restaurant welkom geeft je keuze uit twee menu’s wel restaurant stijl en niet de fastfood stijl. Ze willen wel alles voor je maken maar garanderen niks omdat de keuken dan niet meer 100% glutenvrij is.

  En voor de snacks, ik ben verzot op de mexicano’s van : van rijsingen, hier liggen deze gewoon in de jumbo

Geef een reactie