Interview: ‘Waarom ik blog’

BloggingIn dit artikel lees je over het ontstaan van mijn blog en waarom ik ben gestart met bloggen. Mijn zusje Esther interviewde me over het thema ‘Mijn Hobby’, laat mijn blog nou mijn grootste hobby zijn. 

Mijn zusje Esther moest voor haar opleiding een interview houden met een HBO-er. In 2010 heb ik mijn HBO opleiding Journalistiek afgerond, dus vroeg ze mij. Tijdens mijn opleiding,  maar ook daarna heb ik veel mensen geïnterviewd. Toen Esther mij vroeg voor een interview zei ik meteen ‘ja’. Ik vond het leuk een keer niet de vragen te stellen, maar te beantwoorden.

Blogging-

Wie ben je en wat doe je voor werk?
Ik ben Harmke Schippers, 25 jaar en ik werk parttime als medewerker dienstverlening bij de afdeling Burgerzaken van gemeente Veenendaal.

In welke kernwoorden zou jij jezelf omschrijven?
Creatief, ondernemend, optimistisch, Bourgondiër, doorzetter, controlfreak en perfectionistisch.

Welke hobby’s heb je?
Ik houd van uit eten gaan, films en series kijken, gezellig met vrienden afspreken en dagjes uit gaan. Ook houd ik enorm van koken en bakken (en het op eten, haha). Maar mijn grootste hobby is toch wel mijn blog MissGlutenvrij.nl.

blog

Hoe ben je aan een blog als hobby gekomen?
Na het behalen van mijn diploma journalistiek en mijn stage bij CJP.nl kwam ik er achter dat ik graag verder wilde met schrijven voor het web, maar niet op een redactie. Eigenlijk had ik altijd al iets met taal en schrijven. Op de basisschool schreef ik al verhalen in schriftjes, later deed ik dit op de computer. Ik blogde toen ik op de middelbare school zat al op verschillende blogjes, voornamelijk over mijn persoonlijke leven en interesses, ook heb ik een tijdje columns geschreven die ik online plaatste.

Op 5 maart 2007 werd ik op de blog die ik destijds had getagd om 10 rare/ gekke gewoontes van mezelf te noemen, bij punt twee schreef ik:

Ik heb coeliakie. Ik heb er wel eens over verteld in mijn blog maarrrr, het is dus een ziekte waarbij je geen gluten mag. WAT? Geen tarwe. Dit zit in brood, koek, snoep, taart, frituurhapjes, bijna alles van de Mac van broodjes tot milkshakes en borden met pasta. Gepaneerd vlees en drop moet ik ook laten staan.
(Ik zocht mijn oude blog op via: archive.org/web)

Blijkbaar zag ik coeliakie toen als rare gewoonte… HUH?!, ja echt, ik had mijn ziekte toen niet geaccepteerd.  Nu is het het hoofdonderwerp van mijn blog. Mooi om te zien hoe ik ben veranderd, enige overeenkomst: ik blog nog steeds.

Ik kreeg altijd al veel vragen over mijn chronische ziekte coeliakie. Op een gegeven moment dacht ik: Ik moet mijn tips en recepten op gaan schrijven, dan hoef ik het niet elke keer opnieuw te vertellen en hebben nog veel meer mensen iets aan mijn ervaringen. Van daaruit ben ik MissGlutenvrij.nl begonnen in april 2012.

Wat vind je zo leuk aan jouw hobby?
Ik vind de interactie met mijn lezers heel leuk. Maar ook het creatief (met taal) bezig zijn. Er zit gewoon iets in mij dat wil blijven bloggen. Soms denk ik wel eens, ik stop er wel veel van mijn tijd in, maar het geeft me voldoening. De positieve en dankbare reacties van mijn lezers doen me veel. Ik kan soms uren met mijn blog bezig zijn, dan vergeet ik de tijd. Ik denk dat dit ook een kenmerk van een hobby is, dat je je er helemaal in kunt verliezen. En elke keer weer zin krijgt er mee bezig te zijn.

Hoeveel tijd steek je in je hobby?
Ik heb een manier moeten vinden om de tijd die ik in mijn hobby steek niet de spuitgaten uit te laten lopen. Dat heeft tijd gekost. Mijn vriend Mees heeft me dit doen inzien. Ik kan me ergens helemaal in verliezen en er lichtelijk dwangmatig mee omgaan. Nu blog ik op de dagen dat ik vrij ben en mijn vriend aan het werk is. Zo zit ik niet achter de computer als hij thuis is en hebben we tijd samen. Ook maak ik een planning en zet ik om de dag een artikel online. Die plan ik dan van tevoren in. Tussendoor plaats ik foto’s op Facebook en Instagram.

monkey-blog

Welke kosten brengt jouw hobby met zich mee ?
De hosting. Toen mijn site begon te groeien, heb ik een duurder hostingpakket moeten nemen, dat kost geld. Ook koop ik producten speciaal voor mijn site die ik wil gebruiken in een recept of voor een review. Maar daarnaast levert het me ook leuke dingen op waaronder gratis producten een extra zakcentje door een advertentie of advertorial en ik word uitgenodigd voor evenementen zoals de uitreiking van het eerste glutenvrije broodje van McDonald’s. Dat was zonder mijn blog niet gebeurt.

Beoefen je je hobby met vrienden?
Nee, het is echt mijn blog. Soms plaats ik wel iets waar mijn vrienden of familie bij betrokken zijn, bijvoorbeeld een recept of een reisverslag. Soms test ik producten samen met vrienden om meerdere meningen te verzamelen.

Wat vinden je naasten van je hobby?
Heel leuk, vooral mijn vriend Mees is degene die vanaf het begin zei dat mijn blog een succes zou worden, hij noemt me ook vaak ‘Miss Glutenvrij’, haha. Daarnaast zijn mijn vrienden en familie trots op me en geven ze complimenten over mijn artikelen.

Zou je deze hobby aan andere aanbevelen?
Ja, bloggen is echt heel leuk. Ik denk dat het wel vanzelf gaat als je een passie hebt voor iets en daar over wilt schrijven. Nadat ik coeliakie had geaccepteerd en mijn opleiding journalistiek had afgerond, heb ik MissGlutenvrij.nl bedacht. Ik denk niet dat bloggen echt een hobby is waar je voor kiest, zoals tennis of postzegels verzamelen. Ik denk dat mijn blog een weerspiegeling is van wat mij bezighoud, wie ik ben, wat ik kan en wat allemaal op mijn glutenvrije pad komt.

6a00d8341c5d2553ef01a3fb44125d970b

Ik hoop dat jullie het leuk vonden te lezen hoe MissGlutenvrij.nl is ontstaan.

Wat is jouw grootste hobby?

Ook leuk om te lezen

5 Comments

 1. Wat een leuk artikel! Wat studeert je zusje eigenlijk? (of heb ik daar per ongeluk overheen gelezen?).

  In ieder geval zitten er wel heel veel herkenbare dingen in je interview haha! Bloggen is ook mijn grootste hobby op het moment. Vroeger tekende ik heel erg graag, maar toen ik last kreeg van duizeligheid en gevoelloze vingers als gevolg van de onontdekte coeliakie wilde het niet meer zo. Nu zou ik het misschien wel weer kunnen maar kom ik er simpelweg niet aan toe. Misschien ooit nog weer eens. Voor nu heb ik genoeg lol met bloggen en kan ik ook daar creativiteit (op een andere manier) in kwijt. Ik baal soms wel dat ik er niet meer tijd voor heb vanwege mijn studie haha!

  • Miss Glutenvrij

   Thanks! Ze studeert communicatie. Leuk om te lezen dat jouw blog ook je grootste hobby is. Tijd is inderdaad een dingetje, er gaat heel snel veel tijd in zitten ;).

 2. Leuk om te lezen!
  Mijn grootste hobby? Ik ook mijn blog!
  Ik heb erg veel inspiratie. Als ik weer eens een blogonderwerp tegen kom, heb ik de blog in mijn hoofd al geschreven. Dan kost het nauwelijks tijd meer om het op te schrijven… Dus hoeveel tijd ik er mee kwijt ben, kan ik niet vertellen.

 3. Leuk om te lezen! Miss Glutenvrij is echt een succes.. en een begrip! Ik eet nog niet zo lang glutenvrij, maar het feit dat ik zowel mijn moeder als vriend regelmatig hoor zeggen: ‘dat heb ik van Miss Glutenvrij’ vind ik wel grappig. Buiten mijn blog om zijn ze totaal niet van de blogs of bezoeken van sites. Wel doen ze hun best om de winkels voor mij af te struinen. Ook voor hun ging er een wereld open toen ik de gluten uit mijn leven moest verbannen, het was allemaal nogal verwarrend wat nou wel en niet mocht. Erg fijn dat ze op jouw blog terecht kunnen, laagdrempelig met simpele recepten&tips voor beginners en ook genoeg input voor de wat gevorderden onder ons.. voor ieder wat wils dus! Uiteraard vind ik het zelf ook geweldig! Dat je nog maar lang van je hobby mag genieten! Liefs Denise

  • Miss Glutenvrij

   Wat een lieve reactie en wat leuk om te lezen! Thanks :D

Comments are closed.