Glutenvrij met Sint Maarten

Sintmaarten

Vanavond is het weer Sint Maarten. Op 11 november gaan kinderen met een lampion langs de deur om snoep op te halen. Maar wat als je kind glutenvrij is? De Nederlandse Coeliakie Vereniging geeft tips die ik graag met jullie deel.

Ik woon in Veenendaal, daar vieren we geen Sint Maarten. Maar bij mijn oma in Emmen, in Drenthe wordt dit feest wel gevierd. Ik kan me nog herinneren dat we met zakken vol snoep terug kwamen. Natuurlijk was lang niet alles glutenvrij, toen hield vrijwel niemand daar rekening mee (behalve mijn oma). Het was voor mij maar zoeken welk snoepje glutenvrij was. Een Lange Jan of een pakje Dummy’s waren gelukkig verpakt en kon ik eten. Dropveters of snoep dat ik niet kende, kregen mijn zusjes en nicht. Ik ben gelukkig niets tekort gekomen, daar zorgde mijn moeder wel voor.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging geeft tips voor tijdens Sint Maarten, ik deel ze graag met jullie.

Zij adviseren het volgende:

  1. Laat uw kind zoveel mogelijk snoep uitkiezen dat verpakt is. U kunt dan later thuis samen uitzoeken welk snoep wel en niet glutenvrij is, door het etiket te lezen of navraag te doen bij de fabrikant als het etiket onduidelijk is. U kunt ook contact opnemen met dietist@glutenvrij.nl. Hier treft u een lijst aan van verschillende soorten snoepgoed in miniverpakkingen en snacks.
  2. Leg aan uw kind uit dat het niet verstandig is om onderweg al te gaan snoepen om te voorkomen dat uw kind toch per ongeluk gluten binnen krijgt. U zou uw kind bijvoorbeeld een rugzakje op kunnen doen waar het snoep in bewaart kan worden tijdens het lopen; dan is er minder de neiging om ondertussen wat te eten.
  3. Soms is het mogelijk, soms ook niet, maar als u afspraken kunt maken met de buren over glutenvrij snoep is dat natuurlijk een mooie oplossing. Er zijn ook ouders die wat glutenvrij snoep vooraf langs brengen bij hun buren.

Kleine toevoeging van mij bij punt 2: Neem als ouder verpakte glutenvrij snoepjes mee voor onderweg. Zorg dat je handen schoon zijn (neem eventueel babydoekjes mee om ze schoon te maken) en geef je kind dit glutenvrije snoepje. Snoepen terwijl je langs de deuren gaat, hoort toch wel bij Sint Maarten.

Collegablogger Mirjam van ikbenglutenvrij.nl schreef ook een blog over Sint Maarten, je vindt ‘m hier. Haar laatste tip wil ik hier graag noemen: ‘En tenslotte is het natuurlijk ook DE kans om te leren wat ze wel en niet mogen.’  Sint Maarten is niet het enige feest waar je kind te maken zal krijgen met teleurstellingen. Het hoort helaas bij het glutenvrije dieet. De confrontatie aangaan, is niet leuk maar hoort er helaas wel bij… Laat je daardoor niet uit het veld slaan, Sint Maarten is leuk!

Heel veel plezier vanavond voor iedereen die langs de deur gaat.

Gaan jullie Sint Maarten vieren?

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie