Mijn tips voor glutenvrij uit eten gaan

Al mijn hele leven ga ik glutenvrij uit eten, dus ik kan wel zeggen dat ik hiermee ruime ervaring heb. In dit artikel deel ik graag mijn tips.

Bijna iedere maand ga ik uit eten. Een eetgelegenheid in de buurt waar ik goede ervaringen mee heb, bezoek ik vaker. Maar ook vind ik het leuk een nieuw restaurant te bezoeken. Ik hou van nieuwe gerechten, een mooie nieuwe locatie met zijn eigen charme, nieuw leuk en aardig personeel en een kok die een heerlijke glutenvrije maaltijd voor mij weet te bereiden.  Laat ik zeggen dat ik altijd open sta voor nieuwe ervaringen. Uit eten gaan, wil ik de rest van mijn leven blijven doen, ik geniet hiervan. In mijn eigen woonplaats, een mooie stad, op vakantie. Mijn glutenvrije dieet zal mij daar niet in tegenhouden. Ik houd van uit eten gaan. Een enkele keer gaat het mis, maar de keren dat het goed gaat zijn gelukkig in overvloed en daar geniet ik van.

Want glutenvrij uit eten gaan is zeker mogelijk en kán ontzettend lekker zijn. Ik word soms aangenaam verrast door het heerlijke eten wat ik krijg. Maar het kan ook een grote teleurstelling zijn en helaas, ja het is zo, kan je soms ook ziek worden van uit eten gaan. Natuurlijk probeer ik dat laatste zo veel mogelijk te voorkomen, want ik wil absoluut niet ziek worden, maar het is een risico. Ik wil niemand bang maken, maar ik ga ook niet zeggen dat als je al mijn tips opvolgt je nooit meer ziek zal worden van uit eten gaan. Ik ben helaas ook wel eens ziek geworden. Gelukkig gaat het heel vaak goed!

Graag deel ik mijn tips waardoor glutenvrij uit eten gaan, vrijwel altijd goed gaat.

Tip 1: Vermijd ‘risico eetgelegenheden’.

Sommige eetgelegenheden mijd ik bij voorbaat. Naar de wok gaan, doe ik bijvoorbeeld niet meer. Natuurlijk zullen er genoeg wokrestaurants zijn waar je glutenvrij kunt eten, maar ik heb er geen zin meer in. Ik weet niet wat andere mensen bij het buffet uitspoken, gebruiken ze wel de goede tang voor dat stukje vlees of vis? Snapt de wok-kok (leuk woord) dat ik echt heel ziek word van gluten en een drupje van die ene saus die ik niet mag, mijn avond kan verpesten? Natuurlijk zullen er wokrestaurants zijn waar alles apart klaar gemaakt kan worden en je keus hebt uit maar liefst één glutenvrije saus (sorry voor mijn sarcasme), maar ik pas hier voor. Dat is mijn keuze. Net als dat ik niet naar een pizzeria ga waar niet expliciet staat aangeven dat ze glutenvrije pizza’s en pasta’s hebben. Zo zijn er nog wel wat restaurants en eetgelegenheden waar ik niet (meer) heen ga. Ik kan daar niet ontspannen uit eten, heb nare ervaringen, vertrouw het personeel niet en ga ik liever ergens anders heen. Het voorkomt een hoop gedoe en wellicht ziek worden.

Tip 2: Doe research

Zoek van tevoren informatie op over het restaurant waar je naar toe wilt gaan. Vandaag de dag heeft vrijwel iedereen een smartphone en ook als je spontaan bedenkt ergens te gaan eten, kan je de website van een restaurant bezoeken. Wellicht wordt aangeven dat ze bekend zijn met het glutenvrij dieet dat is dan een pluspunt. Bekijk vast de kaart zodat je weet wat de gerechten zijn die je kunt bestellen, houd hierbij mijn eerste tip in gedachten. Zoek het telefoonnummer op en bel. Vraag naar de glutenvrije mogelijkheden en als je daartoe in gelegenheid bent; reserveer ruim van tevoren. Zo stel je het restaurant in de gelegenheid glutenvrij brood in te kopen. Al vind ik dat een goed restaurant dit standaard in huis (diepvries) moet hebben. Zo moeilijk is dat niet. Grappig feitje: Ik heb eens meegemaakt dat een ober toen ik al aan tafel zat even snel naar de supermarkt om de hoek rende zodat ik ook een glutenvrij broodmandje kreeg.

Je kunt informatie over een eetgelegenheid vinden via:

 • De website van het restaurant
 • Contact: in real life, telefonisch of per mail
 • Google
 • Websites waar anderen vertellen over hun (glutenvrije) ervaring met een restaurant zoals: horecaad of als eet.nu
 • Glutenvrije bloggers zoals ik die schrijven over hun ervaringen
 • Vraag anderen via Facebook of een forum

Soms lukt research doen niet. Iemand neemt je spontaan mee uit eten of het is een verrassing. Dat kan. Ook dan kan je soms heerlijk glutenvrij eten en aangenaam verrast worden. Check hiervoor tip 3 en 4.

Tip 3: Kies een restaurant dat goed voelt.

Deze tip, klinkt wellicht wat vraag, maar luister naar je onderbuikgevoel. Zoals ik eerder al schreef, kan een restaurant je aangenaam verrassen, maar ook teleurstellen. Als ik een restaurant binnen stap en aangeef dat ik glutenvrij moet eten, verwacht ik dat men weet wat dit inhoudt. Krijg ik een opmerking als ‘o ja, dat is geen melk hé?!’, dan sta ik snel weer buiten. Ook als ik zie dat er vrijwel niets op de kaart staat, wat ik mag eten dan kies ik liever voor een ander restaurant. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik aan een serveerster vroeg een bepaalde maaltijd aangepast kon worden en dat het antwoord doodleuk was: ‘daar kunnen wij niet aan beginnen’. Dan vertrek ik direct. Belangrijk is dat je eerste contact goed is en dat het personeel weet wat het dieet inhoudt.

Soms zal je ergens moeten eten (feest of partij) waar het personeel niet goed weet wat het glutenvrije dieet inhoudt. Zie hiervoor tip 4.

Tip 3a: Kies voor een ‘Lekker glutenvrij’ restaurant
Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) vind je een overzicht met restaurants die zijn aan gesloten bij hun horeca-alliantie. Dat betekent dat deze restaurants gecontroleerd zijn door de NCV en een jaarlijkse check krijgen door een gespecialiseerde diëtiste.

>>KLIK HIER VOOR DE LIJST<<

Ondanks deze controle blijft het belangrijk dat je zelf goed blijft opletten.

Tip 4: Vragen, vragen en nog eens vragen.

Schroom niet om te vragen. Twijfel je aan een gerecht, vraag dan om verduidelijking. Vertrouw je iets niet, vraag dan hoe het zit. Soms zien gerechten er te mooi uit om glutenvrij te zijn en zijn ze dat ook. Maar soms (en gelukkig steeds vaker) zijn ze echt glutenvrij. Een goed restaurant wil met alle liefde je twijfel weghalen en is trots op het maken van zo’n goed glutenvrij gerecht. Check ook nog altijd even of de patat echt glutenvrij is en of niet toevallig ook een glutenvolle kroket in het vet heeft gelegen. Kom je er met de serveerster niet uit, vraag dan of je met de kok mag spreken. Hij maakt jouw gerecht en weet (als het goed is) waar hij over praat. Voel je niet bezwaard om alles te vragen en soms meerdere malen. Het is jouw gezondheid en jij zit met buikpijn als je je vraag niet durft te stellen en toch gluten binnen krijgt.

Tot slot
Glutenvrij is gelukkig steeds bekender en meestal krijg ik een lekkere maaltijd. Ook wil ik een restaurant waar ik een paar jaar geleden niet lekker heb gegeten, of erger: ziek ben geworden, nu wel weer een kans geven. Vaak is er een nieuwe eigenaar, ander personeel en wellicht hebben ze zich volledig verdiept in het glutenvrije dieet.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Wat zijn jouw tips voor glutenvrij uit eten gaan?

Benieuwd naar de tips van de andere bloggers. Deze doen er mee: Dion glutenvrijGlutenfree AmsterdamGlutenvrij hoort er bijGlutenvrij reizen, Glutenvrije mama, Home of comfort, Lekker glutenvrij, Rijstwafel, Stories of a coeliac,

Ook leuk om te lezen

9 Comments

 1. hoi harmke , ik heb even een vraag hoe doe je dit bijvoorbeeld de MAC wat bestel je dan ik had laaste een big mac zonder brood en frietjes toch werd ik ziek en kon mijn middagje winkelen met vriendinnen niet door gaan

  • Miss Glutenvrij

   Wat vervelend voor je. Dat zou niet moeten mogen gebeuren.

 2. Weer een goed artikel Harmke!
  Leuk dat we in feite allemaal met dezelfde tips komen: vragen, vragen, uitleggen. En je onderbuikgevoel blijven volgen.

 3. Sinds december 2014 Is de horeca door een wijziging van Europese wetgeving verplicht om goede informatie te geven over welke allergenen in hun gerechten zitten, dit op de menukaart te vermelden of mondelinge informatie te geven.Het was ons al opgevallen dat er opeens veel serieuzer op gereageerd wed en met kennis van zaken. Vorige week hoorden we van deze wetswijziging. Heel fijn!

 4. Pingback: Ask Miss Glutenvrij #6 | www.MissGlutenvrij.nl

 5. Pingback: Ask Harmke – glutenvrije versie | MissGlutenvrij.nl

 6. Pingback: Glutenvrij uit eten in Veenendaal - MissGlutenvrij.nl

 7. Dieuwertje

  Heel herkenbaar. Als ik bel en ze twijfelen te veel, dan gaat het over en zoek ik een ander restaurant.
  Als de bediening al weet wat het is, dan gaat het meestal goed.
  Tip: zoek de restaurants op in midden of hoger segment. Een beetje kok weet hoe hij ook lekker kan koken met glutenvrij eten.

Comments are closed.