Glutenvrij tussendoortje Recepten

Suikervrije ontbijtkoek (glutenvrij en lactosevrij)

Met amandelmeel en boekweitmeel maakte ik deze suikervrije ontbijtkoek. Hij is glutenvrij, lactosevrij en eivrij. En toch is ie heel smaakvol, luchtig en lekker. Klik verder voor dit fijne recept.

Ontbijtkoek is zo’n product dat ik al mijn hele leven eet en me niet gaat vervelen. Ik houd van de smaak en de structuur. Ik vind het leuk de ontbijtkoek iedere keer weer op een andere manier te maken. Laatst kocht ik amandelmeel en hier wilde ik graag iets mee maken. Op de site van Nathalie kwam ik een lekker recept voor ontbijtkoek tegen. 100% glutenvrij en ook nog zonder toegevoegde suikers. Kijk, een gezond alternatief voor de kruidkoek bomvol suiker. Omdat ik amandelmelk gebruik, is de ontbijtkoek ook lactosevrij.

Ingrediënten

 • 400 ml amandelmelk
 • 2 bananen
 • 8 medjoul dadels
 • 200 gram amandelmeel
 • 200 gram boekweitmeel (ik gebruikte die van Peak’s Free From)
 • 3 theelepels kaneel
 • 3 theelepels koekkruiden
 • 1 eetlepel baking soda ( of bakpoeder)
 • Eventueel: handje pecannoten (of andere noten die je lekker vindt)

IMG_0001De dadels kocht ik bij Albert Heijn, daar liggen ze bij de groente. Ontpit de dadels en doe ze met de amandelmelk en bananen in de keukenmachine. Een staafmixer gebruiken kan ook.
IMG_0003Doe de overige ingrediënten in een kom en mix dit met je mengsel van dadels. Goed roeren tot alles is gemengd.

IMG_0005Giet het mengsel in een cakeblik en leg de noten op het beslag.

IMG_0009Zet je cake 40 à 45 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven.

IMG_0011

IMG_0012

IMG_0013

IMG_0014Dit is het resultaat. Ik vind de smaak erg goed, je proeft duidelijk dat het een ontbijtkoek is, maar niet zo mierzoet. De koek is lekker zacht en eet makkelijk weg. Ook is ie soepel en smeuïg in mijn mond. De koek is een paar dagen in een afgesloten bakje. Thanks Nathalie voor dit fijne recept, deze ontbijtkoek ga ik vaker maken.

Je vriest de ontbijtkoek makkelijk in, ik snijd de koek altijd vast in plakken, zo kan je als je zin hebt een plakje ontdooien. Ideaal voor mee naar school/werk of onderweg.

51 Comments Add New Comment

 1. Miss Glutenvrij says:

  Je zou ander glutenvrij meel waar je wel tegen kan, kunnen gebruiken. Zoals rijst- en ketanmeel.

 2. Kirsten says:

  Oeh dit ziet er goed uit! Ik moet dit recept ook maar eens proberen. Ik heb al best veel aan de blog gehad. Sinds 8 oktober heb ik de diagnose Coeliakie en je blog heeft me wel ontzettend geholpen! Dankjewel daarvoor. <3

 3. Miss Glutenvrij says:

  Ja hoor dat kan ook dan is ie alleen niet lactose vrij. Amandelmelk koop je gewoon in de supermarkt. Alpro verkoopt het.

 4. Marjan says:

  Ik heb m al 2x gemaakt en hij is echt een succes hier. Dikke plakken worden er gepikt door mijn puberzonen :-) ik maak m met suikervrije amandelmelk. Ben echt zo blij met jouw recepten!

 5. Miss Glutenvrij says:

  Ah wat een leuk berichtjes, thanks! Heerlijk is ie he. Ik blijf ‘m ook maken. Standaard wat plakken in de vriezer.

 6. Cheyenne says:

  Ook ik heb Coeliakie. Officieel sinds deze maand, maar de vermoedens gingen natuurlijk al langer.

  Ik heb echt wat aan al je tips en recepten.
  Lekker duidelijk en eerlijk ook allemaal!

  Kan je bijv. dit recept ook zonder dadels maken?

 7. sonja says:

  Ik heb het recept gemaakt zonder de dadels. Hij staat nu af te koelen. Alleen met 160 graden is hij echt nog niet droog van binnen. Ik heb hem bij elkaar een half uur langer gedaan en nog steeds niet droog genoeg van binnen. Ik denk dat ik de temperatuur moet verhogen naar 200? Net als met een gewone cake?

 8. Miss Glutenvrij says:

  Wellicht komt dit omdat je geen dadels gebruikt. Je zou het kunnen proberen, ik heb hier geen antwoord op omdat ik de koek nog nooit zonder dadels maakte. Succes!

 9. Leonie says:

  Net geprobeerd, precies volgens het recept, maar mijn koek is veeeeel bleker! Ook nog heel klef van binnen… Wat doe ik verkeerd?

 10. Miss Glutenvrij says:

  Heb je wel amandelmeel en boekweitmeel gebruikt? Ik heb de koek een keer gemaakt met gewoon meel maar dan was ie ook bleek en klef van binnen.

 11. Astrid says:

  Balen. Deze koek gisteren gemaakt. Op zich begon het goed. Alles gedaan volgens de beschrijving. Gebakken volgens de beschrijving. Nu weet ik dat elke oven anders is, dus altijd even zelf opletten.
  Maar na 65min dacht ik dat hij gaar was. Er uit gehaald, laten afkoelen. Plakje genomen. Onder in zat nog een reepje wat niet gaar was. Plus hij lag als een baksteen zo zwaar op mijn maag. Het plakje koek was zo massief. Hoe of wat, geen idee. Maar de geur was zo heerlijk, dat het zo balen was. haha

 12. sabine says:

  Elke oven is anders. Ik moet soms mijn oven-temperatuur iets hoger zetten (10-20 graden maar) dan in een recept staat. Dan gaat het bij mij goed.

 13. Liesbeth says:

  Ik de cake ook gemaakt maar het is enorm droog geworden. Ik heb wel het deeg met de thermomix gemixt. Ook vind ik het enorm kaneelachtig smaken. Is dit de boekweit die zo n sterke smaak heeft? Ik ben recent glutenvrij beginnen bakken dus ik ken de smaken nog niet zo goed.

 14. Gail says:

  Yes! Eindelijk een goed ontbijtkoekrecept dat ook eivrij is. Mijn dochtertje is allergisch voor banaan, dus ik heb in plaats daarvan een appel en een stuk gare pompoen ter grootte van een kleine banaan gepureerd. Wat honing en palmsuiker erbij om de zoetheid van de banaan te compenseren. En een eetlepel chiazaadmeel erin om extra te binden. Mijn dochtertje heeft de ontbijtkoek nodig om op school te gaan koekhappen, hij moet natuurlijk wel aan het touwtje blijven zitten ;) In mijn oven wordt gebak van deze omvang niet gaar op een lage temperatuur en met een korte baktijd. Ik heb de koek dus 75 minuten gebakken, eerst 55 minuten op 175 graden, daarna nog 20 minuten op 160 graden. Het resultaat is een heerlijk smeuïge koek met precies de juiste textuur. Bedankt voor het recept!

 15. Daphne says:

  Deze is heerlijk! Mijn dochter heeft coeliakie, een koemelkallergie en een kippenei-eiwitallergie. Ook reageert ze op glutenvrij tarwezetmeel en soja. Het is daarom vaak moeilijk om recepten te vinden, laat staan enigszins gezonde recepten. Bedankt Miss Glutenvrij!

 16. Christiaan says:

  Zojuist geprobeerd met 400g tapiocameel en 100g ketanmeel, dat werkt niet. Koek wordt ook na 1,5 uur nog niet droog. Eerder met 350 rijst / 150 ketanmeel, dat ging prima, al moest ‘ie wel 1,5 uur in de oven ipv 45 minuten. En dan is hij erg lekker, dank je wel.

 17. marie-louise says:

  Ik heb dadels gebruikt , ook langer in de oven gezet. En ook hier was de ontbijtkoek nog vochtig… ik had wijnsteenbakpoeder gebruikt..zou het daaraan kunnen liggen?

 18. Naomi says:

  Ik heb hem ook gemaakt vandaag. Ik heb speltmeel gebruikt i.p.v. de amandelmeel en boekweitmeel. De cake was lichter van kleur dan op de foto en plakkerig van binnen, maar smaakt goed! Ik heb dunne plakjes gesneden, want hij is best machtig. Heeft wel iets weg van bananenbrood (dit is smeuïger).

 19. Judith says:

  Met wat dan wel als het ook oxalaat arm moet zijn? Heel fijn dat je glutenvrij, combineert met suikervrij en lactose vrij, voor mij moeten alleen dan ook de oxalaten eruit (niersteen dieet)

 20. Maaike says:

  Bedankt voor t recept; ik heb m nu al twee keer gemaakt binnen twee weken want iedereen vindt het lekker en meteen een deel ingevroren. Super!

 21. mallies says:

  OEF! Heel lekker maar wat heftig!! Heb je een tip om de koek minder zwaar en machtig te maken? 1 plakje en ik hoef de rest van de dag niks meer…. Is natuurlijk goedkoop ;-) maar niet zo gezellig!

 22. Claudia says:

  Hoi Harmke, net gemaakt, erg lekker. Ik vind hem persoonlijk een beetje te zacht, sponzig.
  Heb je voor mij een tip om hem wat droger / steviger te krijgen? Verder is ie perfect!
  Alvast bedankt

 23. Valerie says:

  Hij heeft totaal niet de kleur zoals op jouw foto. Door de boekweitmeel heeft hij de typische grijsachtige kleur en is niet droog . Lekker van smaak maar neigt meer naar bananenbrood.

 24. Marloes says:

  Ook mijn koek kwam na 1,5 uur nog klef uit de oven. Ik heb het gemaakt zoals hierboven beschreven, alleen heb ik wat melassestroop voor de kleur toegevoegd, meer koekkruiden en versgeraspte gember. In principe een goed basisrecept, maar volgende week ga ik hem maken met meer droge ingrediënten, kijken of ie nog wat droger wordt. Dank!

 25. Aat says:

  Ook bij mij een kleffe, ongare koek. Alleen gewone melk gebruikt ipv amandelmelk. Verder alles comform recept. Jammer, had er zo’n zin in :( Vijf kwartier in de oven en nog niet gaar.

 26. Annemieke says:

  Ik heb deze koek vandaag gemaakt, maar dan met lactosevrije melk en met glutenvrij meel, een heel klein beetje amandelmeel (ik kan niet tegen te veel amandelen vanwege prikkelbare darm). Hij is prima gelukt, al vind ik de smaak van de banaan wat overheersen ten opzichte van de kruiden. Dus volgende keer doe ik er wat meer kruiden in.
  Ik kan mijn oven alleen instellen op 150, 175, 200 graden, etc. Ik heb hem voorverwarmd op 175 en daarna de Koek 50 min gebakken op 150. (hete lucht oven). De banaan, de melk en de dadels had ik in de blender gedaan, dat gaf een lekker luchtig effect aan die mix.

 27. Marion says:

  Ik heb deze nu voor de 2e keer gemaakt, 1e keer idd wat plakkerig alsof het niet helemaal gaar was dus nu iets langer in de oven met folie erover zodat het niet verbrand.
  Per 2 plakjes ingevroren, gaat prima.
  Is zeker een blijver.
  Ik zou alleen graag willen weten hoeveel kcal er in een normale plak zit.

 28. Eva Vandenbon says:

  Heerlijk! Ik liet iemand die niet van dadels houdt ook eens proeven en ze vond het lekker. Topreceptje! Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *