Ask Miss Glutenvrij #2

 

In de ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem bij de comments en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Bijna  iedere dag krijg ik via comments, mailtjes en social media vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus, hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist raadplegen. Maar inmiddels ben ik bijna 25 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Ik ben Scoutsleidster, wij hebben een meisje in de groep met coeliakie. Ik wil graag dat zij zoveel mogelijk met ons programma meedoet qua eten, dus probeer ik hier rekening mee te houden. Zaterdag wil ik appels met caramel fudge op houtvuur maken, maar ik wilde weten of zij de caramel fudge mag hebben, ik heb wel gezocht, maar vond niet echt een duidelijk antwoord en ik zou het jammer vinden als zij niet mee kan doen. Of is er evt een vervanger als zij dit niet mag hebben?

Wat lief dat je zo goed rekening met haar wilt houden. Check even deze reuze handige site. www.livaad.nl.Ik heb ‘m zelf als app op mijn iPhone. Zoek op de naam van het product en als ie er tussen staat zit er geen gluten in. Staat ie er niet tussen dan kan het eventueel toch glutenvrij zijn (niet alles staat in de database). Check de ingrediënten op tarwe(zetmeel) (er bestaat glutenvrij tarwezetmeel dit wordt dan specifiek aangegeven), rogge, haver (als er niet specifiek staat dat het glutenvrij is, moet je dit mijden) gerstemout(extract) of gluten(eiwit). Succes! Je kunt ook nog even de ouders benaderen, die zullen vast hulpvaardig zijn als ze merken dat je zo je best doet.

Hey Harmke, weet jij toevallig of de siropen van starbucks gv zijn? Vroeg net om honing in de Starbucks en toen zeiden ze dat daar gluten in zaten…. heb ik eerlijk gezegd nooit meegemaakt met honing :(.

Naar het antwoord op deze vraag, was ik erg benieuwd. Dus ik stuurde deze mail naar Starbucks Nederland:

Een van mijn lezers vroeg mij welke siropen Starbucks glutenvrij zijn. Zij vroeg namelijk om honing in een van jullie Starbucks en toen werd gezegd dat hier gluten in zat. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord dat er gluten in honing zit dus ik heb beloofd dit uit te zoeken, dus vandaar mijn vraag. Welke siropen die worden gebruikt in jullie dranken zijn glutenvrij?

De allergenenlijst heb ik kunnen vinden op jullie site, maar dit gaat alleen om het eten en niet om de dranken. Ik ben erg benieuwd naar het antwoord.

Dit was hun antwoord:

Bedankt voor uw email en uw interesse in onze gluten! In honing zitten geen gluten, dit is ook nieuw voor mij. Al onze siropen zijn glutenvrij. Dit betekend dat al onze drankjes glutenvrij zijn maar let op: bij sommige specialties (zoals toffeenut Latte) kan een topping wel gluten bevatten. Het is altijd handig om dit te checken alvorens een specialty drink te bestellen (deze kunnen uiteraard ook zonder de toppings worden gemaakt.

Glutenvrije drankjes zijn bijvoorbeeld Caramel Macchiato of vanilla Latte.

Ik hoop u hiermee voldoende geholpen te hebben, anders hoor ik het graag!

Ik zag in een blog dat er op je medicijnpaspoort staat dat je een allergie hebt. Doen ze dit gewoon bij de apotheek of gaat dit via je huisarts? En is het een standaard regel bij vliegmaatschappijen dat je dan 15 kg extra mag meenemen?

 

Een medicijnpaspoort kan je halen bij je huisarts, apotheek of specialist. Ik haalde mijn medicijnpaspoort bij mijn apotheek. Ik belde even van tevoren zodat ie klaar lag toen ik langskwam. Ze draaien mijn medicijn gegevens uit op een a4 papier en hierop staat ook dat ik een glutenvrij dieet moet volgen. Het is geen standaardregel dat je 15 kilo extra aan gewicht mee mag nemen van een vliegmaatschappij, maar sommigen bieden dit aan. Vraag dit na bij de vliegmaatschappij of de reisorganisatie waarmee je reist, zij kunnen je dit vertellen en in orde voor je maken dat je die extra kilo’s mee mag nemen, je moet dit namelijk specifiek van tevoren aanvragen. Bij een budgetmaatschappij als Ryanair hoef je niet te proberen. Toen ik hen belde met de vraag of ik extra gewicht mocht meenemen voor mijn dieetvoeding werd gezegd dat ik een extra koffer kon bijboeken tegen de normale tarieven. Hier wordt geen rekening mee gehouden.

 

Stel je vraag het liefst bij de comments, dit is het meest overzichtelijk voor mij. Ook doe ik mijn best vragen via social media of via mail zoveel mogelijk te beantwoorden. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden. 

Ook leuk om te lezen

4 Comments

  1. Hey Harmke, wat leuk dat je zoveel moeite hebt gedaan om mijn vraag te beantwoorden over de starbucks siropen :) Bedankt, nu weet ik het tenminste !! Groetjes Eline

  2. Ik heb nu 3x bij Transavia de ‘extra-15-kilo’-koffer meegenomen.
    Is goed geregeld! Ik heb dit aangemeld via mijn reisorganisatie en er zijn verder door Transavia nooit vragen gesteld.

Comments are closed.