Ask Miss Glutenvrij #3

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem bij de comments en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Bijna  iedere dag krijg ik via comments, mailtjes en social media vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 25 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Super om te zien hoe jij omgaat met de coeliakie! Ik ben nu 19 jaar en heb al sinds mijn 6e coeliakie.  Paar jaar geleden begon toch de interesse in drank te komen. De standaard dingen zoals bier mag niet en wijn mag wel was al vrij snel duidelijk. Maar weet jij misschien hoe het zit met wodka, rum en dat soort sterke dranken? Want veel is wel gemaakt van granen, maar dat is dan weer gedestilleerd dus zou het wel glutenvrij zijn. Nergens is er echt duidelijk te vinden hoe het nou zit! (en in de drankenhandel is gluten een lastig begrip)

 • Dranken zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij.
 • Heldere gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs als een glutenbevattend graan is gebruikt. Bij de productie blijven de gluten namelijk in de reststof achter.
 • Alcoholhoudende dranken met toevoegingen, zoals likeuren, zijn meestal glutenvrij. Check wel goed de ingrediënten.
 • Niet heldere (ondoorzichtige) dranken kunnen gluten bevatten. Eventueel toegevoegde ingrediënten bevatten mogelijk karamel van glucosestroop dat is gemaakt uit tarwezetmeel. Verschillende karamelfabrikanten verzekeren dat het glutengehalte van karamel beneden de toegestane norm ligt. (Bron: glutenvrij.nl)

Persoonlijk drink ik geen bier, maar wel Jillz (met gerstemout), over die laatste schreef ik een artikel, dat lees je hier. Ook drink ik zonder problemen Safari (mijn lievelingsdrankje).

Hoi. Wat een leuke pagina! Ik ben helemaal nieuw in dit wereldje dus ben erg blij dat ik jou pagina heb gevonden. Toch nog wat lekkers ook.  Ik heb even een vraagje mbt de ontbijtkoek die je geplaatst is, ik woon in Israel en hier hebben ze geen koekkruiden, kan ik dit zelf maken? Met wat zou ik dit eventueel kunnen vervangen? Alvast bedankt.

In de koekkruiden die ik momenteel gebruik zit: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, koriander, piment, foelie en kardamon. Van het eerste ingrediënt dat wordt genoemd zit het meeste in het potje. Daar moet je vast wat mee kunnen. Succes!

Ik mis heel veel dingen die ik voorheen wel altijd heb kunnen eten, zoals een pasta ovenschotel, deze maakte mijn moeder voorheen altijd met een zakje van Knorr, die mag ik nu niet meer. Ik wil nu zelf zo een schotel maken maar zou niet weten hoe ik deze gluten vrij kan maken. Misschien heeft u voor mij een tip hoe ik een lekkere pasta oven schotel kan maken.

Ik kan me ontzettend goed voorstellen dat als je op eens na jarenlang glutenvol te hebben gegeten, een glutenvrij dieet moet gaan volgen, dat dat heel erg lastig is. Oude vertrouwde producten kan je niet meer eten en gewoontes zal je moeten aanpassen. Gelukkig is een glutenvrije pasta ovenschotel heel goed glutenvrij te maken. Belangrijk als je glutenvrij moet (gaan) eten is dat je pakjes en zakjes (Knorr, Maggi, Honig enz.) vergeet en terug gaat naar de basis. Welke kruiden en specerijen zitten er in een gerecht? Deze zijn van nature glutenvrij en hier kan je heerlijke smaakvolle gerechten mee maken.

Er bestaan zeker wel glutenvrije zakjes zoals die van Beltane (lees hier mijn review over dit product), zoek hiervoor alleen niet in de standaard supermarkt maar ga naar een biologische supermarkt, reformwinkel of zoek online. Een lekkere glutenvrije pasta ovenschotel die ik graag maak (zonder pakjes en zakjes) vind je hier. Misschien moet je even wennen omdat de glutenvrije gerechten minder zout en sterk van smaak zijn, dit komt omdat de smaakversterkers (foute E-nummers) missen die de pakjes en zakjes fabrikanten gebruiken. Voor fijne niet moeilijke glutenvrije gerechten verwijs ik je naar mijn receptenpagina.

Stel je vraag het liefst bij de comments, dit is het meest overzichtelijk voor mij. Ook doe ik mijn best vragen via social media of via mail zoveel mogelijk te beantwoorden. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden. 

Ook leuk om te lezen

12 Comments

 1. Om van de pakjes en zakjes af te komen en toch vers maar simpel te koken zijn de kookboeken Koken met Karin een aanrader.

 2. Hai ik heb een vraag over de oliebollen. In de ingrediënten lijst staat warme welk als vocht? Maar moet dit melk zijn of iets anders? Ben zelf ook sinds een dit jaar glutenvrij aan het eten en weet nog niet alles.

  • Miss Glutenvrij

   Dit moet melk zijn, ik zal het aanpassen ;). Typfoutje

 3. Ik heb zelf al jaren last van mijn darmen, ik heb namelijk het prikkelbare darm sysndroom. Er is bij mij twijfel ontstaan of ik misschien wel een glutenintolerantie heb, gezien ook mijn bijkomende klachten. Op het internet zag ik een Gluten Check Test, heb jij enig idee of dit een betrouwbare check zou zijn?? Groetjes Jolanda

 4. Anja van Groningen

  Beste Harmke,

  Mijn moeder woont net als jij in Veenendaal. Ze durft in het centrum nergens meer te lunchen omdat terwijl ze dacht dat ze iets glutenvrijs kreeg toch niet lekker geworden is. Waarschijnlijk iets mis met de bereidingswijze. Weet jij adresjes waar ze helemaal veilig kan eten. Ze neemt ze niets (erg ongezellig) of haar eigen brood mee.

  Gr. Anja

  • Miss Glutenvrij

   Hi Anja, ik heb goede ervaringen met Bij Slik en 3 zussen. Beiden hebben glutenvrij brood.

 5. Anja van Groningen

  Beste Harmke,

  Glutenvrij brood is niet zo zeer belangrijk als wel de bereidingswijze. Mijn moeder werd ziek van gebakken ei b.v.
  Je kunt dus bij Slik (waar zit dat eigenlijk) en de drie zussen echt veilig eten?

  Gr. Anja

  • Miss Glutenvrij

   Ik heb er goede ervaringen, nooit ziek of last gehad. Bij Slik zit naast de oude bioscoop.

 6. Ik zag bij de Tuinen een test om vast te stellen of je glutenintolerantie of coeliakie hebt. Heeft iemand ervaring met deze test? Groetjes

Comments are closed.