Inspiratie: Glutenvrij Italiaans diner

christmasEen volledig glutenvrij diner is ontzettend smaakvol en helemaal niet moeilijk te maken. Samen met Daphne (Lady Veroda) bereidde ik een Italiaans diner. In dit artikel hopen we jullie te inspireren door te laten zien wat voor heerlijke glutenvrije Italiaanse gerechten we maakten.

Samen met mijn lieve vriendin Daphne van LadyVeroda.nl hield ik een pre-Christmas diner. Het leek ons leuk samen een kerstdiner samen te stellen en te bereiden. Beiden vierden we de kerst met familie dus hielden we onze pre-party het weekend voor kerst. Als thema kozen we de Italiaanse keuken. Allebei zijn we dol op de eenvoudige, maar zeer smaakvolle gerechten uit Italië. Alles wat we maakten is natuurlijk glutenvrij. Dit kookt het prettigst omdat je niet hoeft te letten op kruisbesmetting. En met dit diner tonen wij aan dat voor alle gasten glutenvrij koken heel makkelijk is en ontzettend lekker.

IMG_7902Cheers op ons zeer geslaagde etentje!

IMG_7882

IMG_7884De mooie tafelversiering.

Daphne en ik bedachten samen  het volgende menu.

IMG_7880

Ciabatta Caprese met rauwe ham en huisgemaakte pesto

Dit broodje is ontzettend makkelijk te maken, maar een echte eyecatcher. De glutenvrije ciabatta broodjes zijn van Schär.

Ingrediënten (voor 3 personen)

3 glutenvrije ciabatta broodjes
1 bol mozzarella
3 plakjes rauwe ham
Geroosterde pijnboompitten
3 kleine handjes rucola sla
1 tomaat
Huisgemaakte pesto (zie recept Daphne)

Bak de ciabatta broodjes af en laat ze afkoelen. Snij de broodjes open en leg op één deel de rucola sla, drapeer hierover de rauwe ham. Snij de tomaat en mozzarella in dunne plakjes. Leg om en om dakpangewijs over de ham. Besprenkel met huisgemaakte pesto. Garneer vervolgens met de geroosterde pijnboompitjes.

Tip: Het overige brood kun je in stukjes snijden en dippen in de huisgemaakte pesto.

pesto

Extra benodigdheden:

  • Keukenmachine of staafmixer
  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat deze afkoelen.
  2. Zet alle andere ingrediënten klaar en doe ze op de olie na in een keukenmachine.
  3. Doe de pijnboompitten erbij en maal tot een grove massa.
  4. Als je de verhouding goed vindt ( proef even) dan kun je stap voor stap de olie bijvoegen.
  5. Begin bijvoorbeeld met 25 ml, totdat de consistentie goed is. Het hoort er eerst een beetje “nat” uit te zien. Bewaar de pesto luchtdicht in de koelkast.

IMG_7911

Pasta Carbonara

Bij Italië denk je natuurlijk aan pasta. De glutenvrije pasta komt van Lidl. De bloem die we gebruiken is van Schär, wij pakten mix C omdat we dat nog hadden staan. In plaats van hamblokjes (zoals wij deden) kan je ook nog wat rauwe ham toevoegen.

carbonara

  1. Kook de glutenvrije pasta gaar.
  2. Smelt de roomboter, fruit de uitjes en roer vervolgens de bloem erdoorheen.
  3. Voeg scheutje voor scheutje de melk erbij en roer goed tot alle melk op is en breng de roux aan de kook, zet daarna het vuur laag.
  4. Bak in een andere pan de champignons en de ham.
  5. Voeg de champignons, de ham en verse kruiden door de roux en de carbonara-saus is klaar.

IMG_7920Amandellikeur, tiramisu en een heerlijke espresso.

Tiramisu à la Daphne

Ik ben dol op mascarpone, oh wat houd ik er van. Ook houd ik van likeur en koffie. Tiramisu is een dessert waar ik mijn vinger bij af lik. Daphne maakt vrij regelmatig tiramisu. Ik had dit nog nooit gedaan… Gelukkig is het super makkelijk en deel ik het recept van Daphne. De glutenvrije lange vingers zijn van Schär.

tiramisu

 

Extra benodigdheden:

  • Beslagkom
  • Mixer
  • lage ovenschaal
  • 4 serveer schaaltjes

Hoe maakt Daphne tiramisu?

  1. Doe de slagroom en suiker in een beslagkom en klop bijna stijf. Schep de mascarpone voorzichtig door de stijfgeklopte slagroom.
  2. Zet sterke koffie (espresso), doe de koffie samen de amandellikeur in de lage ovenschaal en meng de koffie.
  3. Zet de 4 serveerschaaltjes klaar en doop 4 lange vingers in de koffie en leg de lange vingers met de koffiekant onder in de 4 serveerschaaltjes.  Strijk vervolgens de helft van het slagroom-mascarponemengsel over de lange vingers.
  4. Maak nog een laag van de in- koffie-gedoopte lange vingers en sluit af met de andere helft van het slagroom-mascarpone mengsel.
  5. Laat de tiramisu opstijven in de koelkast. Strooi voor het opdienen de cacao over de 4 serveerschaaltje tiramisu.

Daphne en ik hebben ontzettend genoten van ons diner, de voorpret vooraf (samen boodschappen doen, tafeldecoratie kopen) en het samen koken. In vrij weinig tijd zetten we deze drie heerlijke gerechten op tafel. Ik hoop dat jullie er inspiratie uit halen en dat we jullie hebben laten zien dat een volledig glutenvrij diner bereiden niet moeilijk is en ontzettend lekker is.

Ook leuk om te lezen

11 Comments

  1. Ikram El qaoui

    Hoi ik heb ook gluten allergie en ik kijk echt bijna altijd naar jouw filmpjes.En ik ben van plan om iets te gaan maken van jouw recepten

  2. Die carbonara saus ga ik eens proberen! Maar begrijp ik dat de schar mix c vergelijkbaar is met gewone tarwebloem? Of kan je dan beter wat anders gebruiken? Op de verpakking daarvan staat dat het voor koekjes bakken is…dus ik raakte er ff van in de war….

    • Miss Glutenvrij

      Ik doe daar niet zo moeilijk om als het gaat om binden van een roux. Je kunt ook een andere bloem gebruiken.

  3. Ok. Andere bloem……zoals welke bloem? Heb ook tapiocameel. Waar kan ik dat goed voor gebruiken? ?
    Hihi, ben echt nog een leek hoor wat die dingen betreft!

    • Miss Glutenvrij

      Een bakmix ofzo die kan je ook prima gebruiken. Tapioca weet ik niet of dat lukt je zou t eens kunnen proberen. Glutenvrij eten is ook veel proberen ;).

  4. Pingback: Verslag: Glutenvrije Kerst 2015 - MissGlutenvrij.nl

Geef een reactie