Recept: Nieuwjaarsrolletjes

IMG_0035Het is bijna 1 januari! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en hopelijk mooie momenten in het vooruitzicht. Bij deze eerste dag van het jaar horen Nieuwjaarsrolletjes. Ik laat in dit artikel zien hoe je deze rolletjes heel makkelijk glutenvrij maakt.

Ieder jaar zie ik ze weer staan in de supermarkt; de hoge torens met dozen Vegters rolletjes. Een rolletje symboliseert volgens de traditie het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft. Daarom eten we rolletjes op 1 januari, de eerste dag van het nieuwe jaar. De rolletjes van de supermarkt zijn niet glutenvrij, maar gelukkig zijn ze heel eenvoudig zelf te maken. Om rolletjes te maken heb je een kniepertjesijzer nodig. Ik kreeg deze een paar jaar geleden van mijn moeder, je kunt ze in de meeste elektronica zaken vinden en online.

IMG_0010

Ingrediënten (20 à 25 rolletjes)

  • 125 gram roomboter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 ml warm water
  • 250 gram Mehl/ Farine (Schär)

Zet de boter een halve minuut in de magnetron zodat het zacht wordt. Giet het in een kom en zet de mixer aan. Doe hierbij de suiker, de eieren en het water. Doe terwijl de mixer flink draait het meel erbij en mix goed tot een zacht en klontvrij beslag.

IMG_0014Zet het ijzer aan op stand 3, mijn ijzer heeft vier standen. Giet een flinke juslepel beslag op het ijzer en klap het ijzer dicht. Het deeg moet als het ware ‘smelten’  op de ijzers. Doet dit het niet, voeg dan wat warm water toe.

IMG_0015Wacht tot het beslag goudbruin is.

IMG_0016Haal de koek snel van het ijzer en rol ‘m om een pollepel. Druk het uiteinde even goed aan en leg het rolletje weg zodat ie knapperig kan worden.

IMG_0023Even wachten en klaar zijn je rolletjes. Voor het echte nieuwjaarsgevoel spuit je er slagroom in. Je kunt de rolletjes prima een week bewaren in een afgesloten bak.

Eet jij met nieuwjaarsdag rolletjes?

#decemberglutenvrij

Deze blog is onderdeel van #Decemberglutenvrij. Klik hier voor het artikel over deze samenwerking tussen een groep glutenvrije bloggers en om te zien wie er allemaal meedoen. Omdat wellicht niet iedereen weet wie ik ben, stel ik mij voor.

foto (1)
Over Miss Glutenvrij
Ik ben Harmke Schippers ook wel bekend als Miss Glutenvrij. Op oudjaarsdag word ik 26 jaar en sinds ik één jaar oud ben eet ik glutenvrij omdat ik coeliakie heb. In 2010 heb ik mijn HBO-diploma Journalistiek behaald. Schrijven en eten zijn de twee dingen die ik het liefste doe. Deze twee passies combineer ik op MissGlutenvrij.nl, de blog die ik in 2012 begon. Wil je meer weten over mij klik dan hier. Je vindt Miss Glutenvrij ook op social media: Facebook en Instagram.

Ook leuk om te lezen

27 Comments

  1. ih wat ontzettend goed dit! Ieder jaar zit ik verlekkerd te kijken hoe vrienden en familie de glutenvolle rolletjes met slagroom eten, maar nu kan ik lekker meedoen!

  2. Super, ik ga vandaag gelijk op zoek naar een kniepertjesijzer.
    Zeer goede tip, bedankt.

  3. Mmm!
    Zal ik dan toch eindelijk eens een kniepertjes ijzer aanschaffen? Lijkt mij ook heerlijk voor stroopwafels!

  4. Nou dit gaan we dus doen oudjaarsdag samen met gv oliebollen. 1ste jaar glutenvrij.

    Groeten Kirsten

  5. Pingback: #decemberglutenvrij 2014 | Dion glutenvrij

  6. Pingback: Een terugblik op #Decemberglutenvrij 2014 | Laurien is

  7. Pingback: #Decemberglutenvrij | Creatief Glutenvrij

  8. Pingback: 29 december – Miss Glutenvrij – #decemberglutenvrij | Lekker glutenvrij!

  9. Ipv 250 gr. suiker heb ik er maar 100 ingedaan. Prima te doen, wel iets minder water toevoegen. (compenseert de slagroom ;-))

  10. Ik ga ze nu ook voor het 2e jaar zelf bakken. Wat ben ik blij met dit super recept. Nogmaals dank je wel en alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.

  11. Bak ze dit jaar ook suiker is vervangen en water verdubbeld en nu smaken ze zo lekker als die van opoe en er zit vanilleextract in
    Rolletjesbeslag moet net zo dun zijn als pannenkoekbeslag ze worden nu heel snel krokant.

  12. Super lekker om ook ijshoorntjes mee te maken.
    Ik heb nog geen beter recept gevonden!

  13. Bedankt voor het recept.
    En als je ze niet glutenvrij maakt, wat gebruik je dan voor meel?
    En de suiker vervangen, weet u (of iemand die dit leest) ook maarmee ik dit het beste kan doen?

    • Miss Glutenvrij

      Als je ze niet glutenvrij maakt kan je tarwebloem gebruiken. Wellicht lukt het met stevia? Maar dat moet je proberen.

  14. Vandaag overeenkomstig bovengenoemd recept geprobeerd kniepertjes te bakken, maar ze werden niet knapperig. Per stuk af laten koelen incl. omkeren en dus gestapeld af laten koelen.
    Ook een tweede poging met mix C van Schär wilde niet slagen. Wederom slappe, niet knapperige kniepertjes.
    (Iemand) Enig idee wat de oorzaak van en de oplossing voor ons probleem kan zijn?

      • Nee, helaas, het beslag was niet dik. Eerste keer met Mehl/Farine was het al best dun, maar dikker dan met mix C. Beide eigenlijk best dun, maar helaas beide keren slap ipv knapperig.

Geef een reactie